Didaktička struktura nastavne oblasti 6


Za one koji prate Berlinski model, evo jedne interesantne novine. Ovo takođe nije novina jer naši pravilnici jasno vide tematsko planiranje ali se kod nas uglavnom koristi mesečno. Kao što je poznato kada dobijemo predmete koje ćemo držati te godine, krenemo da pravimo naše planove. Dužni smo da napravimo globalni plan i da ga predamo PP službi. Naravno to lako završimo jer upisujemo samo module (nastavne oblasti) i broj časova. Apslolutno bespotrebno ali ajde. Sledeće planiranje je mesečno, kada razrađujemo nastavne jedinice po časovima u toku narednog meseca. Planiramo šta i kako ćemo raditi i to unosimo u mesečni plan (ako nekom zatreba …) Malo mi je čudan taj mesečni ali je dobar kao podsetnik i mnogo se iz njega može videti. Sledeći planovi koje radimo su pripreme za čas, koje su po meni takođe neophodne (samo zavisi u kojoj formi).

E, pored ovog mesečnog planiranja postoji i tematsko planiranje, koje je zamišljeno malo drugačjie. Ako uzmemo neki primer modula koji traje 18 časova, ako je predmet sa 2 časa nedeljno to je dva meseca i jedna nedelja. Tematsko planiranje podrazumeva da se cela te oblast isplanira odjednom a ne po mesecima. Što to ima smisla? Pa po mesečnom nastavnik cepka svoj modul (u ovom slučaju dva puta) i ne vidi celinu u planiranju, što je mnogo bitno. Kod tematskog se ispanira ceo modul i nastavnik vidi kako će od početka do kraja da prođe sa učenicima kroz taj modul. Lakše didaktički i metodski može da postavi nastavu. A u našem slučaju ćemo planirati mesečno dva puta i u trećem mesecu ćemo prva dva časa planirati iz jednog modula a ostale iz novog modula . Mi možemo planirati tematski a ako nam pedagoška služba traži mesečne planove možemo ih izvući iz tematskog i predati.

Didaktičku strukturu pravimo na osnovu ishoda iz nastavnih planova (ili sadržaja). Kako? Najpre pokušamo da iz gomile ishoda (ili sadržaja za predmete koji nisu definisani ishodima) grupišemo ishode u neke logučke celine. To bi npr. u modulu internet bile celine: pretraživanje na internetu, dovlačenje dokumenata sa interneta, elektronska pošta … Kada ishode grupišemo, smislmo neku temu za tu celinu (o temi nešto kasnije) i broj časova za koje možemo realizovati taj deo. Kasnije kada pravimo pripremu za čas u stvari pravimo pripremu za tu celinu koja može iznositi i dva, tri ili više časova. Ovo je veoma bitno i za nas jer imamo potpunu sliku u planiranju a i za učenika jer odjednom (kroz jednu temu) prolaze gradivo i lakše im je da nauče. Primer didaktičke strukture modula:

didakticka-struktura-modula


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 thoughts on “Didaktička struktura nastavne oblasti

  • MARIJA

    Mnogo mi se svidja vas sajt.Ja studiram pedagogiju i treba da radim projekat iz didaktike..pa mislim da ce mi vas sajt mnogo pomoci pri izradi projekta.

    Pozdrav

  • Zoran

    Marija, dobrodošla na naš sajt.
    Ako su Vam potrebni još neki materijali ili saveti, možete nas kontaktirati ili ovde postaviti pitanje. Nadamo se da ćemo Vam pomoći.

  • milica premovic

    Napokon nesto konkretno i za pedagoge! !! Mnogo ste me obradovali,obzirom da sam kafu prestala da konzumiram, od danas dan pocinjem sa vama…..

  • Zoran

    Najzad pedagog 🙂

    Dobrodošla Milice, nadamo se da će Vam dan lepo početi .

  • dragana

    Trenutno sam okupirana izradom Magistarske teze . U nastavnom procesu pokusavam da se distanciram od tabua i opsteprihvacenih, nazalost, neopravdanih strahova od primene aktivnih metoda i aktivne nastave uopste. Zaista ste dragoceni po svim osnovama. HVALA VAM!