Lanac znanja – metoda u nastavi matematike 24


Evo jednog odličnog primera kako mala inovacija u nastavi može da doprinese aktivnom učešću učenika u nastavi. Princip možete primeniti u bilo kom predmetu, a spremanje časa je veoma lako i brzo. Ono što krasi ovaj čas kolegenice Jelene je povećana aktivnost i želja za takvim časovima kod njenih učenika.

Ovu „igru“ sam nazvala lanac znanja i koristila sam je pri sistematizaciji Pitagorine teoreme i njene primene na kvadrat, pravougaonik, romb, trapez, jednakokraki i jednakostranični trougao. Ova ideja nije moja, samo sam je iskoristila i modifikovala za moj čas.

Najpre treba pripremiti kartice, po jednu za svakog učenika. Na kartici je sa jedne strane odgovor a sa druge strane pitanje, ali to pitanje i taj odgovor nisu povezani (tj. taj odgovor nije odgovor na pitanje sa poleđine). Postoji jedna kartica samo sa pitanjem (ona započinje lanac) i jedna kartica samo sa odgovorom (ona završava lanac). Pri osmišljavanju kartica važno je voditi računa o tome da su svi odgovori, na pitanja koja izaberete za sistematizaciju gradiva,  različiti kako se ne bi javilo više učenika na jedno pitanje. Ja sam moje kartice odštampala na malo tanjem kartonu, tako da  sam ih mogla koristiti u više generacija učenika (koristim ih samo u sedmom razredu već  šest godina).

Karte promešam i podelim svakom učeniku po jednu. Ukoliko je više karata nego učenika, uključim se i ja u lanac tj. uzmem višak kartica  ili nekim učenicima dam dve karte. Lanac započinje učenik koji ima samo pitanje. Svi učenici gledaju odgovore na svojim kartama. Učenici razmišljaju o odgovoru ali ne komentarišu glasno jer čekamo da se javi učenik koji misli da ima odgovor na postavljeno pitanje. Kad se taj učenik javi i pročita odgovor ostali odlučuju da li je bio u pravu ili ne. Ako je bio u pravu  nastavlja lanac znanja tako što pročita naglas pitanje sa poleđine svoje kartice. Ako nije bio u pravu, čeka se na tačan odgovor. Ovde je moguće uneti i poene, negativne za pogrešan odgovor a pozitivne za tačan, pa recimo podeliti odeljenje u dve grupe i proglasiti i pobednika na kraju. Dobro je i nagraditi pobednika nekom adekvatnom nagradom. Lanac se nastavlja do poslednje kartice na kojoj se nalazi samo odgovor.

Pre par dana sam igrala ovu igru sa ovogodišnjim sedmacima. Jako im se dopalo a kažu da su i puno toga naučili kroz obnavljanje gradiva na ovaj način. Inače, ono što smo trebali da ponovimo su formule za površinu i obim raznih figura kao i primenu Pitagorine teoreme na njima što ispadne veoma dosadno kad se radi na klasičan, frontalni način. Lanac znanja im se baš dopao i veoma brzo su „ukopčali“ kako on funkcioniše. Svi su pažljivo slušali pitanja iako nije bilo takmičenja. Po završetku lanca tražili su da se karte ponovo podele i ponovi lanac znanja a ja sam stajala sa strane i uživala  posmatrajući dvadesetpet sedmaka koji sami sebe propituju i ispravljaju i u potpunoj posvećenosti  vode čas bez nastavnika 🙂 🙂 :).

Pozdrav Jelena Volarov

slike odavde i odavde


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

24 thoughts on “Lanac znanja – metoda u nastavi matematike

  • Radmila

    Ovu metodu smo mi na seminaru upoznali pod imenom „Domine“, jer se kartice nadovezuju kao u toj igri.
    Kako god da je zovemo, metoda je zaista dobra i podstiče učenike na aktivnost.

    Postoje dve varijante za zatvaranje kruga: poslednja kartica sa koje se čita može da bude ona koja ima samo odgovor na poslednje postavljeno pitanje; druga varijanta je da poslednja kartica sa koje se čita nema odgovor na pitanje medju karticama, već se očekuje da učenici sami daju odgovor na pitanje, tj. da nije poonuđen odgovor (pitanje može i biti tako postavljeno da podstiče diskusiju). U zavisnosti od materije koja se utvrđuje, nekad biram prvu, a nekad drugu varijantu.

  • NENA

    Svidja mi se ideja, isprobacu je sa maturantima za lakse savladjivanje izvoda funkcije. Zatim i sa prvom godinom sa polinomima

  • Zoran

    @Sonja, @NENA … očekujemo vaše utiske nakon održanih časova ovde u komentarima. Nadam se da će časovi biti uspešni.

  • smilja tica

    svidja mi se inovacija,pokusacu da je primjenim kod sistematizacije teme prizma,pozdrav,
    smilja iz prijedora

  • Mediha

    svidjela mi se ova inovacija pokušat ću kod ponavljanja Pitagorine theoreme

  • Mirjana

    Dopala mi se ova metoda i primijeniću je kod svih predmeta kod kojih može da se primijeni. Hvala!

  • nade

    Mi se dopadna ovaa metoda i ke ja preporacam na moite kolegi da ja primenat

  • Maki

    Odlicna metoda, moze se primeniti kod svih predmeta kao veoma zanimljivo utvrdjivanje gradiva!
    Svaka Vam cast koleginice!

  • Jelena

    Stvarno divno osmišljeno… probam već ove nedelje! Inače je sjajna za jezike… svako pitanje može biti i odgovor, pa se može obrnuti, tako da se izbegne kraj.

  • Viktorija

    Супер идеја. Прв пат слушам за неа, но навистина ми се допадна. Ќе се обидам да ја применам со најмалите ученици во одделенска настава.
    Поздрав од Кочани – Македонија.

  • Luiza

    Metodata mi se dopadna. Ke probam da ja primenam vo oddelenska nastava. Pozdrav

  • Zoran

    Odlično Luiza,

    možete nam preneti svoje utiske nakon održanog časa. Napišite kako je bilo …

  • daniela

    sjajna metoda za obnavljanje. moze lepo da se primeni za obnavljanje geografskih pojmova na mladjem uzrastu, reljef i vode srbije. isprobacu je na sledecem casu

  • altruista

    ideju sam sproveo na oglednom casu u okviru teme Uglovi V razred! Svi su bili odusevljeni, hvala!

  • sladjana

    da li bi neko mogao da mi objasni kako zatvoriti krug,23 djaka podeljena u grupe (2) dobili po 11 i 12 kartica, poceli smo samo sa pitanjem sa jedne kartice, ostale 22 su imale i pitanja i odgovor i desilo se da jedno pitanje nema odgovor (to sam mislila za diskusiju kao poslednje) e ali problem je sto nije ispalo kao poslednje , vec kao pretposlednje i onda sta dalje…i jos nesto kad sam promesala desilo se da skoro prvih 7 pitanja i odgovora bilo sve unutar iste grupe..mada to i nije tako strasno

  • Zoran

    kolegenice,
    generalno uvek možete napraviti neku džoker karticu, odnosno neku koja Vam zatvara krug, samo sa odgovorom ili samo sa pitanjem .. sve jedno je. Napravite više kartica nego što treba …

  • sladjana

    jos nesto, da li onaj ko nije tacno odgovorio, pa dobije minus poen u okviru svoje grupe i dsalje ostaje u igri, odnosno sta bude kada dodje stvarni pravi odgovor na njegovo pitanje i on ga ovog pua tacno odgovori, sada mu dajem 1 poen, pa se onaj minus i plus potiru, jel’? i jos nesto, je li neko bas probaol, koliko vremena ovo oduzima na oko 23-24 djaka, npr?

  • Zorica

    Primenila sam metodu u 6. razredu na casu sistematizacije cetvorougla. Kao sto ste rekli deca su prezadovoljna i trazila su da ponovimojos jednom krug,kao i da cesce primenjujem na casovima ovakav naci utvrdjivanja. HVALA VAM!

  • Goca Makedonija

    Ovaa metoda sam primenila na Priroda u 4 pa i u 5. razredu.Ucenici su prezadovoljni pa traze ipo 2 kruga .Na naredni cas na uvodni deo casa .SUPER E VI БЛАГОДАРАМ

  • Magdalena

    Ovu metodu koristim kao „izlaznu kartu“ na kraju casa.
    Kako? Ucenik koji se javi kao vlasnik ispravnog odgovora na postavljeno pitanje – moze da izadje; ucenik koji da pogresan odgovor ne izlazi iz ucionice, vec ostaje da bi ucestovovao u jos jednom lancu-znanja, odnsno da bi odradili jos jedan krug pitanja i odgovora. Vrlo je motivisuce.

  • Biljana

    Imam jednu nedoumicu: da li je LANAC ZNANJA metoda rada ili tehnika učenja?