Internet igra 6


Spremajući čas, za jedno odeljenje koje je nekako … problematično, morao sam da smislim nešto novo, drugačije. Kad kažem problematično odeljenje, ne mislim da su loši, čak naprotiv, možda jedno od najboljih odeljenja u školi, ali nekako ne nalazimo zajednički jezik, previše se plaše ocene, nemaju slobodu razmišljanja, ali veoma su vredni. Vredni kao mravi i sigurno uče najviše od svih u školi, ali kada kažem uče … mislim … baš sednu i uče, čitaju. A informatika ne može tako, mora malo i logika. Kad im pogledam dnevnik samo dva predmeta nemaju petice, sve ostalo same petice, ali matematika i informatika … nije baš sjajno. Ali opustiće se oni i krenuće da slobodno misle …

Relativno sam se razočarao kad sam video da im iz oblasti interneta ne ide baš kako treba, pa sam smislio jednu vrstu igre, odnosno jurnjave po internetu, sve zarad malo opuštanja.

Prvi korak: podelim ih u parove i igru nazovem Takmičenje (ako ih to ne motiviše ne znam šta će 🙂 ). Svakom paru učenika pošaljem na email poruku sledeće sadržine:

U prilogu imate zadatak u formatu .doc, otvorite ga i krenite da radite. Zadatak je zaštićen lozinkom, a lozinka je broj reči u članku na blogu: http://nepodeljenaskola.wordpress.com/2011/10/30/na-kraju-a-opet-na-pocetku/ ne računajući naslov.

Ovde pretpostavljam da će da krenu da broje reči i da će se zabrojati. Inače radili su ms word prošle godine, valjda će se setiti kako to da odrade, naravno ako zaglave tu sam. A dokument u ms word-u postavljam i vama ovde da ga možete iskoristiti … Zadatak 101

Kada otvore zadatak (a probajte i vi da rešite da bi ste videli 🙂 ) u njemu će pročitati šta treba da rade. Kada to odrade i pošalju mi informaciju da su završili, ja proverim i postavim komentar na tom njihovom članku. Komentar je u stvari sledeći zadatak:

Potrebno je da odete na adresu: http://www.skolskidnevnik.net/2011/10/zadatak-2/ i da uradite zadatak iz članka. Lozinka za pristup članku je odgovor na pitanje: Koliki je broj kartica (tabova) u prozoru Internet Options u programu Internet Exploreru

Kada otvore članak i odrade zadatak pošalju mi adresu da pogledam i ja proverim i onim najbržim dam ocene.

Ovo je kratki deo časa, koji ću iskoristiit za uvod (motivaciju i informaciju), a dalje ću se nadovezati i nastaviti sa lekcijama o internet prezentacijama (jer je to oblast 🙂 ).

Sa ovim zadatkom mi je primarni cilj da ih malo više nateram da misle i da shvate da je rad na računaru, a pogotovu na internetu, spoj svih veština i znanja korišćenja računara. Da bi sve rešili potrebno im je znanje iz MS Worda, Internet browser-a, MS Windows-a (prečice na tastaturi, snimanje izgleda ekrana…) i email komunikacije. Mnogo elemenata u maloj „igri“.

S obzirom na to da je sad kraj eseminara BTF u nastavi, i ako ovo pročitaju učesnici seminara koji imaju svoje blogove, neka pokušaju ovo da reše, i neka šalju emailove … odgovaraću i vama ne samo učenicima 🙂

 

slika preuzeta odavde …

 

 


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 thoughts on “Internet igra

  • Nepodeljena skola

    Hvala kolega, dirnut sam, ali zaista. Nadam se da će ovakav, Vas način rada, a i moj članak, pokrenuti kreativno mišljenje u tim mladim glavama.

  • zoran Post author

    Kolega,

    nema problema, hvala Vama na odlinom blogu. I ja se nadam da će se u Srbiji krenuti sa kreativnim časovima.
    Iskoristio sam vaš članak i nadam se da ništa nećete menjatu u njemu, jer ako promenite broj reči, ovaj moj zadatak ma kako kreativan neće uspeti 🙂

  • NADEZDA

    Svaka Vam cast, tako se ide u korak sa vremenom, a i decom 21 veka cestitam divno !!!!

  • zoran Post author

    Da … očekujem da nešto ovako postane standard uskoro na svim časovima, jer definitivno prelazimo sa štampanog realnog na virtuelni medij. Ali medij nije bitan, bitno je da se znanje usvaja.