Nekoliko načina korišćenja Twitter-a u nastavi 10


         Ma koliko se trudio da pratim dešavanja u savremenom obrazovnom svetu, nema dana da prođe a da se ne oduševim novinama na koje naiđem. Dok se kod nas još uvek priča da je vrhunac mutlimedijalne učionice lap top i projektor, razvijeni obrazovni sistemi imaju skroz suprotan način razmišljanja. Nije više cilj nabaviti opremu, danas je ona dostupna za svaku školu i nastavnika. Iako smo se pre nekoliko godina, hvalili koliko imamo računara po učeniku, danas je to relevantno, a pitanje je da li koristimo tu opremu ???
       Svi su na FaceBook-u a Novak i ostali naši heroji  zaslužni  su i za popularizaciju Twitter-a. Možda ću ovime uvrediti nekog od twitter prosvetitelja ali gledajući moje učenike, njih na određene društvene mreže vuku njihovi idoli. Ma koliko im ja pričao o twitter-u i njegovim mogućnostima, kada Blic objavi da je Novak na svom profilu tvitnuo to i to … to je prava motivacija.
         Iz tog razloga pokrenuo sam i seminar Blog, twitter i Facebook u nastavi, na online platformi www.e-seminari.net na kome se nadam da ćemo naučiti da koristimo svu opremu koju su nam donirali prijatelji preko grane.
     Ovde ću vam predstavitni nekoliko načina korišćenja, ove još uvek nepoznate društvene mreže, u nastavi. Ovo naravno nisam sam smislio 🙂 već sam pratio jednu google share prezentaciju nakojoj su nastavnici širom sveta dodavali slajdove o načinima na koji oni koriste tviter u nastavi. Izvukao sma neke zanimljive koje se lako mogu koristiti kod nas i napravio prezentaciju.
Zahvaljujem se Mariji na prevodu.
View more presentations from okcentar

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 thoughts on “Nekoliko načina korišćenja Twitter-a u nastavi

  • Биљана

    Врло лепо замишљено али учионице и школе морају имати компјутере (довољан број). Ово је сасвим другачији приступ и мислим да би заинтересовало садашњу генерацију ученика јер они иначе проводе много времена на компјутеру. Ви имате и информатичко знање и информатичку културу (редовно праћење сајтова и другог на интернету). Време је за мене кључна реч и све оно што та реч носи са собом. Поздрав!

  • Nataša

    Za mene novo,zanimljivo,primenljivo!!! Još da imaju svi računare,mogla bih nešto konkretno da pokušam.

  • ZEVDzO

    Jako interesantno i svrsishodno. Samo jos da nam se omoguci primena!

  • Klara Kakučka

    Gledajući ove Vaše twiter savete, otvorila sam u moje dve osnovne škole wordpress stranice, koje su dostupne i učenicima, gde postavljam neke lekcije ili zanimljivosti, čak i test koji će sa manjim izmenama biti. Posećenost je srednja, očekivala sam više, ali oni koji ih koriste kažu da su im od koristi.Takođe sam im dala i adresu moje wordpress stranice, i to posećuju oni koji inače posećuju stranice škole.Odužila sam, svaka čast na trudu. Pozzzz

  • Vesna

    Jako mi se svidjaju Vasi saveti i primeri .Planiram da napravim nesto slicno , nego , zanima me ima li nekih primera za casove matematike ?
    hvala

  • Predrag Krstic

    Kompletno beskorisno u Srbiji. U Srbiji deca slabo koriste Twitter, vise koriste FB, deci nije interesantan jer nema mnogo slika. Drugo nastavnik treba da ima TW nalog i da zna da ga koristi, jer TW ima svoju kulturu ponasanja. Twiter je u osnovi platforma za mobilne uredjaje. To znaci da onaj koji krece da koristi TW treba da bude uvek povezan na internet i u stanju da odgovori u sto kracem periodu. TW je jos samo jedna aplikacija za komunikaciju i mozda jeste nacin da se ostvari komunikacija sa ucenicima/roditeljima, ali je takodje jos jedna obaveza za nastavnika. Zato je i ne potrebno jer tera nastavnika da se odrekne svog slobodnog vremena i bude u stalnom kontaktu sa ucenikom. Zena mi je nastavnica, a ja radim kao programer i imao sam iskustvo kad je kompanija krenu da gusi radnike sa raznim vidovima komunikacije (interni blog, Yammer – kombinacija FB i TW za poslovne korisnike, interni chat server, skype, 3 razlicite aplikacije za pracenje posla, interne wiki strane…). Primeri dati u prezentaciji su iz USA, gde se TW koristi mnogo vise i gde dosta postuje da deca mladja od 13 godina ne mogu da imaju nalog na FB, ali to takodje vodi i do toga da je deci koja sad imaju 13 godina i mladjim FB potpuno strana platforma i da se deca okrecu platformama koje su im otvorene, kao sto je Instagram i slicno. Kod nas roditelji sami otvaraju deci naloge i dozvoljavaju im da koriste FB da bi se igrali. Licno poznajem nastavnike koji i dalje ne znaju da koriste osnovne servise na internetu kao sto je Google, ne poznaju dovoljno mogucnosti svih google applikacija – mail, groups, maps, documents, drive i ostale. Nisu upoznati da postoje i drugi sajtovi koji nude iste ili slicne aplikacije. Takodje nisu upoznati sa time da im MS Office nije potreban u radu kao sto im nije potreban ni Windows. Prvo treba da se nastavnici obrazuju u dovoljnoj meri, to ih nece ni jedan kurs nauciti ako se sami ne zainteresuju, drugo treba da znaju sta je popularno medju ucenicima i da sami istraze tu platformu, jer je dzaba nekome da uci sta moze twiter ako ga niko od djaka ne koristi. Trece ja kao roditelj hocu da imam punu kontrolu nad time sta dete radi, tw je kao sto rekoh mobilna platforma, mobilni je licna stvar, a ja necu kupiti pametni telefon detetu dok ne bude napunilo bar 16 godina.

  • Zoran

    Gospodine Predraže,

    ipak je puno pogrešnih konstantacija kod Vas u komentaru. Učenici itekako koriste tviter, u srednjoj školi pogotovu, u višim razredima i mnogo više nego fejsbuk. Što se tiče stalne veze na internet, takođe je to slučaj sa učenicima viših razreda osnovne škole i u svim razredima srednje škole. Učenici su stalno na internetu, pa što onda ne bi bili i nastavnici. Mogu nastavnici da negiraju ovo, ali ako žele da budu nastavnici po meri učenika i vremena u kome žive, normalno da će biti konstantno na internetu. To neme veze sa slobodnim vremenom, lako se vreme organizuje. Tačno je da je primer iz USA, a uzet je kao primer iz razvijenijeg obrazovnog sistema od našeg. Što se tiče kontrole nad detetom, mislim da nju ne definiše mobilni telefon ili računar, to je stvar drugačijeg odnosa roditelj-dete, ali to što Vi ne kupite detetu pametni telefon pre njegove 16-te godine, ne znači da ono neće biti konstantno online, baš naprotiv iskustvo govori da deca uglavnom žude ka onome šta im je zabranjeno.