Kako inače funkcionišu e-seminari 11


Na osnovu velikog broja email-ova, koje sam dobio od svojih kolega sa pitanjima o načinu funkcionisanja internet seminara, pokušaću da predstavim princip funkcionisanja dva načina internet edukacije. Najpre da razjasnimo da postoji razlika između vebinara (webinar – web conference) i internet seminara na sistemu za učenje.

Vebinari predstavljaju način edukacije gde se znanje stiče kroz  predavanja koja se putem interneta prenose uživo.  Za ovaj vid edukacije koriste se sajtovi servisi na internetu koji prenose video, zvuk i multimedijalne prezentacije svim internet korisnicima koji ih prate u tom trenutku. Za vebinare je potrebno da se u određeno vreme pojavite na sajtu na kome će predavač organizovati svoju veb konferenciju. U zavisnosti od sajta do sajta i od organizatora do organizatora, negde je potrebno da napravite svoj nalog i registrujete se, dok je kod nekih  sve otvoreno. Kada pristupite vebinaru, jednostavno pratite predavanje kao da ste u sali gde i predavač, imate mogućnost da pitate šta vas interesuje. Ovo su odlični servisi koji nam služe za prezentaciju nekih novina u nastavi ili bilo kojoj drugoj oblasti. Traju relativno kratko, a možete ih pratiti i dok spremate ručak ili čitate neki magazin … niko vas ne vidi 🙂 Mana je što se u određeno vreme mora biti pored računara i pratiti vebinar, mada postoji i mogućnost da organizator postavi video snimak, ali tada ste uskraćeni za pitanja. Na našoj prosvetnoj sceni postoji ekipa nastavnika koja organizuje odlične vebinare. Možete ih pronaći ovde: Obrazovno okruženje

Drugi princip internet edukacije su seminari kod kojih ne postoje stroga vremenska ograničenja. Ovi seminari se izvode na sajtovima sistemima za učenje (najčešće Moodle) na kojima organizator seminara postavi sadržaj za učenje. Svaki polaznik seminara dobija svoje korisničko ime i lozinku i pristupa seminaru kad god poželi, u vremenskom intervalu koji je odobrio organizator seminara. U našem slučaju, seminar će za polaznike  biti vidljiv 6. marta (odnosno prve lekcije će biti vidljive 5. marta uveče oko 23 časa). Ovo ne znači da polaznici moraju da budu prisutni na seminaru 5. marta u 23 časa, već da će od tada moći da vide lekcije. Naravno, polaznici mogu tek sutra ili prekosutra da se uključe na seminar i da vide početne lekcije. Kada se prvi put uključe na seminar videće lekcije prve teme koja traje nekoliko dana. Tokom trajanja teme, polaznici će pratiti video materijale, čitati tekstualne materijale, pratiti prezentacije i raditi mini zadatke koji su već postavljeni. Polaznik sam određuje vreme pristupa materijalima, ali postoje termini do kada treba da završe zadatke. Nakon isteka prve teme i završetka zadataka, otvaramo drugu temu sa novim lekcijama i novim mini zadatkom. Tokom rada na drugoj temi, prva tema ostaje otvorena i polaznici se mogu vratiti i ponovo preći lekcije u slučaju da im je to potrebno. Tako se hronološki otvaraju sve teme i seminar traje 23 dana.

Prednosti ovog načina e-edukacije su:

  1. nema striktnog vremenskog termina za pristupanje seminaru, osim intervala od 23+ dana tokom kojih je seminar otvoren. Tokom ovog intervala na seminaru su prisutni moderatori koji polaznicima pomažu u savladavanju  zadataka. Nakon ovog intervala seminar je i dalje otvoren za polaznike, koji mogu pristupiti ako žele da nešto ponovo pregledaju, ali tada nema moderatora koji im mogu pomoći.
  2. samo trajanje seminara i mogućnost postavljanja multimedijalnih lekcija omogućava temeljno savladavanje gradiva seminara. Pristunost određenom sadržaju 20 i više dana polazniku omogućava da detaljno savlada program.
  3. raznovrsnost multimedijalnih lekcija, koje mogu biti od običnih tekstualnih fajlova do video materijala i edukativnih igrica
Evo kratkog video priloga koji prikazuje strukturu eseminara BTF u nastavi:

 


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 thoughts on “Kako inače funkcionišu e-seminari

  • Petra

    U slucaju da zakaze internet, posto se to na zalost cesto desava u nasoj drzavi, da li postoji mogucnost da neki korisnik nadoknadi neku lekciju koju zbog tehnickih razloga nije mogao da obavi?

  • Zoran

    Da naravno … deševa se da nam internet „nestane“ na nekoliko dana … nije ništa strašno, lekcije su tu 🙂

  • vidžet

    Koji seminar preporučujete za baš baš početnike dakle, apsolutne amatere koji raspolažu sa najelementarnijim poznavanjem kompjutera i interneta bez znanja e rečnika primer: šta je link, baner, hiperveza,host i da ne nabrajam ako tako šta uopšte i postoji ili sam promašila adresu. Pozdrav

  • Zoran

    Smatram da su svi seminari kreirani da se mogu pratiti sa znanjem koje imate 🙂 Na osnovu tog zaključka sam došao jer umete da koristite internet pregledač (bilo koji browser), imate svoju addresu na gmail-u (znači otvorili ste nalog), pretraživali interent i došli do ovog bloga i ostavili komentar.
    Možda ovo Vama deluje malo, ali to je sasvim dovoljno da pratite seminare, jer se direktno na seminarima izučava ovo što Vi navodite 🙂

  • vidžet

    Uocila sam malu greskicu ili mozda ja gresim. Dole desno u uglu pise“ Prati ovaj bog“, verovatno treba blog

  • Maja Dakić-Brković

    Zorane, divno je što ste napisali ovaj članak. Pomoćiće našim kolegama koji ste tek upuštaju u e-vode. 🙂 U prednosti bih još dodala i mogućnost kontaktiranja drugih učesnika seminara i webinara, a ne samo moderatora.
    Veliki pozdrav i puno uspeha u daljim nastojanjima.

  • Yasemin

    negde sam slušala, a sad ne mogu da nađem, divnu diskusiju i predavanje o portfoliju. to je bilo par meseci posle direktne prezentacije. samo sam odslušala. i opet bih. možete li mi pomoći da ponovo pronađem i odslušam taj seminar. čini mi se da je tada rečeno da se tiii sati, računaju u stručno usavršavanje. da li ja, kao naknadni slušalac, imam pravo na te sate i kako da dokažem. kako se dokazuje direktno učešće na vebineru?
    podržavam kolegu koji je tražio neki seminar za nas neznalice, neke prrrve korake, jer i ovo što smo otvorili( g mail, fb nalog), obično su naša deca zaslužna za tooo. poz.

  • zoran Post author

    @Yasemin … manite se jurnjave za sate. Ako Vam je ta divna diskusija pomogla za portfolio onda je to veliki uspeh. Trenutno ne postoji neki zvanična način da dokažete da ste učestvovali u vebinaru, osim ako Vam organizator ne da Uverenje. Jedino da nešto osmislite sami 🙂