Lako je njima kad su Nemci 1


skola1Karlsrue je odličnan grad. Divno mesto za odmor …. stvarno je tiho. Ima stvarno lepih stvari da se vidi, ali ono što me je najviše oduševilo je infrastruktura. Logično je da budu razvijeni, kada su im putevi, saobraćaj, službe fenomenalno uređene. Školu sam prepoznao tek kad sam video natpis, jer spolja mi izgleda kao IT korporacija. Smešno je da pričam kako je škola uređena. Jednostavno zatvorite oči i zamislite kako bi voleli da izgleda vaša škola … pa dodajte još neki „gežet“ i to vam je to.

Kada sam napustio srednju školu ostao mi je jak utisak koliko je to moćna institucija. Jednostavo sam osetio da je apslolutno ravnopravna sa lokalnom zajednicom i sa prvredom. Ne bitno je što ne zarađuje novac kao firma, ali vidi se da je u svim privrednim strukurama. Ravnopravni je partner u radu grada i svaka škola se visoko kotira i njena reč se poštuje na svim nivoima. Obrazovni sistem je totalno različit od našeg. Pre 20-ak godina smo mi imali pokušaj ovoga, ali … imali smo preča posla, da uništimo državu.

Nakon osnovne škole (zovu je i srednja osnovna škola) koja traje 9 ili 10 godina učenici upisuju ovu srednju školu. I tu su jednu ili dve godine. Ovo je nešto slično kao kod nas što je bilo usmereno obrazovanje samo što je osnovna škola spojena sa one prve dve godinje usmerenog. E nakon toga biraju profil i završavaju ga nakon godinu dana ili dve …. zavisi od profila. Kada završe taj deo imaju dve mogućnosti: da nastave na višim strukovnim školama ili da nastave u dualnom sistemu. Dualni sistem podražumeva da učenik nađe preduzeće u kome će se zaposliti i sa tim preduzećem sklopi Ugovor o obrazovanju. Tada škola mora da primi tog učenika da nastavni školovanje. On je dva dana na nastavu a tri dana je u svom preduzeću. Prosto, nema šta, ali privreda je isuviše jaka i može da prihvati učenike koji su još na školovanju. Oni u firmi završavaju neke sitne poslove a firma im plaća i svi srećni i zadovoljni.

skola2Škola u kojoj sam bio ima 600 redovnih učenika i 1200 u dualnom sistemu. Oko 80 nastavnika. Da bi nastavnik mogao da radi u školi mora da predaje dve predmeta, svoj stručni npr. ako se specijalizirao za ekonomiju onda neki ekonomski i još neki opšti kao što je str. jezik, informatika, sport, germanistika …. Norma im je 25 časova. Nastavnik može napredovati u strukturi škole i postati direktor, zamenik direktora ili sektorski direktor. Ovi sektorski direktori vode pojedine sektore u školi, ono što bi kod nas bila područija rada, mada škola sama pravi svoju struktutu organizovanja. Svi ovi direktori rade u nastavi, neki su oslobođeni više a neki manji broj časova.

Da kažemo sve održivo i primenjivo i za nas. Osim činjenice da su škole institucije sa visokom autonomijom i pomoć lokalnoj samoupravi i privredi u mnogim aspektima. Ostao mi je samo jak utisak koliko se ovde ceni profesija nastavnika i koliko su oni svesni šta znači kvalitetno obrazovanje. Da sve polazi od njega i da će ti učenici sutra ljudi da se zaposle negde u nekoj firmi i ako su pravilno školovani donosiće razvoju i donosiće firmi profit. Jednostavno jaka je ta veza … skoro pa kao i kod nas. Mi ćemo se uskoro osloniti na privredu i tražiti da nam bude sponzor da kupimo krede. Od nečeg se mora početi …


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Lako je njima kad su Nemci

  • Elena

    Projekat Receko je pokusaj primene toga kod nas. Videcemo…
    A, vidimo da si se lepo proveo i da su iskustva dobra! Sad cekamo slike. 🙂