JuTjub kanal – preduzetništvo u obrazovanju 2


Nove tehnologije su donele nove mogućnosti u preduzetništvu, pa tako i u preduzetništvu u obrazovanju. Oni nastavnici, pedagozi, psiholozi, vaspitači … koji nisu imali dodirnih tačaka sa onlajn nastavom do pandemije COVID-19 (da, verujte, ima i takvih), od pandemije su se sigurno susreli sa ovim načinom rada. Jedan od pokušaja da se nastava „premosti“ su bile i video lekcije koje su išle preko televizije, ali i na internetu. 

I pre toga, a nakon toga posebno, pojavio se određeni broj nastavnika, vaspitača, pedagoga … koji su počeli masovnije da koriste tehnologiju, konkretno Jutjub (YouTube) servis za svoj profesionalni rad. Jutjub je jedan od najpopularnijih servisa na internetu, koji je svoj onlajn život počeo kao katalog video sadržaja, a danas je, pored toga, i profesionalna platforma za poslovanje. Mnogi kreativci širom sveta koriste mogućnosti Jutjuba da naprave sebi posao ili makar dodatni posao. I mnogi uspevaju u tome. 

Jutjub je idealan servis za obrazovanje, nešto što najpribližnije može da simulira rad u učionici, ali na našim prostorima nije toliko popularan među prosvetnim radnicima. Jutjub se veoma lako može koristiti i za razvoj dodatnog posla u sistemu obrazovanja, odnosno za ono što mi zovemo preduzetništvom u obrazovanju.

Šta je potrebno da imam svoj YT kanal i da zarađujem od njega?

Postoje dve različite grupe potreba i to: oprema i znanje. 

Od opreme vam u početku, ako počinjete kao amater jutjuber, nije potrebna neka skupa oprema. Sasvim običan laptop (koji ima kameru i mikrofon) je dovoljan za snimanje. Od prostorija vam je potrebna jedna soba koja je zvučno odvojena od drugih prostorija. To je za početak, ali za malo ozbiljniji posao ovo nije dovoljno. Oprema nije skupa, a nije loše da imate neki dodatni, eksterni mikrofon i dodatnu kameru (evantualno dve kamere), prostoriju koja je posebno opremljena i dizajnirana kao studio i malo bolji računar za montažu video sadržaja. 

Oprema igra veoma bitnu ulogu jer video sadržaji su jako osetljiv format za učenike, kolege, roditelje … Video produkcija televizije, filmova, igrica je dosta podigla standard kvaliteta i mi moramo koliko-toliko da pravimo približno tehnički slične sadržaje, ako mislimo da održimo pažnju gledalaca. Ova veština snimanja i montaže video sadržaja nije komplikovana, pogotovo što se veoma lako savlada i dalje se za svaki novi klip koristi isti princip. 

Što se tiče znanja, neophodno je da ste informatički pismeni. Ja smatram da svaki nastavnik, vaspitač, stručni saradnik koji radi u obrazovnoj ustanovi u 2022. godini jeste informatički pismen. Ne mogu da zamislim drugačije (u stvari, ne želim). Neophodno je da umete da koristite opremu za snimanje, da uređujete zvuk i video i da montirate video sadržaje. Korišćenje samog Jutjub servisa je krajnje jednostavno. 

Šta ja kao nastavnik, vaspitač, stručni saradnik mogu da radim pomoću Jutjuba? 

Za početak je potrebno da odredite šta želite da radite. Mogućnosti su velike. Evo, ovde ću dati samo neke primere:

  • Nastavnik može da kreira svoj kanal sa video sadržajima lekcija iz predmeta koji predaje.
  • Nastavnik može da kreira kanal sa rešavanjem zadataka iz određenog predmeta.
  • Pedagog može da ima kanal sa savetima učenicima, roditeljima, kolegama.
  • Vaspitač može da snima radionice po principu „Uradi sam kod kuće“ za decu predškolskog uzrasta, roditelje, kolege … 
  • Nastavnik razredne nastave, vaspitač, defektolog može da kreira kanal sa prikazom grafomotoričkih vežbi.
  • Pedagog, psiholog može da ima kanal sa video sadržajima o razvoju karijere, profesionalnoj orijentaciji …

Mogućnosti su velike, odnosno, sve ono što možete da radite u „realnosti“ možete i na Jutjubu, samo sa mnogo većom publikom. 

Kada odaberete šta ćete raditi, neophodno je tehnički napraviti Jutjub kanal. Ako već imate @gmail nalog, onda ste automatski registrovani i na Jutjub. Nalog se pravi bukvalno u tri klika i to je to. Nakon toga je potrebno dizajnirati i podesiti nalog, ali te tehničke stvari nisu komplikovane (slično kao kada uređujete fejsbuk nalog), pa se neću zadržavati na njima. Ako vam je potrebna neka pomoć oko toga, slobodno me kontaktirajte. 

Kako mogu da zarađujem uz pomoć mog Jutjub kanala?

Jutjub je platforma koja vam omogućava da ono što radite i u čemu ste dobri dođe do što većeg broja ljudi. To je njena najveća prednost. Kako ćete vi iskoristiti to što je vaš video sadržaj pregledao veliki broj gledalaca, to je sada na vašoj kreativnosti. Ali, neki od načina zarade su:

  • Od broja pregleda video klipova
  • Od reklama na vašem kanalu pre, tokom i nakon video klipa
  • Od sponzora
  • Od članarine
  • Indirektna zarada

Ovi načini zarade ne isključuju jedni druge i sada ću detaljnije pojasniti svaki od njih. 

Zarada od broja pregleda video klipova

Ovo je veoma mala zarada. Na našim prostorima ne postoje jutjuberi koji žive, odnosno zarađuju za život samo od broja pregleda. Da biste mogli da zarađujete na ovaj način, neophodno je da imate najmanje 1000 pretplatnika na svom kanalu (1000 drugih naloga koji prate vaš kanal) i najmanje 4000 sati pregleda za godinu dana. Ova pravila se često menjaju, pa ne mogu da garantujem da su baš takva u trenutku kada vi čitate ovaj tekst. Lako je to pronaći i proveriti na internetu. 

Zarada od pregleda klipova se razlikuje ako snimate materijal namenjen razvijenim tržištima i ako snimate za naša tržišta u okolini. Ako snimate za tržište SAD-a, Japana i zapadne Evrope, na 1000 pregleda jednog video klipa iz oblasti obrazovanja dobićete od 1,05 do 7 dolara. Na našim prostorima je to oko 0,2 dolara. Ovo je zanemarljiva zarada, da kažemo i da ne postoji, tako da se nećemo na nju fokusirati u ovom tekstu.

Zarada od reklama na vašem kanalu

Pored plaćanja u zavisnosti od broja pregleda, zarada može biti i od reklama. Sigurno ste primetili reklame kada gledate neki Jutjub klip – pojavljaju se pre, a često i tokom trajanja video klipa. Ako imate Premijum nalog na YT, onda nemate ove reklame. U slučaju da je vaš kanal popularan, da su video sadržaji gledani, Jutjub će postavljati reklame i ispred vaših video klipova, tokom trajanje klipova, kao i sa desne strane u sekciji preporučenih video klipova. 

Zarada od ovih reklama takođe nije velika na našim prostorima, a vi ćete dobiti zaradu od svake prikazane reklame tokom vašeg videa, a posebno ćete dobiti veću sumu kada neko klikne na tu reklamu i ode na ciljani sajt. Ali, kao što rekoh, ova zarada nije dovoljna da samo od nje živite na ovim prostorima. 

Zarada od sponzora

U ovom slučaju već postoji „opipljiva zarada“. Ali, ovo nije posao za prosvetne radnike, odnosno, u ovom tekstu ne pišem o takvom poslu. Onaj jutjuber koji odluči da njegov cilj bude zarada od sponzorstva, praviće takve sadržaje u kojima može da reklamira određene proizvode. Ovo je slučaj klasičnog prodavca, samo uz pomoć tehnologije Jutjuba. I u našem slučaju je moguće spojiti našu profesiju i sponzore na video sadržajima, a evo i kako:

Ako nastavnik snima lekcije, odnosno obradu nekog gradiva iz njegovog predmeta, može da koristi određene uređaje, sprave, predmete nekog proizvođača, distributera i na taj način da ih reklamira. Npr. nastavnik koristi određeni kalkulator, modele geometrijskih tela (matematika), ili neki muzički instrument (muzičko vaspitanje, predmeti u muzičkim školama), sportske rekvizite (fizičko vaspitanje), softver (predmeti iz oblasti računarstva), udžbenike (svi predmeti), rečnike (jezici) … Ako je vaš kanal popularan i imate veliku gledanost, na ovaj način možete napraviti dobru saradnju sa određenim brendovima. 

Zarada od pretplate/članstva

Pretplata na određeni Jutjub kanal je uglavnom besplatna. To je ona mogućnost da pratite neki YT kanal, odnosno da se pretplatite na njega. Često ste čuli da jutjuberi mole da se ljudi pretplate, odnosno da subskribuju njihov kanal. Od toga nema direktne zarade, osim što je dobro da imate što više pretplatnika da biste bili popularniji i time ostvarili neku drugu dobit o kojoj sam pisao u prethodnim redovima. 

Međutim, moguće je na kanalu napraviti i mogućnost članstva, odnosno članarine. Ova opcija je takođe dostupna ako imate najmanje 1000 pratilaca/pretplatnika i koristite standardan YT partnerski program (to je ova mogućnost da zarađujete, ništa komplikovano). Možete podesiti svoj kanal tako da postoji nekoliko nivoa članstva i da se svaki nivo plaća. Potrebno je da za određeni nivo članstva definišete neke privilegije koje nudite tim članovima. Npr. možete podesiti da svako ko plati članarinu 300 dinara mesečno ima pravo na određene sadržaje, a oni koji plate 1000 dinara mesečno, pored nekih dodatnih tekstova mogu imati i sat vremena konsultacije sa vama, ili nešto što vi smislite.

Indirektna zarada

Ako želite da se bavite preduzetništvom u obrazovanju, Jutjub kanal će vam mnogo pomoći. Pored ovih direktnih načina zarade, kanal će vam pomoći u poslovanju i to:

  • za građenje reputacije
  • za marketing

Ova dva elementa su veoma važna. Ako uzmemo slučaj da se bavite privatnim časovima o kojima sam već pisao, možete koristiti YT kanal da biste prikazali kako izgledaju časovi u vašoj učionici. Prikažite svoju ekspertizu, dokažite da ste stručni i kompetentni za taj posao. Time će vaši novi potencijalni đaci videti šta ih čeka. 

Sa druge strane, pored marketinga na društvenim mrežama, i marketing na YT je jako bitan. Tu ćete predstaviti sve svoje prednosti i to ne samo kao profesionalca u svom poslu nego i kao osobe od krvi i mesa. O marketingu na YT-u mogu da pišem baš mnogo, pa mi za to treba poseban blog članak. 

Mnogi jutjuberi koriste svoje YT kanale i popularnost da pokrenu neki svoj brend. Npr. svetski popularne YT zvezde pokreću svoje linije parfema, ili brend garderobe … U obrazovanju je moguće svoj brend usmeriti na izradu brendiranih svezaka, pribora za školu, majica … Prodajom tih dodatnih stvari možete ostvariti posebnu zaradu. 

Skaliranje rada sa YT kanalom

Šta je skaliranje poslovanja objasnio sam u tekstu o privatnim časovima. U slučaju vlastitog YT kanala, mogu da vam dam nekoliko saveta za napredovanje:

  1. Zbirka video sadržaja za nastavu ili rad sa decom u vrtiću – Video klipovi se na vašem kanalu „gomilaju“ i, ako ste snimali lekcije, obradu sadržaja iz vašeg predmeta, to lako možete da koristite u svojoj nastavi. Jednostavno, učenicima postavljajte te sadržaje na internet učionicu i na taj način ćete im dopunjivati znanje. Ili, ako snimate rešavanje zadataka, to će njima biti odlično za proveru znanja. Ako kao vaspitač snimite kako se prave određene igračke ili neke druge korisne stvari, to će značiti roditeljima da kod kuće rade sa svojom decom. 
  2. Ugovori sa izdavačima, prodavnicama pribora, opremom za dečije aktivnosti – Ako ste baš dobri u snimanju i imate određenu reputaciju, možete potpisati ugovore sa izdavačima, tako što ćete promovisati njihove udžbenike, literaturu, elektronske udžbenike … Ako snimate kao vaspitač, mnogi prodavci dečijih edukativnih igrica će želeti da naprave saradnju sa vama tako da vi koristite baš njihove proizvode u vašim video sadržajima. 
  3. Saradnja sa kolegama/objedinjeni kanal – Ako prepoznate još kvalitetnih kolega koji imaju svoje YT kanale, možete se udružiti i objediniti svoje kanale u jedan koji će sadržati obrazovne video sadržaje iz različitih predmeta. Ako vas ima više, na taj način ćete imati svoju onlajn školu, odnosno učenik će na vašem kanalu moći da pronađe bilo šta što mu je potrebno od sadržaja za nastavu. Ovo je pogotovo dobro za učenike osmog razreda OŠ za završni ispit, ili za srednjoškolce prilikom pripreme za prijemni ispit. Na vašem kanalu će pronaći sve što im treba i vi ćete moći da naplatite posebno tu svoju uslugu. 

Ko su nastavnici/vaspitači jutjuberi na našim prostorima?

Ovde ću rizikovati da nekog ne spomenem, ali onako kako sam ja pratio našu obrazovnu scenu, izdvojili su se neki prosvetni radnici koji su koristitli JuTjub za svoj razvoj. 

  • Prvi među njima (mislim po godinama rada) je Saša Popović iz Niša, sa svojim kanalom Uči Slobodno Akademija. Saša je pravi pionir na ovim prostorima. Iako je prepoznao dobar primer iz Khan Academy, Saša je uspeo da podigne stvari na viši nivo. On je primer nastavnika preduzetnika koji je počeo na YT, a sada ima svoju firmu i radi na ucislobodno.com Kanal ”Uči Slobodno Akademija” ima preko 27 000 pretplatnika. 
  • Danas veoma popularan, pogotovo među decom, je YT kanal Profa, vlasnika Andreje Pavlovića iz Smedereva. Andreja je jako harizmatičan nastavnik matematike, prepun energije koja se oseća u njegovim video sadržajima. Snima relativno kratko, pandemija ga je izgleda „naterala“ na ovaj vid rada sa decom i on to odlično radi. On, u stvari, snima svoj rad u učionici, to odlično obradi, montira i postavi na svoj kanal. Njegov kanal ima preko 5000 pretplatnika. 
  • Kolega Saša Đorđević, učitelj iz Vranja, ima odličan YT kanal pod nazivom Obrazovni kanal Saša Đorđević. Saša postavlja video sadržaje iz svih predmeta i oblasti do 4. razreda OŠ. Njegove lekcije su prilagođene tom uzrastu, to su uglavnom lepo montirane PowerPoint prezentacije sa njegovim glasom. Odlično urađeno. Njegov kanal ima preko 3000 pretplatnika.
  • Sigurno ste videli odličan instagram nalog Anđelke Petrović, koja ima i svoj YT kanal pod nazivom Just srpski. Anđelka je ozbiljno podigla standarde nastavničkih YT kanala, jer su njeni video klipovi o Jovanu Dučiću snimani u Trebinju, o likovima u pripovetki „Na Drini ćuprija” snimala je u Višegradu … Anđelka je YT kanal, kao i ostale naloge na društvenim mrežama, iskoristila za prodaju svojih brendiranih proizvoda. Odlična preduzetnička priča. 

Pored ovih kanala ima još puno kvalitetnih, ali izvinjavam se, ne mogu sve da ih spomenem. Posebno je veliki broj kanala za decu predškolskog uzrasta, ali lako ćete ih pronaći. 

Sve ove navedene mogućnosti zarade ne isključuju jedna drugu. Moguće je sve ovo kombinovati, ali iz mog ugla, na YT nećete moći da obezbedite sebi dovoljno finansijskih sredstava, pošto na našim prostorima u oblasti obrazovanja nema tu direktne zarade, ali je zato neophodno da imate kanal zbog indirektne zarade i marketinga. 

 


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 thoughts on “JuTjub kanal – preduzetništvo u obrazovanju

  • Lea

    Moze se zaraditi i kod nas, doduse nas narod koristi sve moguce adblockere i slicno, ali je moguce, s tim da ce vam neko u americi uzimati procenat 🙂

  • Tatjana

    Samo se teži da postanemo polubiljke , poluroboti i ukočeni ispred računara , a drugi da odlučuju o tvom životu . Neuroni i sinapse se uništavaju , a to je cilj svetskih “ moćnika“