# diskusije na twitter-u 10


Nakon završetka oktobarske i novembarske grupe seminara BTF u nastavi, hteo sam da napišem nekoliko članaka, ali … glupo je reći da nisam imao vremena, jer mi prosvetari uglavnom ništa ne radimo, pa sam bar mogao pisati 😉 Ali, stvarno je ovo bio veliki projekat i zapostavio sam blog i magazin. Nadam se da ću to nadoknaditi. Ali obećevam da će biti tekstova kako smo mi moderatori doživeli seminare i saradnju sa kolegema …

Dokaz da je seminar bio uspešan, pored dobre povratne informacije od strane učesnika, je i veliki broj novonastalih blogova, a pogotovu veliki broj aktivnih blogera koji su nastavili sa pisanjem. Kao centralno mesto „sakupljanja“ svih članaka sa blogova kreirali smo agregator na adresi www.edublgodak.com. Ovaj agregator je još u fazi izrade i testiranja, ali očekujemo da uskoro krene punim kapacitetom. Nakon završetka seminara nije kraj aktivnostima vezanim za ovaj seminar. Seminar  se od početka izdvajao svojim proizvodima i načinom rada, tako da smo od kolega čuli da su morali biti 100% aktivni na seminaru, što do sada nisu doživeli. Samim tim, nastavićemo takvom praksom. Tokom seminara na twitter-u se pojavio hashtag #eseminari, preko koga su kolege mogle pratiti dešavanja na seminaru i organizaciju završnih sastanaka.


Pravila diskusije:

Da bi ostali u kontaktu međusobno, a i putem stručnih diskusija, krenućemo sa organizacijom twitter stručnih diskusija za obrazovanje, koristeći upravo ovaj hashtag #eseminari. Inače, ovakve i slične twitter diskusije već se organizuju u svetu, kao i intervjui političara, nastavnika, umetnika … Ovo će biti prva organizovana ovakva diskusija na našim prostorima i pokušaćemo da je izvademo u terminu koji većini odgovara. Da bi to odradili, napravili smo malu anketu na http://twtpoll.com/qbtqyp, pa glasajte koje bi vam vreme najviše odgovaralo za diskusiju.

Kako je ovo naša prva hashtag diskusija, predložićemo neka pravila, koja ćemo naravno menjati ako uvidimo gde grešimo. Svake nedelje ćemo odrediti Temu diskusije. Temu ćemo takođe određivati transparentno, preko anketa, da bi većina kolega učestvovala. Nakon određivanja Teme, odredićemoi  mentore koji će definisati pitanja za diskusiju i postavljati ih na Twitteru. Kada moderator postavi pitanje, krenuće i tvit diskusija zaintersovanih tviteraša, koji će iznositi svoje stavove u 140 karaktera (naravno sa hashtagom #eseminari). Za odgovaranje na jedno pitanje imaćete 10 minuta. Kada to vreme istekne, moderator će postaviti drugo pitanje, na koje se diskutuje narednih 10 minuta. Na taj način, diskusija će teći jedno 2 sata, a učesnici se mogu priključivati kad god žele i naravno odustajati 🙂 Pitanje moderatora će počinjati sa [PITANJE]

Nakon završane diskusije pokušaćemo da neke zaključke pretočimo u članak na blogu kako bi imali neki gotov proizvod, da nam trud ne ode u zaborav 🙂 Za ovu prvu diskusiju, predlažem temu: Utisci sa seminara BTF u nastavi, kao laku temu, da vidimo kako će proći ova prva pilot diskusija, pa ćemo naradnog puta definisati malo stručnije i ozbiljnije teme. Za sada neka bude ova tama, na kojoj ćemo diskutovati o težini seminara, o materijalima, načinu rada, metodama … vremenu i moderatorima.

Infromacije o terminu dobićete preko twitter-a, pratite #eseminari, @mzoran, @OKCentar

 

slike preuzete sa: www.sneakerfiles.com i sa www.stanford.edu


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 thoughts on “# diskusije na twitter-u

  • zoran Post author

    Zaboravih … ako imate nekih predloga, napišite ovde u komentarima, pomoć je dobrodošla.

  • zoran Post author

    Takođe, da ne bi dosađivali ljudima koji nas prate a ne interesuje ih tema, moguće je postaviti filter za određeni hastag na twitter-u u Google Chrome pretraživaču. Jednostavno samo instalirajte dodatak: http://proxlet.com/ Ako neko zna još neki način može pojasniti.

  • Jelena

    Izuzetno mi je drago da je ideja za sada prošla 🙂 Nadam se da će ličiti na ono što viđamo u sličnim inostranim akcijama, a možda budemo i bolji. 😀 I da, nadam se da će biti posećeno 🙂

  • Maja Dakić-Brković

    Imam predlog u vezi diskusije. Npr. moderatori pošalju numerisana pitanja sa #seminari #pitanja – u svakom tvitu jedno pitanje.
    Učesnici šalju odgovore na njih – u bilo koje vreme – dakle, ne moramo u isto vreme i diskusija onda nije vremenski ograničena, tj. može se ograničiti na npr. par dana. Posle tog roka, mogu se pomoću http://www.tweetdoc.org/ prikupiti svi odgovori na sva pitanja i postovati kao pdf dokument na #eseminari.
    Poz,
    Maja
    @maja_prolece

  • Zoran

    Da Majo to su dobre ideje, razmišljali smo i o tome. Naša ideja je da predložimo nekoliko tema za diskusiju, pa da postavimo anketu i da učesnici odaberu neku temu. Onda nakon odabira tema možemo odrediti neka pitanja, mada generalno kad imamo temu, pitanja će ići sama.
    Razmišljao sam i da diskusija traje ceo dan ili više dana, ali onda nekako twitter diskusija prerasta u diskusioni forum koji ima ograničenje od 140 karaktera. Izgubiće se konkretnost i dinamika ovde u ovim diskusijama želimo da iskoristimo brzinu tvitera i da faktički pravimo male diskusione seminare o određenoj temi. Vremenom će svi učesnici znati kada su ove diskusije i ustaliće se neki termin stručnog usavršavanja putem twitter-a.
    Videćemo kako će ići …

  • Milijana Petrović

    Zorane, srećna Nova godina Vama i svim učesnicima kursa BTF u nastavi. Večeras nije bila diskusija od 18 h. Nisam nigde pronašla sledeći termin. Kada je?