Svetski dan nastavnika 1


http://www.worldteachersday.org
Foto-album sa porukama nastavnika

Nosioci obrazovanja u Srbiji su zbunjeni, zatrpani administrativnim zahtevima, sve im je teže da valjano rade svoj posao jer im pažnju odvlače formalnosti oduzimajući dragoceno vreme namenjeno đacima. Povodom Svetskog dana učitelja, želimo da skrenemo pažnju javnosti našom akcijom i doprinesemo da se glas nastavnika čuje i van učionica.
Fotografišite se pored nekog kulturnog, istorijskog ili bilo kojeg značajnog objekta u vašem selu, gradu, regiji, državi, na vašem kontinentu, bilo gde u svetu, pomoću bilo kog uređaja … kreativnost je dozvoljena, nema ograničenja. Napišite nastavnicima poruku kojom podržavate oporavak obrazovnog sistema Srbije.

UNESKO je 1994. proglasio 5. oktobar za svetski dan učitelja u spomen na veliki korak napravljen za nastavnike kada su 1966. na specijalnoj konferneciji usvojene preporuke o statusu učitelja. Ovaj dan posvećen je učiteljima u svim nivoima obrazovanja – osnovnom, srednjem, visokom!

sajt

Ovaj dan posvećen je poštovanju, vrednovanju i unapređivanju rada učitelja, nastavnika i profesora širom sveta!
Neobično je da jedno ovakvo zanimanje, od vitalne važnosti za društvo u nekim delovima sveta nema pažnju koju zaslužuje. UNESKO nastoji da „ozdravi“ ovu profesiju, tako važnu za ozdravljenje celog društva.

Nameću se pitanja: „Da li srpska prosveta želi i može da pruži kvalitetno obrazovanje za sve? Ako je Srbija na mapi sveta, gde je srpsko obrazovanje?“ Kao i svi drugi, živimo u nesigurnim i nepredvidivim vremenima jer je globalna ekonomija uzdrmana i nalazi se u panici poslednjih nekoliko godina. Tržište rada se promenilo, sve je više diplomiranih, sve manje zaposlenih. To je pokazatelj da i Srbija putuje u korak sa svetom.
Nastavnici obrazuju građane sveta, tako da su i oni „globalni nastavnici“. Internacionalni dan nastavnika je povod da iz globalne perspektive preispitamo probleme sa kojima se susreću srpski nastavnici i sagledamo napredak srpskih nastavnika u globalnom kontekstu!

Ako je kreativnost imperativ za našu ekonomsku i kulturnu budućnost, ako je potrebno da ohrabrujemo naše učenike da budu kreativni, a ne da ih gušimo zastarelim pedagoškim metodama, da li smo na pravom putu?
Svesni smo da smo deo zastarelog obrazovnog sistema, ali smo svesni i da učitelji drže u svojim rukama budućnost sveta, zato nam pomozite da se čuje i naš glas, da pokrenemo i popravimo budućnost obrazovnog sistema Srbije. I Evropska zajednica u svojim strateškim dokumentima priznaje da je u krizi, istovremeno ukazujući na jedini način izlaska iz krize: „Potpuna posvećenost Zajednice, društvu znanja i inovacija!“

Proslavimo dan naše profesije stvarajući svest o pitanjima nastavnika, iskoristimo ga za razgovore, učenje i unapređivanje!
Naša akcija sastoji se u tome da pošaljemo poruku svetu šta nastavnici žele svojim kolegema, učenicima, direktorima, roditeljima, obrazovnom sistemu. Dajte svoj doprinos tako što ćete napisati poruku ohrabrenja i podrške prosvetnim radnicima Srbije sa vašom fotografijom i natpisom.

Poruku napišite na vašem maternjem jeziku, ali uz obavezno pominjanje naziva države SRBIJE (srpskih đaka, nastavnika, škola…) odakle i potiče ova akcija i oznaku „Svetski dan nastavnika“ (World Teachers Day, WTD)

Nakon što napravite vašu fotografiju, pošaljite nam je na adresu: svetskidannastavnika@gmail.com Sve pristigle fotografije, objavićemo u zajedničkom veb-fotoalbumu, prijavićemo ga kao svetski događaj i pozvati sve nastavnike sveta da ga pogledaju putem http://www.worldteachersday.org 5. oktobra 2013. godine.

Akciju pokrenuli: Sneška Marković, Željana Radojičić lukić, Vladan Mladenović i Zoran Milojević


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Svetski dan nastavnika