Konferencija Nove tehnologije. Da ili ne? 2


Na našoj prosvetnoj sceni bilo je puno pokušaja da se IKT uvede u sistem obrazovanja. Uglavnom su to bili pokušaji na „mala vrata“, odnosno neformalni. Jedan od velikih projekata bili su PIL onlajn seminari, čija je najveća vrednost grupa nastavnika koja se izdvojila i krenula dalje da se razvija i da razvija upotrebu IKT u nastavi. Tu je i projekat Digitalna škola, (Ministarstvo telekomunikacija) zatim Digitalni čas, (opet Ministarstvo telekomunikacija), Kreativna škola (Majkrosoft), ali nekako nema jasnog formalnog pomaka. Država (čitaj Ministarstvo prosvete, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Nacionalni prosvetni savet …) veoma bojažljivo uvodi IKT u nastavu, a znam da tamo ima i te kako kvalitetnih ljudi koji imaju viziju i želju, ali nešto ili neko ih koči. Nastavnici još uvek slabo koriste IKT u nastavi, a informatika, kao vodeći predmet za učenike, i dalje je izborni predmet u školama. NT_01_00

Kada se Microsoft povukao sa PIL onlajn seminarima, bilo mi je jasno da će nastati veliki vakuum u ovoj oblasti, jer za razvoj su potrebne velike institucije. Iako smo mi nastavnici pokušali da nastavimo priču i da kroz OKC, Zajednicu koja uči, Abakus … i još neke institucije nastavimo, ipak, teško to ide. Kada je pre dve godine British Council najavio konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju, vratila se nada, jer tako velika institucija ima logistiku i znanje da pokrene i održi ovako nešto.

Dobar koncept: predavanja, okrugli stolovi i sajamsko poslovanje, već u Domu omladine 2014. godine su najavili konferenciju koja će živeti na ovim prostorima, a pogotovo što sam tada imao možda svoj najbolji oflajn nastup (koji na žalost nije ostao zabeležen 🙁 ) Prošle godine je priča znatno narasla i konferencija u BelExpoCentru je postavila standarde, a organizatori sami sebi problem da ove godine naprave nešto još bolje 🙂

Ali, to im nije bio problem. Ove godine brojke za konferenciju su stvarno impresivne. Koliko sam izbrojao do sada – 124 eksperata na bini, tokom dva dana, paralelno u četiri sale realizovaće se oko 90 nastupa. Ne treba posebno da pišem ko će biti predavači i učesnici, to možete pogledati na zvaničnom sajtu, ali tamo nisu svi, tek će imena biti dodata. Osim ovog dela, prošle godine, a i ove, poseban kvalitet konferenciji daće sajamski deo, na kome će kompanije koje se bave IKT-om prikazati svoje proizvode i alate za upotrebu u nastavi.

Prijava traje do 8. februara, požurite … prijavni formular

Ove godine će biti direktan video prenos iz dve sale, logistika na blog sceni i društvenim mrežama, paralelne sesije učesnika na nivou donosioca odluka … jednostavno, Nove tehnologije su centralni događaj za naš sistem obrazovanja i za one koji žele da se razvijaju.

nt_02

Fenomenalno pripremljen prostor za NT

Nisam siguran za brojke, jer se menjaju iz minuta u minut, ali preko 3500 prijavljenih govori da se na NT ne dolazi samo zbog sertifikata, već zbog onog što ćemo čuti. Saznaćemo šta se dešava u drugim sistemima obrazovanja, kako se uvodi IKT u nastavu, koji su problemi i kako ih kolege iz drugih obrazovnih sistema rešavaju, ali i kako to rade naše kolege u Srbiji, zašto se trude, čemu sve to i šta im znači.

Iako konferenciju posećuju uglavnom IKT zaljubljenici, savetujem baš onim nastavnicima koji ne veruju da će im računar ili pametni telefon unaprediti nastavu i rešiti neke probleme, da dođu, čuju, vide i postave pitanje. Apsolutno nije važno da li umete da napravite PowerPoint prezentaciju, važno je da vidite i osetite drugačiji pristup nastavi i obrazovanju. S obzirom na to da pripreme teku i uvode se novine, nadam se da ću stići da napišem još jedan blog post sa novim informacijama i o svemu što nas tamo čeka, ali ako ne stignem … vidimo se na bini u sali ENTER 26. i 27. februara 🙂


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 thoughts on “Konferencija Nove tehnologije. Da ili ne?

  • Darina

    „Nove tehnologije“ nama informatičarima daju ogromnu nadu da će konačno neko prepoznati značaj IKT-a i informatike i krenuti u pravu reformu školstva… Borimo se 20-tak godina – da li treba još toliko da prođe da bi informatika dobila u našoj zemlji mesto koje u obrazovanju mladih i zaslužuje? Da se ulaganje u znanje i u mlade isplatii da će se višestruko vratiti?
    Preporuka svima – obavezno dođite na Konferenciju!