„Nove tehnologije u obrazovanju“ – da ili ne?


British Council već peti put organizuje konferenciju pod nazovim „Nove tehnologije u obrazovanju“, koja okuplja ubedljivo najveći broj prosvetnih radnika. Da li je ova konferencija popularna zbog teme koja baš interesuje nastavnike ili zbog dobre organizacije, prosudićete sami. Dosadašnje konferencije su bile takve da je svaka naredna bila bolja od prethodne. Tim koji je radio na organizaciji izuzetno dobro prati razvoj nastavničke struke i ono što se dešava u ostalim obrazovnim sistemima po pitanju novih tehnologija i to zatim predstavlja nama u Srbiji. Posebno je dobar deo koji se odnosi na primere dobre prakse koje realizuju nastavnici iz Srbije i regiona i pokazuju šta se sve može u našim školama uraditi uz pomoć „štapa i kanapa“. 

Svi znate da sam ja malo subjektivan po pitanju ove konferencije jer sam poslednje četiri godine učestvovao u programskom timu i kao predavač, panelista, voditelj, a ove godine ću biti „običan“ posetilac BelExpo centra 8. i 9. juna. 

Evo i zašto? 

Ove godine nam se vraćaju četiri sale. Dole će biti dve sale Microsoft i Alt, dok će na spratu iznad biti još dve – Insert i Enter

Oko 70 predavača predstaviće nam svoja iskustva kroz nastupe, predavanja i radionice. Predavanja će biti u donjem delu, u salama Microsoft i Alt, dok će radionice biti u salama Enter i Insert na prvom spratu. Osim velikog broja sala za predavanja i radionica, i ove godine će na konferenciji biti izlagači koji će u sajamskom delu da predstave nove tehnologije koje možemo koristiti u radu. 

Ovako veliki broj predavača i sala ima i mali nedostatak jer se desi da želimo da slušamo neke predavače, ali njihova predavanja su u istom trenutku. Zato je veoma važno da pre same konferencije dobro prostudirate program i da napravite sebi raspored gde ćete i kada ćete, odnosno koja sala sa kojim predavačem. Ja imam tu privilegiju da vidim radnu verziju programa (ne mogu objaviti jer nije konačna, ali uskoro će biti i na sajtu BC) i mogu reći da je raspored predavanja i radionica odlično osmišljen, da neće biti problema za organizaciju. Organizatori su se potrudili da predavanja i radionice rasporede po oblastima:

  1. Stručno obrazovanje i digitalne industrije
  2. Algoritamsko razmišljanje i kodiranje
  3. Ključne veštine i mentalni razvoj
  4. Razvoj digitalnog sadržaja
  5. Inkluzivno obrazovanje
  6. Upravljanje školom kroz proces digitalizacije
  7. Rad na projektima i kreativnost u učionici

i na taj način nas usmere na ono što je nama potrebno. 

Ne bih da nikog posebno izdvajam, ali predavači iz inostranstva dolaze sa odličnim naslovima. Trudiću se da ne propustim iskustvo iz Finske – „Sobe za beg u obrazovanje“ (Sari Halavaara), „Četiri godine posle, šta je Engleska naučila“ (Miles Berry), „Moderiranje naspram predavanja“ (Jehona Gjurgjeala). Osim keynote predavača iz UK i Finske, sigurno ću posetiti i Irinu Damjanović sa „Moodle Mix-om“, Zoricu Ivanović sa „Interaktivnim mapama u učionici“, Biljanu Drobnjak – „Naučimo da učimo“, Brankicu Ristić – „Primena IKT u psihoedukaciji učenika na internetu“, Milana Njegomira – „Neka IT bude sa tobom“, Vladana Mladenovića – „Od hijeroglifa do VR-a“, Slavicu Gomilanović – „Moodle čarobnjaci“ i još mnoge druge kolege. Osim predavanja, posebno ću ispratiti i radionice: „Algotiramski način razmišljanja“ (Nevenka Spalović), „Reprogramiranje naših mozgova“ (Snežana Radusinović), „Hypatia – Nauka“ (CPN). 

Osim predavanja i radionica, na konferenciji će biti i nekoliko panela među kojima je posebno zanimljiv: „Upravljenje školom kroz proces digitalizacije. „

Ovo je samo deo onog što nas čeka na konferenciji. Molim ostale predavače da ne zamere, ovo su samo naslovi koji su mi privukli pažnju, što ne znači da neću biti i na ostalim predavanjima. Za mene su NT u obrazovanju kao kada dete pustite u prodavnicu igračaka. Ne znam šta bih pre 🙂

Konferencija nisu samo predavanja i radionice, niti štandovi sa izlagačima. Pored toga, ono što NT čini posebnim je što se vidimo sa kolegama – do sada je to bilo oko 5000 učesnika, a videćemo šta će biti ove godine. Datum konferencije je promenjen i jun nije sretno rešenje, ali novi organizacioni tim je do sada dobro pripremao konferenciju i ne sumnjam da će biti odlična kao i obično. 

Ja se iskreno nadam u dobru energiju koja je krasila prethodne konferencije, a kako će biti ovaj put, videćemo 8. i 9. juna u BelExpo centru. 

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *