Zašto su mi njuzleteri vrlo važni resursi? 1


Zamislite da se svakog dana probudite i da vas u poštanskom sandučetu sačeka dnevna novina samo sa vestima koje vas interesuju. Otvorite, a ono najnovije vesti iz sistema obrazovanja. Zatim, sutradan je u sandučetu nova knjiga koju ste hteli da kupite. Prekosutra je skripta, odnosno celo uputstvo kako da koristite neki softver na poslu. Sledećeg dana je to zbirka primera realizacije časova iz vašeg predmeta. I tako svakog ili svakog drugog dana besplatno dobijate informacije koja vas interesuju. 

Deluje lepo i korisno. Ovo možda nije realno da se dešava u oflajn svetu, odnosno uglavnom u poštanskim sandučićima u zgradi ili kući zateknemo neke reklame, promocije, flajere … materijale koje možda i ne želimo da dobijamo u naše poštansko sanduče. 

Za razliku od ovih materijala koje zateknemo u našim poštanskim sandučićima u zgradi ili kući, često dobijamo i slične materijale u elektronskom poštanskom sandučetu. Ove poruke koje takođe mogu da budu promotivne, reklamne, ali i edukativne i informativne i koje nam stižu na imejl nazivaju se njuzleteri (odomaćena reč iz engleskog govornog područja: news + letter). Svako od vas ko redovno koristi elektronsku poštu susreo se sa njuzleterima. Kako i odakle njuzleteri u našim elektronskim poštanskim sandučićima možete pročitati u sledećem tekstu: Vodič kroz tehniku upravljanja njuzleterom. 

U mom ličnom razvoju i neformalnom obrazovanju, pored raznih edukacija, timova, projekata, veliku ulogu su imali onlan forumi, blogovi, a danas i njuzleteri. Danas ne mogu da zamislim svoj radni dan bez novih informacija iz nekog njuzletera. Za mene je njuzleter onlajn resurs koji redovno dobijam i koji mi omogućuje sve ono sa početka teksta, da neke sadržaje besplatno, ali i neke plative informacije dobijam svakog dana. Ogroman je broj njuzletera, odnosno poruka sa njuzleterima koje dolaze na moje imejl adrese, ali dobrim izborom i filtriranjem uspeo sam da sebi napravim veoma kvalitetne izvore informacija i stručnog usavršavanja. 

Njuzleter je odličan resurs jer neko drugi ga kreira direktno za vas. Ako je autor njuzletera dobro procenio svoju ciljnu grupu i napravio sadržaje koje interesuju tu ciljnu grupu onda je korist obostrana. I njegova kao autora, jer ga čita i prati određeni broj ljudi, ali i nas koji dobijamo kvalitetne informacije. Kada kažem da dobijam, to znači da sam ove njuzletere filtrirao i dopustio da mi stižu u glavni forlder u el. poštansko sanduče, a da sam brdo ostalih blokirao ili podesio da odlaze u nepoželjne poruke. Promotivne, odnosno reklamne njuzletere pratim jer me interesuje način rada pojedinih organizacija i, naravno, stanje na tržištu koje pratim. Evo, ovde ću vam predstaviti samo neke njuzletere koje redovno pratim. Pored ovih nabrojanih tu je još puno drugih institucija od kojih ne dobijam često njuletere, ali ih pratim jer mi je važno šta rade. Ovo nije nikakva reklama, ali što da i ne bude, ljudi odlično rade svoj posao. 🙂

  • Moja digitalna akademija – fina ekipa iz Republike Srpske koja piše odlične tekstove i uputstva u vezi sa onlajn marketingom. Ima tu još dosta toga, ali meni je ova oblast od njih baš super. Šalju njuzletere jednom nedeljno.
  • Elearnign industry – portal koji objedinjuje kreatore onlajn obrazovnih resursa. To je sajt na kome se možete registrovati i deliti informacije o svojim onlajn obrazovnim resursima, vebinarima, e-knjigama, ali i blog člancima. Ovaj njuzleter stiže jednom dnevno i dešava mi se da ga ne čitam detaljno, ali pratim i otvorim svaki, pa na osnovu naslova nastavim dalje sa čitanjem. Ako je nešto korisno, to dodatno istražim. Ovaj njuzleter mi je važan jer mogu da pratim šta se dešava na svetskoj sceni e-učenja. 
  • Coursera – ovo je svima poznat sajt za onlajn kurseve i oni redovno šalju svoje ponude za kategoriju za koju se pretplatite. Naime, ovako veliki sajtovi imaju odličan obrazac za pretplatu, pa tako možete odabrati informacije koje želite da dobijete samo za određene oblasti, odnosno kurseve iz te oblasti. 
  • MailerLite – možda moji omiljeni njuzleteri. Malo je priča spacijalizovana u vezi imejl marketinga, ali su im njuzleteri veoma dobro strukturirani i pristup je odličan. Veoma su edukativni i tehnički i strateški, a njihovi blog članci na koje vode  linkovi iz njuzletera su baš obimni, pravi mali seminari. Pretplata za ovaj njuzleter se plaća. 
  • Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja – pretpostavljam da većina vas dobija njihove njuzletere i oni su odlični, odnosno redovni po pitanju novih vesti. Kad god na svom sajtu postave neku vest, koja je veoma važna za posao kojim se bavim, nakon toga sledi i njuzleter (možda ovo radi i sajt automatski). Ovo je njuzleter koji ispratim, a vesti detljano pročitam. 
  • Aleks Petrovski (Curiosity Newsletter) – blogerka i „storyteller“, devojka koja ima veoma zanimljiv njuzleter. Piše jednom nedeljno (a nekad i ređe).  Teme su joj van moje priče, ali volim da je čitam, lepo piše i otvori mi pogled na jedan svet koji i nije toliko daleko.
  • Pojačalo – ovo je njuzleter ekipe koja je nekad radila projekat Moja Firma, koji se nažalost završio i ne objavljuje više tekstove i njuzletere. To je bio moj omiljeni i najkorisniji njuzleter, ali sada više ne funkcioniše. Sada ta ekipa radi video klipove, odnosno emisije – intervjue sa nekim uspešnim preduzetnicima iz Srbije. Video-intervjue vodi iskusan IT preduzetnik, pronalazi dobre sagovornike i ovo je jedan od vidova edukacije uz kokice. Ovaj njuzleter takođe stiže na nedelju dana. 
  • TeacherPayTeachers – sajt za razmenu nastavničkih obrazovnih resursa. Ovo je sajt koji nudi mogućnost nastavnicima i ostalim prosvetnim radnicima da kreiraju i postavljaju svoje onlajn nastavne materijale i prodaju ih prosvetnoj zajednici. Kroz njihove njulzetere informišem se šta ja aktuelno, šta i kako prave kolege uglavnom iz Amerike i kako oni razmišljaju o svojoj nastavi. 

Postoji još puno njuzletera koje dobijam, na koje nekad obratim pažnju, ali mnogo veći spisak je onih sa kojih sam se odjavio ili blokirao pošiljaoca. Njuzleter je naš prozor u svet, a njegova velika prednost je što ga možemo lako odabrati i filtrirati. Na taj način izaberemo polje interesovanja i razvijamo se u tom pravcu. Naravno da se informišemo na još mnogo načina, društvene mreže su jedan od načina, ali je tamo previše šuma. Pored reklama koje se pojavljuju, naši pijatelji svašta dele i veliki broj različitih informacija dolazi do nas. Ma koliko ja birao ljude koje pratim na društvenim mrežama, teško je napraviti svoju vremensku liniju, a da se ne pojavi neka politika ili neki antivakseri ili neki rijaliti. Ovako, preko njuzletera dobro možete odabrati samo vama relevantne institucije ili pojedince, a danas u vreme infodemije to je veliko olakšanje.


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Zašto su mi njuzleteri vrlo važni resursi?