Asocijacije na času … 14


Screen Shot 2013-03-08 at 11.00.27 PMVidim da učenici puno vremena provode na slagalici ili sličnim kvizovima na fejsbuku. Nikada nisam mario za to enciklopedijsko znanje koje ničemu ne služi, ali poštujem takmičarski duh i uvek sam za takmičenje u razmišljanju … da vam ne pričam zašto je sve dobro 🙂  Pokušavam da se setim kako sam došao na ideju za ovaj čas, ali nešto mi ne ide … uglavnom,  mislim da sam tražio neku interaktivnost za čas, pa se setio da je PIL nedavno izbacio tekst kako napraviti asocijacije u PowerPoint-u … ostalo je mašta.

Od svih časova koje imam, nekako mi je najinteresantnije da radim na časovima odeljenjske zajednice sa mojim odeljenjem. Oni sada pune 18 godina … to je klasična ludnica, jer ne mogu da se pokupe u ovom vremenu haosa, čak je i meni teško, a kamoli njima sa svim ljubavnim i navijačkim mukama. Samim tim, pokušavajući da ih razumem, uživam u njihovim „problemima“ i pokušaju da im pomognem. U razgovoru sa njima i prateći ih na društvenim mrežama, jasno je vidljiva želja da se predstave u pozitivnom svetlu, da budu interesantniji, drugačiji, da se bore za pravdu i bune protiv nepravde, jednostavno prave neku sliku o sebi. Često ta slika koju oni pokušavaju da naprave nije baš realna i nisu svesni kako ih drugi vide. Ovo je baš primetno na društvenim mrežama, jer kada pogledam njihove profile ili tvitove, jasno vidim drugačije osobe od onih sa kojima razgovaram u školi.

Iz tog razloga na jednom času sam napravio asocijaciju za jednu učenicu, onako kako je ja vidim. Malo se začudila, ali to je to, takvu sliku šalje. Na času sam predstavio tu asocijaciju, učenike podelio u tri grupe i baš igrali igru, kao u kvizu. Iako im uopšte nisam rekao da se radi o nekoj ličnosti, pogotovu iz odeljenja, nije im trebalo puno vremena da pogode. Zanimljivo je bilo kada smo krenuli sa drugom prezentacijom koja za konačno rešenje nije imala ličnost – na otvorena polja ‘muka’ i ‘kafana’, odmah su predložili imena druge učenice. Interesantno 🙁

Kao domaći zadatak svi su dobili asocijaciju, odnosno šablon u PP, kako bi je napravili za nekog iz odeljenja. Naravno, svoje radove su mi slali na e-mail, a ja sam ih prezentovao na času, potpuno anonimno, tako da se niko nije mogao ljutiti ni na koga. Radovi su bili odlični, prikazivali su drugare i drugarice sa njihovim karakteristikama. Uglavnom je tu bilo smeha, ali veoma brzo su pogađali i rešavali asocijaciju. To je dokaz da se dosta dobro poznaju.

Ovo je dobar primer časa kako da učenicima na zanimljiv način prikažete kako se međusobno vide. Uglavnom su asocijacije pravili za svoje najbliže prijatelje, sa pozitivnim osobinama, ali ima i onih koji nisu bili baš tako blagi. Da biste vi mogli da iskoristite ovaj primer za svoj čas, evo ovde postavljam gotov šablon prezentacije. Treba samo da ga preuzmete i da napravite kviz za nekog svog učenika, događaj, pojam … bilo šta.

Gotov šablon prezentacije – asocijacije

Šablon je tako napravljen da je jednostavan za upotrebu. Sastoji se od jednog slajda koji sadrži oblike sa izlaznim efektom – da nestanu prilikom klika na oblik. Ono što treba da uradite je da pomerite te oblike levo ili desno da se ispod njih vide drugi oblici u kojima se upisuju reči za određene polja. Kada popunite sve reči, samo vratite one oblike preko njih da se ne vide. Jednostavno. Za one koji se ne snalaze baš u PowerPoint-u, evo i kratkog video uputstva kako da urede ovaj šablon.


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 thoughts on “Asocijacije na času …

  • Jelena

    He, interesantno… 😀 Dobar način da i mi upoznamo naše učenike, onako kako se oni međusobno poznaju 🙂

  • Danijela Stajić

    Jako interesantno, jedva čekam da primenim ovo na svojim časovima!

  • Olgica

    Ja ili sastavljam asocijacije ili to rade sami učenici, a ovo je baš originalno. Imam ideju kako da oni sami sebe putem asocijacija opišu i kako bi mene opisali putem asocijacije koju sami sastave. Sutra ću to odmah i da im predložim. Pošto predajem istoriju biće nešto u mom stilu. 🙂

  • Danijela

    Svaka čast, odlična ideja, vrlo brzo će ova metoda biti primenjena i na mojim časovima istorije. I puno hvala na šablonu!!!

  • Emilija

    Odlicna ideja! Bice primenjena i na mojim casovima Srpskog jezika i knjizevnosti. Pozdrav za sve 🙂

  • Gordana

    Asocijacije koristim u nastavi već duže vreme, bilo kao uvod u čas ili završni deo časa i rezultati su odlični.Učenici su već navikli na njih.Prijatno su se iznenadili kada sam im dala asocijaciju na času odeljenskog starešine.Hvala Vam za ideju! Tema su bili dugovi iz odeljenja.Sledećeg časa su nastavnici na redu.Pozdrav.

  • DRAGANA

    Redovno radimo asocijacije, ucenici su skoro navikli na jednu asocijaciju na kraju casa. Posto je rec o Informatici, znaju sami i da je naprave u PP, PA ONDA OCENJUJEMOKO CE NAJLEPSU, KO CE NAJBRZE, CIJA JE NAJSVEOBUHVATNIJA…Zanimljivo je da kada odgovaraju usmeno pamte kompletnu asocijaciju, stekla sam utisak kad bih celu lekciju pretvorila u asocijacije da bi bilo skoro deovoljno za teorijski deo. (MAPA UMA). Na tabli to vec nije to, mada svaka aktivnost koja ne lici na klasicnu nastavu prija.

  • zoran Post author

    Viktore, pa ne može da se dođe do igrice za igranje, ovo znači nastavnicima da kontrolišu asocijaciju. Nije to kao na kvizu slagalica 🙂

  • Mirjana Rašić Mitić

    Kad god mi nešto treba i potražim na internetu, znam pravo mesto gde su odgovori uvek precizni i upotrebljivi. Hvala vam što postojite! 🙂

  • Saša

    Zaboravio sam da napišem da je treći link, link do okvira za igru asocijacija u koji je potrebno da upišete broj neke od dostupnih igara, a sve dostupne igre se nalaze na prethodnom linku.