Društvene mreže u nastavi 11


dd_socialOvaj članak napisala je Jelena H na svom blogu koji se do nedavno nalazio na ovoj adresi. Pošto je blog u međuvremenu ugašen, a tekst je veoma zanimljiv, prenosimo ga ovde u celosti.

Uvod

Društveni mediji su aktualnost našega društva i rezultat tehnologija koje utječe na načine na koje dijelimo i prikupljamo informacije, te načine kako komuniciramo. Pa tako one mijenjaju i načine na koje učimo i podučavamo. Kao što je sve više studenata, roditelja, nastavnika i administratora uključeno u društvene mreže kao što su Facebook, MySpaceTwitter i YouTube za obrazovne, školske komunikacija i druge svrhe, linije između obrazovnog i osobnog umrežavanje postaju sve više i više zamagljena.

Kako društvena mreža postaje hit u obrazovanju govore podaci da čak:

  • 96% studenata s pristupom na Internet izgrađuje društvenu mrežu
  • 50% tinejdžera kažu da razgovaraju sa svojim vršnjacima o školi online (preko IM, blogova ili društvenih mreža) ili putem SMS poruke
  • 60% pokazuju da s korištenjem društvenih mreža razgovarali o odgojno-obrazovnim temama kao što su fakulteti i planiranje karijere.

Društvene mreže u nastavi

socialnetworksRazličite škole koriste društvene mreže drugačije. Neke za komunikaciju s roditeljima i učenicima ili pak kako bi unaprijedili učenje jer društvene mreže omogućuju studentima da se povežu u obliku virtualne zajednice.

Ako ste se ikad pitali što će u budućnost biti s tradicionalnim obrazovanjem, ne bi se trebali iznenaditi da za desetak godina ili čak prije će 70%  buduće generacije učiti u virtualnim školama , gdje se nastavni sati pohađaju na webu. Profesori će iskoristiti društvena web-mjesta kao što su FacebookTwitterYouTube da angažiraju učenike/studente u nastavi.

U nastavku spomenimo neke od načina, kako bi već danas društvene mreže jednim dijelom mogle koristi za učenje ili uvesti neke pozitivne promjene na području obrazovanja. Pretpostavljam da bi te metode učenicima donijele mnogo zadovoljstva, više motivacije, suradnje i kreativnosti.

Mapa napoznatijih društvenih mreža koja se mogu koristit u nastavi:

 drustvene-mreze-u-nastavi1-300x195

Facebook

facebookcap3-300x101

Facebook može postati odlična e-learning platforma. Profesori, nastavnici tako mogu objaviti svoje ppt slajdove za nastavne sate i puno više multimedijskih sadržaja. Osim toga nastavnici ili učenici mogu sastavljati različite kvizove i tako potaknuti druge učenike da sudjeluju u kvizu ili raspravljaju o odgovorima.

Druga mogućnost je, ako posjeduju osnovne programerske vještine, stvaranje korisnih aplikacije za Facebook koristeći state of the art tehnologije. Na primjer, može se razviti program koji omogućava učenicima/studentima da konzultiraju svoje učitelje neposredno, čime se povećava efikasnost edukatora za rješavanje problema.

Evo primjera kako mlađe generacije učitelja komuniciraju s učenicima putem Facebooka, tj primijere korištenja Facebook u nastavi u sklopu malih školskih projekata učenika u osnovnoj školi.

Primjer kako izgleda jedan takav kviz

 facebook-primjer11-800x600-245x300

Ovdje se nalazi video koji prikazuje kako Facebook može prodonositi boljem i zanimljivijem održavanju sata povijesti:

Using Facebook to Teach

Jedan od primjera „Facebook-a za učenje“ je Edmodo – besplatna društvena mreža nastala sa ciljem povezivanja i suradnje učenika i učitelja, a postoji od 2008 i koristi se i u nekim Hrvatskim školama.

Edmodo pomaže u rješavanju komunikacijskih i problema međusobne suradnje što sputavaju suvremenu nastavu, satovi ne traju samo 45 minuta, već onoliko koliko učenici imaju interesa za predmet.

edmo-sucelje-300x169

Mišljenje nekih učenika o Edmodu:

„Meni se sviđa apsolutni sve. Mi smo generacija “internetske” djece tako da je ovo nama više zanimljivo od običnog pisanja i obrađivanja na satu. A uz to sve možemo pokazat svoju kreativnost.”

Twitter

twitter-in-the-classroom

U Hrvatskoj Twitter nije tako popularan kao Facebook i zasigurno broj korisnika Twittera neće u tako skoroj budućnosti nadmašiti broj ljubitelja Facebooka. Mnogi, na žalost, ne znaju da Twitter pruža fantastične i još uvijek nedovoljno iskorištene mogućnosti svim korisnicima, a pogotovo onima koji rade u obrazovanju. Twitter je, naime, odlična podloga za cjeloživotno učenje i neiscrpan izvor materijala kojima možemo obogatiti  svakodnevni rad u razredu, osuvremeniti ga ili promijeniti na bolje. Twitter je zapravo vrlo jednostavna platforma koja pruža veći prostor za realizaciju ideja. Učenici i profesori su u mogućnosti slati odgovore ili DM, postavljati pitanja, što znači da u stvarnom vremenu ostvaruju dvosmjernu komunikaciju. Kao protokol, on-line kviz aplikacija može biti kreirana na temelju „Tvitanja“. Jednostavnim riječima to znači, da učitelj može poslati kviz pitanja i učenici mogu odgovoriti na njih putem ove usluge. Isto tako tu su još i diskusije stvaranjem virtualnih učionica, korištenje Twittera-a za istraživanje i preferenciranje, te kao podsjetnik učeniku da treba napraviti određenu zadaću. Twitter se pokazao kao učinkovit alat za profesionalni razvoj i suradnju s učenicima.

YouTube

youtube-education-300x147Kao najveća socijalna Web stranica u svijetu namijenjena video sharingu, može mnogo pomoći u obrazovanju. Tipična upotreba videa je omogućiti učiteljima da snime svoje obrazovne sadržaje, postave ih na YouTube , kako bi ih učenici mogli pregledati koliko puta to žele, kada to žele ili dok im sadržaj ne bi bio potpuno jasan.

youtube-edu-300x192Jedan od primjera je i YouTube EDU na kojem možete naći materijale i predavanja iz područja matematike, kemije, fizike, književnosti, umjetnosti i slično, te TeacherTube.

U Hrvatskoj još nije toliko popularno da nastavnici stavljaju svoje materijala i snimljena predavanja na YouTubu, ali u ostalim zemljama to postaje sve učestalije.

 

Blogovi

Možemo ga smatrati kolaborativnim i interaktivnim alatom koji će omogućiti nastavnicima i studentima razmjenu mišljenja i razvoj diskusije na objavljenu temu. Nastavinici ga mogu koristiti sa studentima kada žele da studenti razviju vještinu pisanja, djeljenje mišljenja o temi koju su obradi na nastavi i sl.

Redovita bloganje potiče razvoj pisanja i istraživačke vještine. Bloganje također omogućuje studentima  da nauče kritički procijeniti i vrednovati razne online resurse.

Jedna od prednosti bloganja jest da vas dovodi u kontakt s drugim blogerima.

Primjeri američkih fakulteta koji omogućuju svojim studentima i nastavnicama otvaranje blogova unutar vlastitih blogerskih sustava su Harvard i Stanford.

edublogs-300x126

Jedan od takvih primjera je Edublogs koji omogućuje jednostavno kreiranje blogova za studente i profesore, jednostavnost dizajna, uključivanje videa, slika i drugih multimedijskih sadržaja, a što je najvažnije sigurni su  i zaštićeni.

Edublogs koriste vodeći fakluteti, srednje škole, pa čak i vlada diljem svijeta.

The Strenght of Week Ties je primjer edukativnog bloga u kojem američki nastavnik David Jake iznosi svoja iskustva o primjeni društvenih medija u nastavi.

test7

Blogovi postaju sve popularniji, pa tako i za izradu ovog projekta i objavu je korišten blog  WordPress.

Bloganje se otvara novi krug poznanika i dodaje još jedna dimenzijau odvijanju nastave i sudjelovanju sa svojim suvremenicima, učenicima ili učiteljima.

Ovdje je lista nekih edukacijskih blogova:

Wiki

wiki460-300x180Radi se o sustavima za rad u grupama koji omogućuju jednostavno stvaranje te uređivanje sadržaja. Wiki sustavi u svojoj zatvorenoj formi najčešće mogu biti korisni u nastavi za stvaranje vlastitih nastavnih priručnika (prezentacije, seminari, multimedija, itd.) ili dijeljenje korisnih izvora koji su relevantni za predmet. U najmanju ruku, možete poticati pisanje članaka na Wikipediji, najpoznatijem wiki sustavu, uz prethodnu nastavnikovu reviziju članka. Time ne samo da pridonosimo razvoju Wikipedije, već i točnošću podataka.

Najpoznatiji Wiki sustavi za edukacija su:

Na predmetu Računalom posredovana komunikacija koristili smo Wikipediju kolegija Računalom posredovana komunikacija , kako bismo na nju mogli odabrati i stavljat teme naših projekta i blogova, rezervirati se za usmeni i sl.
rpk-wiki

Također prilikom izrade ovog projekta korišteni su i drugi Web 2.0 alati koji također spadaju u društvene mreže  kao što je:

Delicious

delicius1-300x225Ovaj servis omogućuju korisnicima spremanje/tagiranje web stranica koje smatraju da sadržavaju korisne informacije. U nastavi se ovi servisi mogu koristiti za povezivanje s drugim znanstvenim disciplinama… Najpoznatiji servis za tagiranje sadržaja, Delicious, mogao bi poslužiti nastavnicima i studentima za stvaranje lista korisnih izvora.

 

Google doc

Koji je ovdje korišten za izradu ankete o društvenom mrežama u nastavi, koju možete vidjeti ispod
anketa-232x300

 

moja-analiza-300x196
Prema rezultatima ove ankete svi sudionici koriste najmanje barem jednu od navedenih društvenih mreža za osobne potrebe, pa tako svi sudionici (100%) imaju otvoreni račun na Facebooku, a 25% njih ga koristi i u nastavi. Zatim na YouTubu je prijavljeno 66% ispitanika i od toga ih 38% koristi i u nastavi. Wikipediju u nastavi koristi 33% ispitanika. 16% ispitanika koji koriste blogove koriste ih i u nastavi, a  za sada se najmanje koriste Twitter i Delicius samo 8%. Ispitanici smatraju da korištenjem društvenih mreža može pridonositi kvalitetnijem odvijaju nastave, te ih 58% smatra da bi društvene mreže trebale biti više zastupljenije u nastavi.

Zaključak

Sam tradicionalni način odvijanja nastave novim generacija nije nimalo zanimljiv, što uzrokuje nemire u učionici, neposluh, nezainteresiranost za gradivo i sl. Korištenjem novih tehnologija kao što su društvene mreže osvježuje i približuje nastavu učenicima.

drustvena-mrezaSama priroda društvenih mreža omogućuje korisnicima da komuniciraju, razmjenjuju ideje, i surađivati što je odličan medij kroz koji studenti mogu učiti i biti podučavani. Stoga, prepoznajući potencijal korištenje društvenih mreža u cilju olakšavanja učenja među studentima je jako bitna. Društvene mreže potiću učenike, studente da se uključe u diskusije, da nauče tražiti kvalitetne informacije, da razviju vještinu pisanja i prihvačanja drugih. Ovo su neke ključne točke koje im neće biti samo potrebne tijekom školovanja već i daljnjem životu.

Hoćemo li uskoro vidjeti primjenu ovakvih alata u nastavnom postupku u Hrvatskoj?

Rezultati istraživanja u radu Social software: teaching tool or not? ukazuju na otvorenost hrvatskih nastavnika prema primjeni društvenih medija u nastavnom postupku na hrvatskim fakultetima.  Ovo su neki od rezultata:

istrazvianje-300x197

 

Na žalost, još uvijek ostaje pitanje koje  se moramo pitati – koje ćemo metode, odnosno metodologiju koristiti?

Literatura

  1. Paradox and Promise: MySpace, Facebook, and the Sociopolitics of Social Networking in the Writing Classroom
  2. Facebook i Twitter u školske klupe
  3. Can We Use Twitter for educatinal Activities?
  4. Blogs in education
  5. 17 Interesting Ways* to Use a Wiki in the Classroom
  6. Iznad tradicionalnih metoda poučavanja i učenja
  7. http://www.recistomislis.bloger.hr/post/facebook-twitter-i-youtube–buducnost-obrazovanja/1768069.aspx

 


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 thoughts on “Društvene mreže u nastavi

  • tečajna lista

    Mene je ipak malo strah tih društvenih mreža, iz svog iskustva vidim da nema baš previše pametnih stvari na njima, barem ne na facebook-u koji je i najrašireniji. Edukacija koju vidim kao primerenu je jedino na specijalizovanim blogovima.

  • Zoran

    @tečanja lista ostavili ste veoma dobar komentar, koji tačno pokazuje stanje i odnos prema društvenim mrežama pogotovu fejsbuku. Strah proizilazi iz ne znanja to je opšte poznata stvar, tako i ovde, ako ne naučimo da koristimo drutvene mreže kako treba imaćemo stalno tu nedoumicu.
    Možda na fb nema previše pametnih stvari, ali tu treba da nastupite Vi, da pravite te pametne stvari, da ih postavljate na fb, da činite društvene mreže pametne da bi bile korisne. Sve društvene mreže imaju karakteristiku da ih oblikujete kako želite, da pratite ljude koje želite, da imate prijatelje koje želite.
    Znam da većina prosvetnih radnika prilazi društvenim mrežema na ovaj način .. i samim tim imamo dosta loš stav o društvenim mrežema.

  • Vladan Ilic

    Upravo na skorašnjem roditeljskom sastanku planiram da u dnevni red uvrstim otvaranje FB stranice za srednju grupu kojoj sam vaspitač u dečjem vrtiću. 🙂 Treba li da pominjem da su roditelji te dece između 20 i 30 godina i da veliki broj ima naloge na FB (ostali se već priključe). Na stranici ih mogu redovno obaveštavati o aktivnostima koje izvodim sa decom, dnevnim, nedeljnim i mesečnim planovima, kačiti fotke sa aktivnosti, video snimke sa radionica… dnevno komunicirati, primati sugestije, predloge, zakazivati sastanke, radionice u kojima učestvuju roditelji, biti u mnogo boljem kontaktu nego sada kada neke roditelje viđam mesečno…. Grupa će naravno biti zatvorena za javnost i njeni članovi mogu biti samo roditelji dece koja su u grupi. Odbojni stavovi koleginica prema mojoj ideji me neće omesti u realizaciji….prosto ni jedan Zakon ne sprečava ovakvu vrstu komunikacije, a sva prava dece i njihovih roditelja su zaštićena i buduća aktivnost će se odvijati isključivo uz njihovu pisanu saglasnost. 🙂
    Priče, bajke, pesme, recitacije….sve će biti dostupno roditeljima..Prosto ne mogu trenutno da zamislim bolji vid komunikacije sa njima. 🙂

  • Zoran

    Dobra ideja, pogotovu što je Vaša ciljna grupa takva da su većina na fb-u. Odlično što ste se ogradili sa potpisima roditelja, mada proverite i sa ustanovim da oni nemaju nešto protiv. Mada ne vidi šta bi to moglo biti. Sa druge strane ne brinite se za oportuniste siguran sam da će Vam se uskoro priključiti i ostali.
    Javite nam se uskoro da vidimo utiske 🙂

  • Александар

    Оно што ме заиста интересује, а да ме нико не свати погрешно!!!
    Ретко где, тј скоро нигде не видим искуства колега, садржаје , методе и начине спровођења наставног процеса из Ирске, Финске, па можда и Норвешке, већ стално се за примере дају САД-е, Немачка и нама братска Хрватска.Понављам: не разумите ме како Ви желите, али ово су чињенице.Пззз за све 🙂

  • Zoran

    Kolega Aleksandre, da u pravu ste. Pretpostavljam da je razlog, što su na internetu nama najdostupniji sadržaji iz SAD-a, ima ih najviše, a i jezik je poznat.
    Nemačka je dosta ulagala u naš obrazovni sistem, pa delimično preuzimamo njihove metode, ideje … a kod komšija na je jezik totalno poznat, pa je jednostavno.

    Inače države koje ste nabrojale imaju bolje obrazovne sisteme, ali je mnogo manji broj internet resursa na finskom … a i mnogo nas manje razume taj jezik 🙂

  • Jasmina

    Veoma lepo smišljeno i urađeno,i sa konkretnom primenom u samoj nastavi kao i bitnost da putem društvenih mreža komunikacija učenik-nastavnik ne prestaje.

  • Maja

    Slažem se sa Aleksandrom. Previše SAD-a kod nas, a smatram da ne treba da budu referentna vrednost. Ima mnogo ozbiljnijih obrazovnih sistema koje treba usvojiti. Pristalica sam korišćenja društvenih mreža u nastavi, ali isto tako još uvek, nažalost, nedostupno svoj deci.

  • Stela Martinović

    Evo čitam komentar kolege Vladana koji je napisao baš ono zvog čega sam na ovom seminaru. I ja sam vaspitačica i ciljna grupa su mi roditelji, koji su u ovo vrijeme većinom informatički pismeni i koriste društvene mreže (uglavnom FB ). Nemam pojma na kakve ću prepreke naići (kod kolega, uprave…). Čekm da prvo zaradim potvdu o završenom seminaru , pa ćemo onda dalje. jedino u što sam sigurna je da će roditelji biti oduševljeni.

  • Indira

    Iako sam bila zakleti protivnik drustvenih mreza (misleci da na njima nista pametno necu videti ili procitati) one su me itekako demantovale. Svesna sam da je buducnost „ucenje na daljinu“, i samo je pitanje trenutka kada ce u potpunosti zaziveti.