Konferencije u obrazovanju? Zašto? 1


konfNe treba posebno naglašavati kakva je situacija sa obrazovanjem u Srbiji. Dovoljno je da „prelistate“ portale medija i da vidite da je 90% vesti o obrazovanju u negativnom kontekstu. Retko kada se pojavi članak o uspehu naših učenika, a skoro nikada uspeh nastavnika, onih koji su najzaslužniji. Iako su se pre nekoliko godina pojavili nastavnički blogovi i to u dovoljnom broju, kratko je trajalo pisanje o nastavi, metodama, idejama … sve ono što se nastavnicima dešava pretočilo se i na blogove, fb, portale. Uglavnom su sada to tekstovi sa problemima, teški kritički tekstovi koji nakon čitanja izazivaju još više mučnine u stomaku. Na žalost, tu autori ne mogu mnogo … pišu ono što osećaju, a danas se nastavnici veoma teško osećaju. Takođe, do pre nekoliko godina bilo je i puno offline aktivnosti, nastavnici su se okupljali na tribinama, konferencijama, seminarima i letnjim/zimskim školama … i danas toga ima, ali u mnogo manjem broju i sa mnogo manje poseta.

Ali i pored ovakve situacije postoje nastavnici koji i dalje pokušavaju da unaprede svoju struku i popularizuju posao kojim se bave. Ono što je posebno je to da takve inicijative kreću i u manjim mestima koja su udaljena od centara odlučivanja i od finansija. Pretpostavljam da ovakvih primera ima više, ali spomenuću udruženje nastavnika Obrazovni impuls iz Bečeja, koje je krajem aprila organizovalo skup pod nazivom Bečejska zbornica. Ovaj skup bio je namenjen nastavnicima, a tema je bila primena novih tehnologija u nastavi. Krajem maja biće realizovane još dve konferencije, jedna u Nišu, a druga u Vrnjačkoj Banji.

U Nišu je u planu festival matematike, koji će biti realizovan od 17. do 24. maja, na kome će biti predstavljena matematika iz drugog ugla. Ono što je posebno važno je da su ovu priču pokrenule nastavnice matematike iz Niša i okoline, koje su se organizovale u udruženje NiMat i žele da promovišu vrednosti obrazovanja na pravi način. Nema više čekanja da nam država pomogne i pita šta nam treba – ako znamo bolje od njih, onda moramo da uzmemo stvar u svoje ruke i krenemo.  Završna konferencija će biti 24. maja u Regionalnom centru u Nišu. Ako zanemarimo to što ću ja pričati nešto, program konferencije je odličan i savetujem nastavnicima da ne propuste ovaj događaj.

Druga konferencija je malo veća. Traje tri dana i biće organizovana u Vrnjačkoj banji od 25. do 27. maja. Ovu konferenciju organizuje Mreža regionalnih centara Srbije, što me posebno raduje. Prvenstveno zato što je uloga RC da intenzivno rade na ovakvim skupovima i usavršavanju prosvetnih radnika – neki to rade odlično, a neki i ne baš. Posebno me raduje što će na ovoj konferenciji biti dosta priče o stručnom usavršavanju nastavnika, a biće prisutne i kolege iz ZUOV-a, tako da očekujem ozbiljnu diskusiju i neke konkretne zaključke. Konferencija je namenjana direktorima, smatram da je to odlično, jer oni su prvi među jednakima. Verujem i da će odaziv biti dobar, jer bez njih se škole veoma sporo pomeraju napred.

2015-05-11 11.45.04I na ovoj konferenciji imam malu ulogu sa temom: Onlajn direktor … samo ne znam da li će ikog biti u sali, jer poznavajući dosadašnji rad direktora, nešto ih previše i ne viđam na netu, čast izuzecima.  Ali, nadam se da će svi ukapirati da je bolje da kada otkucaju svoje ime i prezime u gugl pretraživač izađu sajtovi i vesti koje oni uređuju, a ne Kurir, Informer ili neke uglavnom negativne vesti. Pokušaću to da objasnim na mom panelu 26. maja u Vrnjačkoj Banji.

Prosvetari su od nastanka sveta bili u teškoj situaciji, nije to samo danas slučaj, jer treba da edukuju svet, a svi znamo koliko je to teško. Ipak, treba da nađemo način i snagu da se ne borimo protiv  vetrenjača koje loše rade … već da budemo toliko vešti da skrenemo vetar u pravcu naših vetrenjača. Podržimo ljude koji organizuju ovakve skupove.

p.s. vidi se da nisam čitao Don Kihota 🙂

  • prva slika sa gugl slika 
  • druga sa mog stola dok smišljam kako i šta?

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Konferencije u obrazovanju? Zašto?