Nastavnik/vaspitač/stručni saradnik bloger – preduzetništvo u obrazovanju


Ovo je moja preduzetnička priča. Nakon prve firme koju sam samostalno pokrenuo i saznanja da ne želim da budem veb-dizajner, nekoliko godina sam išao na konferencije i tražio svoj put. Dobro sam poznavao internet tehnologiju (a i danas ponešto znam 🙂 ), ali sam aktivno učio i pratio uspešne IT preduzetničke priče. Oko mene je tada bila sjajna ekipa koja je krenula u svet blogovanja, kao i većina preduzetnika-pionira u IT sektoru u Srbiji. To je bilo na početku 2005-2006. godine. 

Iako je većina počela da piše blogove iz oblasti tehnologije, što se logično očekivalo i od mene (jer tu je bilo najviše para, reklama, sponzora … ), ja sam želeo da predstavim svoju nastavničku priču. Sve to se pogodilo sa mojim neverovatnim uspehom u obrazovanju, sa jednim velikim projektom, sa nekim osvojenim nagradama i tada sam mogao reći da znam nešto u vezi metodike, pedagogije, didaktike, tehnologije u nastavi. Tako je 2007. godine nastao ovaj blog. Nažalost, prva godina njegovog postojanja je izgubljena (logično, čačkao sam nešto i slučajno sve obrisao), ali ovaj moj domen je iz 2007. godine. Neki tekstovi su spašeni, pa tako i ovaj, prvi tekst na blogu: Šta nam je donela reforma obrazovanja … 

Ali, da se mi vratimo našoj preduzetničkoj priči u vezi blogovanja. Evo, nakon 15 godina od početka, ja i dalje pišem i delim informacije, savete i nadam se da svojim čitaocima pomažem u nečemu. Meni je blog pomogao da napravim dalje svoj poslovni uspeh, ali to nije došlo preko noći. Sada je trenutak u mom životu kada mogu da kažem da trećinu svog života aktivno blogujem. Blog je meni, a i mnogim kolegama omogućio da izađemo iz anonimnosti. I ja, a i drugi blogeri koji su opstali na sceni, imali smo nešto korisno da kažemo i imamo publiku koja nas čita i prati. Nažalost, na ovim prostorima nema previše zaposlenih u obrazovanju koji aktivno bloguju (što je možda i prilika za vas).

Samo od blogovanja se ne može živeti. Bar ne može sa temama iz oblasti obrazovanja, dok je u nekim drugim industrijama to moguće. Kao što sam napisao, za pojam preduzetništvo u obrazovanju blog je dodatak – to je mogućnost da ostvarite neki direktan prihod (ne toliko velik da biste samo od njega živeli), ali prevashodno da javnost čuje za vas, da indirektno iskoristite mogućnost da promovišete sebe i svoj rad. 

Kako bloger zarađuje?

Kako početi?

Blogovati nije uopšte teško ni komplikovano. Slično je kao da vodite dnevnik (setite se samo osnovne škole), samo što sada zapisujete sadržaje za koje ste kompetentni, nešto što može unaprediti internet prostor, nekome pomoći, a i vama dati određenu vrednost. Da biste postali bloger potrebeno je da:

  1. zakupite svoj domen
  2. zakupite hosting za sajt
  3. napravite sajt/blog
  4. uredite, dizajnirate, modelujete blog
  5. počnete da pišete

Ovo su koraci i neophodni resursi. Pojasniću ukratko svaki korak.

Zakup domena

Domen je, prosto rečeno (mada nije baš to), internet adresa vašeg sajta/bloga. U slučaju mog bloga, to je skolskidnevnik.net Ova adresa se zakupljuje i plaća godišnje. Moguće je i da registrujete besplatan domen, ali onda vam adresa neće biti na .net, .com, .rs … I tada nećete vi biti vlasnik tog domena i samog sajta, već ćete biti ”podstanar” na nekom od besplatnih servisa koji nude zakup domena. To ne preporučujem jer, ako želite da se ovim bavite, neohodno je da imate svoj domen.

Domen nije skup. Godišnja pretplata za .net ili .com je oko 1500 dinara. Ako birate .rs on ja malo skuplji. Ovo je godišnja cena. Zakup domena, odnosno registracija domena je takođe jednostavna i vrše je ovlašćeni provajderi. Evo, na sledećem linku možete videti koji su sve ovlašćeni provajderi preko kojih možete da registrujete domen: Ovlašćeni registri … 

Zakup hostinga

Pored domena, neophodno je da kupite i prostor na internetu (zakupite prostor na nekom veb-serveru) na koji ćete postaviti sajt i sadržaje na sajtu. Takođe, i ovde postoje besplatne varijante, ali iz istog razloga kao i za domen, ne preporučujem, jer tada niste vlasnik svog sajta. Zakup hostinga se vrši takođe na godinu dana i cena zavisi od karakteristike hostinga, odnosno veb-servera na kome zakupljujete taj svoj prostor.

Za običan blog nije neophodan skup i zahtevan hosting, dovoljno je malo prostora, sa prosečnom konfiguracijom servera. Cena za ovakve hostinge je oko 2000 dinara godišnje. Na istom linku gde su ovlašćeni registri imate navedene i zakupce domena, jer oni vrše i ove usluge. 

Izrada sajta/bloga i dizajn

Nakon što ste registrovali adresu i zakupili prostor, sada na tom prostoru treba da postavite, odnosno napravite sajt. Kao i kod prethodnih koraka, ni ovo nije komplikovano ako ne želite nešto specijalno. Izrada sajta je kao i izrada kuće: postoje šupe sa ravnim krovom, sa jednim krevetom, stolom i stolicom, malom kuhinjom bez WC-a i postoje vile od milion dolara. U većini slučajeva blogovi se prave na već gotovim programima kao što su WordPress, Weebly, Wix …, a dizajn zavisi od vas i od toga šta želite.

Kao što sam rekao, ako ste malo familijarni sa računarima i internetom, moguće je da samostalno postavite sajt i podesite osnovni dizajn. Primer je ovaj moj blog na kome ste sada. On spada u najosnovnije blogove, nije posebno dizajniran i lako ga je napraviti. Ako baš ne umete, lako ćete pronaći nekog ko će vam to napraviti. Ne mogu sa sigurnošću da odredim cenu izrade sajta/bloga jer ne postoji neka zvanična tržišna cena kao što postoji za npr. krečenje, ali za izradu bloga kao što je ovaj moj cena je otprilike oko 200-300 eura. A, ako želite dodatno dizajniran blog, sa nekim naprednijim funkcijama (e-prodavnica, njuzleter i kontakt forme, višejezičke varijante … ), onda će to biti skuplje. 

Pisanje

Unos teksta na blog i pratećih sadržaja (slike, video materijali, ankete … ) morate sami da naučite. Ovo nije teško, ali opet zavisi od toga kako želite da sve to izgleda i kakav dizajn i funkcionalnost očekujete. Unos teksta i slika je sličan kao u programu za obradu teksta (MS Word), a to spada u elementarnu pismenost danas. 

Što se tiče tehnike pisanja i kreativnosti, to je već na vama. Ako radite u prosveti, veština pripovedanja vam nije strana, tako da ćete se lako prilagoditi pisanju za internet auditorijum. Ali, i za to postoji puno kurseva i usavršavanja, pa iskoristite. 

Kako kroz blog razviti poslovni model?

Opet je najbolje da uzmem svoj primer, mada se on poklapa i sa drugim uspešnim primerima. Moj cilj nije bio da direktno zarađujem od blogovanja. Nije ni danas. Što ne znači da vi ne treba to da radite – sasvim je legitimno i dobro da imate i neku zaradu od pisanja i posete drugih ljudi. Moj cilj je bio da izađem iz anonimnosti jer sam bio nastavnik u srednjoj ekonomskoj školi u Boru, daleko od Beograda i daleko od svih centralnih dešavanja u sistemu obrazovanja. Smatrao sam da imam šta da ponudim kolegama i počeo da pišem ono što sam znao. 

Nakon nekog vremena je broj poseta na blogu bio neverovatan za moja očekivanja, a znam da su me čitali i u ministarstvu prosvete i da je jedan ministar redovno pratio šta pišem. Naravno, i on je bio iz te „sfere“ i pratio je aktivne nastavnike u Srbiji. Meni je blog bio vetar u leđa da krenem sa onlajn seminarima i da ne krećem od nule. Ako me je veliki broj kolega pratio, smatrali su da pišem nešto korisno za njih i samo sam to kasnije pretvorio u onlajn seminare i konkretan način monetizacije.

Vi odaberite svoj put. Blog je osnova nekog IT preduzetničkog poslovanja, a ja mogu da vam dam samo neke primere za konkretna radna mesta u školi ili u vrtiću:

Ako ste nastavnik jezika, vaspitač, pedagog

… i ako imate dara i smisla za pisanje, probajte da to iskoristite. Danas postoji velika potreba za ljudima koji pišu za internet. Ovo je možda čudan naziv, ali ako vam kažem copywriting (kopirajting), biće vam možda još komplikovanije. Firme, kompanije, agencije … stalno traže ljude koji umeju da pišu tekstove za sajtove, korporativne blogove – reklamne tekstove, PR saopštenja, imejl njuzletere … To je neophodna veština danas i radno mesto u uspešnim firmama. Krenite sa blogovanjem i kreativnim tekstovima. Pokažite svoj talenat, pišite tako da zadržite pažnju i pišite neke reklamne, marketinške tekstove.

Bez obzira na to što niko to ne traži od vas, reklamirajte bilo šta. Pišite o svom gradu, parku, automobilu, telefonu, školi, vrtiću … Neko će to primetiti sigurno, a ako ne želite da sačekate da neko to primeti, javite se na konkurse. Internet je prepun oglasa za posao kopirajtera i, ako imate svoj blog sa tekstovima kao svoj portfolio i referencu, lako ćete dobiti taj dodatni posao. Samo im pošaljite link.

Ako ste nastavnik likovnog, muzičkog

… pišite o vašem načinu stvaranja nekog umetničkog dela. Postavljajte svoje slike, radove, muziku koju komponujete … Pravite svoj portfolio na jednom mestu. Ako pored svojih radova imate i tekstove koji detaljno opisuju tehnike i metode rada, atmosferu, atelje ili studio, a još bolje – ako možete nešto i da snimite u video formi, mnogo ljudi će čuti za vas i bilo šta da im treba iz te oblasti, kontaktiraće vas.

Nakon nekog vremena, kada budete imali veliku bazu sadržaja na blogu i čitalaca, lako ćete da pokrenete svoje časove slikanja ili nekog instrumenta, a još lakše ćete pronaći nekog sponzora, jer na našim prostorima nema puno ovakvog sadržaja. 

Ako ste predmetni nastavnik

… pišite o svom predmetu, o lekcijama, sadržaju … Pišite zanimljivosti i sve ono što radite u školi sa učenicima i povezujte to sa realnim svetom. Postavljajte zadatke iz svog predmeta i delimična rešenja. A za konačna rešenja zadataka napravite poslovni model tako da se rešenja plaćaju. Npr, rešenja na blogu možete zaštititi lozinkom da ih mogu otvoriti samo oni koji plate. A postoji i način da ih šaljte pretplatnicima na imejl. To je vaše autorsko delo i slobodno ga naplatite. 

Ako ste stručni saradnik, pedagog ili psiholog

… onda imate baš puno tema za pisanje. Teme koje su rado čitane su „razvoj deteta“, „priprema za polazak u školu“, „problemi sa učenjem“, „kako do bolje ocene i do većeg znanja“, „kuda nakon škole“, „metodika nastave“ … Nakon što postavite svoju ekspertizu sa ovim tekstovima i steknete određenu reputaciju, dalje možete da osmislite svoju uslugu. To može da bude testiranje razvoja deteta, analiza problema u učenju, predlozi za način učenja … Poslovanje možete razviti preko bloga, tako što će vam roditelji slati informacije i probleme, a vi ćete njima putem imejla da šaljete rešenja u vidu rezultata testova njihovog deteta, analiza stanja i predloga šta i kako dalje da rade. Ako to mogu da rade psihijatri, nutricionisti, personalni treneri … zašto ne mogu pedagozi ili psiholozi? 

Ako želite da radite bilo kakav posao koji ima veze sa internetom i poslovanjem na internetu i da pri tom budete uspešni, neophodno je da imate blog. Jednostavno, morate pokazati svetu da vredite … to je vaša investicija u internet poslovanje. 

 

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *