Analiza uslova. Element planiranja nastave 1


analiza uslova slikaAnaliza uslova spada u element planiranja nastave na koje nastavnik ne može da utiče. Nastava je povezana sa određenim pretpostavkama kako od strane nastavnika tako i od strane učenika. Učenici i pre nego što upoznaju predmetnog nastavnika već znaju sa čim se susreću. Neke informaije su dobili od svojih prijatelja, nebitno da li su tačne ili ne. Tako i nastavnik pre nego što uđe u odeljenje stvara neku sliku na osnovu svog iskustva sa istim profilom od prethodnih godina ili na osnovu utisaka kolega koji su već bili u tom odeljenju. Razlikujemo dve vrste pretpostavki:

  • Antropološke pretpostavke
  • Društveno kulturne pretpostavke

Antropološke pretpostavke:

Na komunikaciju na času, kao i na postizanje ciljeva utiču razni faktori kao npr. dob, pol, lična raspoloženja … U svakoj nastavi  pretpostavlja se izvestan stepen prilagođavanja učenika na karakteristike nastave inače nastava ne bi mogla da se održi. Tako i sam nastavnik koliko toliko mora da se prilagodi grupi da bi što lakše došli do željenog cilja.

Društevno kulturne pretpostavke

Formiranjem odeljenja sa mnogo različitih učenika nastaje nova društveno kulturna situacija. Učenici u odeljenju su izabrani u datom slučaju prema uzrastu ili prema željenom smeru obrazovanja. U odeljenju  uvek se javljaju socijalne razlike, rivaliteti i grupisanja učenika. I ove pretposatvke itekako utiču na nastavu i nastavnik mora imati puno veštine da njihov značaj umanji ili da ga usmeri ka postizanju cilja.

U analizi uslova nastavnik mora da razjasni sve ove pretpostavke i da kasnije u planiranju časa vodi računa o njima. Analiza uslova se ne radi za svaki čas, ona se kreira za pojedino odeljnje ili grupu kao i za svaku oblast posebno.

Neki primeri analize uslova imate ovde:

Analiza uslova 1 (49 KB pdf)

Analiza uslova 2 (29 KB pdf)

Analiza uslova 3 (45 KB pdf)


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Analiza uslova. Element planiranja nastave

  • Svetlana

    Blago meni za Vas.Malo sam bila zbunjena kako i u kojem obimu izneti uslove tj. uraditi analizu uslova i zahvaljujući ovim primerima slika mi je mnogo jasnija.To mi je fantastična pouka za izradu završnog rada na seminaru.Hvala na nesebičnosti da podelite svoje znanje.