Ko to piše udžbenike? 2


pictureDa li znate ko piše knjige odnosno udžbenike za učenike? Do skora sam mislio da je taj posao rezervisan za neke monopoliste sa fakulteta koji se time bave i zarađuju novac. Ali otkad često idem za Bg i tamo vidim kako to funkcioniše, video sam da je moguće napisati udžbenik i ako niste iz Bg-a. Pogotovu je dobro da udžbenik pišu nastavnici, koji dugo godina rade na tom predmetu i imaju uspehe u nastavi.

Više puta sam se žalio na neke udžbenike, kako nisu lepo nepisani ili imaju grešaka. Tek skoro video sam koliko ima posla oko izdavanja udžbenika i koliko tu truda i strpljenja treba. Udžbenik Pravo za III razred, obrazovni profil FA, napisala je moja kolegenica Violeta Trajković. Izdavač je Zavod da udžbenike Beograd. Po mojim kriterijumima udžbenik je odlično urađen (iako pravo ne volim ali mi je neophodno u zadnje vreme).Tražio sam nešto i lako našao kao i mnogo ilustrovanih primera.

Procedura izdavanja udžbenika je baš komplikovana. Mislim da tako treba jer mora da postoji neko telo koje kontroliše sve udžbenike i red po tom pitanju, međutim da bi udžbenik dobio rešenje MP dugotrajna je procedura. I povrh svega oni samo jednoj izdavačkoj kući daju pravo da izdaje te odobrene udžbenike. E to je već problem. Jer autori udžbenika imaju veoma malu dobit (mislim na finansijsku) i nisu motivisani to da rade. Posao je inače velik i traje preko godinu dana.

Sve u svemu čestitke autorima i nadam se da je to samo prva u nizu knjiga. Možda nemaju veliku materijalnu korist, ali ipak ostao je jedan kvalitetan rad koji će koristiti mnogim generacijama.


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 thoughts on “Ko to piše udžbenike?

  • Jasna

    Kakva je procedura u vezi sa pisanjem skripti, da li su uopšte dozvoljene, da li treba neko da ih verifikuje itd.?

  • Zoran

    E to ne znam precizno, ali ne znam na kakve skripte mislite. Mislim da su skripte dozvoljene da delite učenicima ako su Vaše autorsko delo i to naravno bez novčane naknade. Za to Vam ne treba rešenje MP.