Kako pripremiti čas 1


seminar IIDrugi deo seminara/druženja sa mojim kolegama  bio je takođe u  subotu  27. decembra. Radni naziv „skupa“ bio je: Kako da ubijem vreme? Celodnevna radionica  odnosila se na planiranje i pripremanje nastave i to na jedan novi pristup. Kada dobijemo predmete, tamo negde u julu ili krajem avgusta, krenemo da pravimo neke planove kako ćemo realizovati taj predmet kroz nastavne oblasti, teme, jedinice. Pravimo globalne planove, mesečne planove i pripreme za čas.

Smatram da svaki nastavnik mora da ima svoje planove i pripreme, ali kakvi oni trebaju biti je već stvar diskusije. Novi pristup planiranju nastave, poznat kao Berlinski model, nam omogućava da u potpunosti sagledamo naš predmet od globalnog planiranja preko temastskog do planiranja časa, mada je uglavnom to nekoliko časova. Zašto nekoliko? Pa aktivna nastava koju sada energično zagovaram teško se izvodi samo za jedan čas. Ipak ako učenici preuzmu aktivnu ulogu na času moramo očekivati da je nemoguće završiti sve za 45 minuta.

Kolegama sam predstvio Didaktičku strukturu nastavne oblasi ili modula, kao i definisanje teme i podtema za pojedine oblasti. Nakon toga prešli smo na pojedine delove u planiranju časa o kojima ću pisati u narednim tekstovima.

Problemsko učenje koje se predstavlja ovim Berlinskim  modelom sa situacijama za učenje i novim nastavnim metodama je ono što nas čeka ako želimo da povećamo procenat uspešnosti realizacije. Drago mi je što su moje kolege po još jednom hladnom danu došle u školu i aktivno učestovovle u radu. Kako je bilo možete videti na slikama.

seminar II seminar II seminar II seminar II


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Kako pripremiti čas