Ispuni slova 4


Tok obuke

Neki stručni pojam iz gradiva se ispisuje na sredini papira. Svako slovo postaje deo nekog drugog pojma na zadatu temu.
Nastavnik (ili neko od učenika) grupiše dobijene pojmove i ispisuje ih na flipchart-tabli. Na taj način dobije se tzv „zbirka pojmova“ o kojima će biti reči u okviru nastavne teme. Radi se samostalno.

Komentar

Učenici po pravilu vole ovu metodu jer im se čini da rade nešto neobavezno. Za izradu najčešće nije potrebno više od 5 minuta.
Kao polazni pojam ne mora se uvek koristiti stručni pojam; to može biti ime i prezime učenika, ime praznika (npr. nova godina, ili deda mraz)… Ono što je važno je da se slagalica popunjava pojmovima vezanim za zadatu nastavnu temu.

Materijali

papir, olovka, flomasteri, kartice, flipchart ili moderacijska tabla

Primeri

stručni pojam: obrada teksta

metoda-3

Upotreba

Ova metoda se može koristiti tokom faza informisanja. Pogodan je prilikom uvođenja u novu nastavnu oblast, kao i kod utvrđivanja.

napomena: ovaj tekst je preuzet sa materijala koji se koristi za seminar “Predmatna didaktika – računarstvo i informatika” a čiji su autori nastavnici foruma informatike u projektu GTZ-a – reforma stručnog obrazovanja.


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 thoughts on “Ispuni slova

  • Zanka

    Sve cestitke i pohvale za skup inovativnih sadrzaja na vasim stranama. Cesti smo gosti na njima i velika su nam pomoc u radu i planiranju. Aktiv uciteljica 4. razreda iz Arilja

  • Natasa

    Primetila sam da ucenici lakse pamte ako je gradivo prezentovano na nekonvencionalan nacin…Veoma nadahnuti tekstovi koji daju iskrice za ideje..I pitanjce, ima li neki clanak o mapi uma u nastavi? Hvala

  • Zoran

    Na ovom blogu nema takvih članaka, nisam ništa obradio. A inače nailazio sam na primenu mape uma u nastavi kod drugih kolega na blogovima. Prelistajte http://www.edublogodak.com možda tamo ima nešto.