Seminar pa Nova godina 6


Poslednji post sam napisao pre devet meseci. Stvarno mnogo. Za to vreme sam malo odlutao od profesije nastavnika. Uvukao sam se nekako slučajno u neko „prizemno menadžerstvo“. Nisam baš uživao iako je bilo zanimljivo. Ako ništa drugo bar je tempo bio odličan.

metode-015I evo u zimskim danima (kad svi nastavici širom Srbije odmaraju) dođe depeša iz MP da se malo usavršavamo i kako ćemo šta ćemo … ajd nekoliko seminara. Opisaću vam ukratko šta sam ja smislio za moje kolege. Nekako od prošle godine sam ostao dužan kolegama malo edukacije oko nastavnih metoda. Mislim da neki takav seminar ne postoji, jer glupo je učiti samo metode. Imao sam velikih problema kako da koncipiram radionicu koja bi trebalo trajati jedno prepodne. Nastavne metode po pravilu su interesntna stvar ali veoma opasna. Jer ne smemo dozvoliti da čas realizujemo samo koliko da izvedemo dobru metodu. Moguće da će učenicima to odgovarati, ali ipak trebamo misliti na cilj časa.

Najlakše bi mi bilo da uzmem neki nastavni sadržaj i da demonstriram realizaciju časa sa tim sadržajem preko nekih metoda. Ali ako odaberem srpski, ostali će biti nezaiteresovani, matematika isto … najviše je ekonomista, ali ne treba zanemariti ostale. Odlučio sam se da mi sadržaj budu metode sa velikom pripremom. A da radionice realizijem preko metoda sa malom pripremom. Time ću da ostvarim da se izučavaju metode pomoću metoda, pa će kolege ukapirati i jedne i druge. Jednim udarcem dve muve.

Za metode koje se izučavaju uzeo sam: ekspertsku slagalicu, učenje po stanicama i magični zid. Tražio sam kombinaciju koja se može koristiti i za obradu i za utvrđivanje. A te metode smo radili pomoći tekst vodiča, ali modifikovanih preko Klipertovih metoda. Sve u svemu bio je to veliki zalogaj, ali znao sam da će na kraju biti dobro.

Obzirom da su me kolege cele protekle nedelje pitali koliko će da traje taj seminar (uveče je bila proslava NG, pa su frizeri čekali) očekivao sam osipanje. Ali na kraju sam bio zadovoljan. Kolegenica koja je bila nestrpljiva da se počne, ostala je do kraja i bila aktivna, druga koja čak i u školu retko dolazi, ostala je do kraja. Na kraju je najveća pohvala bila od kolegenice koja mi je rekla da je posle mene teško držati seminar.

metode-057 metode-060

Sve u svemu seminar je prošao dobro, ali nisam siguran koliko će se to primeniti u nastavi. Jer drugi zadatak je bio samo da mi pošalju e-mail da im prosledim materijal o metodama i do sada sam dobio samo jednu poruku.

Ipak ….. videćemo 🙂

Još slika sa seminara imate ovde …


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 thoughts on “Seminar pa Nova godina

  • Biljana Vidojkovic

    Kolega,mogu samo da vas pohvalim i zamolim za materijal o metodama.Svako dobro i napred.
    Zahvalna koleginica iz Nisa.Veliki pozdrav!

  • Vesna

    Super ste, tekstovi su sjajni. Veoma interesantno i upotrebljivo. Ako može na mail spisak vaših seminara (ili predloga) pa da se javimo. Pozdrav od Koleginice iz vrbaške gimnazije.

  • Zeljka

    Kolega,
    Slucajno sam dosla do ovog divnog mesta za nastavnike. Radim u nizim razredima osnovne skole i volela bih da mi posaljete nesto vise o metodama o kojima ste pisali (link ili materijal)

    Veliki pozdrav i samo tako nastavite!

  • Lidija

    Zoki,
    svaka ti cast. Nasla sam ja ovaj sajt odavno ali nikako da nadjem vremena da porazgovaramo o njemu. Ipak Internet je cudo.
    Molim te posalji i meni materijal o metodama.
    Pozz

  • Сузана

    Zdravo kolega Zoran, ja sam otkrila ovaj Vas sajt i mnogo mi se dopao i koristan mi je posto i ja radim u skoli u Makedoniji u Kumanovu. Ako ste u mogucnosti molim Vas da mi posaljete materijal o metoddama . Mnogo hvala .Pozzzz iz Makedonije.