Malo metoda za kraj časa 7


Koliko vam se samo puta dogodilo da završite ono što ste planirali a još nekoliko minuta do zvona.  Meni se to dešava, zato što imam različite grupe, pa jedni urade za pola sata ono što drugi ne mogu za ceo čas.  Ali nekako u bazi uvek imam neki zadatak minijaturu kao dodatak (ili oni što sam spremio za domaći) pa im to dam da pokušaju da odrade.

Ali to nije najsrećnije rešenje. Evo šta sve možete da odradite na kraju časa ako vam ostane malo vremena, a nije potrebno da preterano planirate.

Pisanje novina

novinarStavite učenike u uloge novinara. Potrebno je da napišu kratak članak o tome šta su danas radili. Možete ih ograničiti sa brojem redova ili veličinom članka u novinama. Veoma je bitno da pišu datum, da se potpišu i da sačuvaju te svoje tekstove i na kraju godine mogu sastaviti „časopis“, odnosno još bolje je da vi to uzmete i sklopite časopis i na kraju im date. Najbolje da to rade u paru a može i individualno.

Karta za izlazak iz učionice

vratarObzirom da je ostalo vremena do kraja časa, učenici će odmah tražiti da ih pustite napolje (i obećavati sve i svašta ….). Na brzinu napravite nekoliko kartica (naravno može i od običnog papira) i na njima ispišite po jednu činjenicu sa časa. Sad im podelite te kartice (najbolje da sami izvlače) i poređajte ih u redu za izlaz iz učionice. Vi kao vratar, pogledate kartu i zatražite od učenika da kaže nešto o tom pojmu sa časa. Ako lepo ispriča, puštate ga napolje, a ako ne odgovori kako treba, vraćate ga na kraju reda i da se pripremi da odgovara ponovo.

Ovime ste im učinili i pustili ste ih nekoliko minuta pre zvona, ali ste ih naterali i da malo razmišljaju o gradivu. Na sladećem času će sigurno bolje paziti da ih na vratima ne bi vraćali ponovo u učionicu.

Švrljanje na tabli

Poznato je da učenici obožavaju da švrljaju na tabli (srcići, smajlići ….). Dozvolite im. Neka grupa učenika smisli nekoliko pojmova ili situacija vezanih za lekciju koju su učili. Ta grupa će odrediti učenika koji će ćutati i crtati sliku na tabli. Kada druga grupa učenika pogodi o čemu je reč, prelaze na sledeći pojam ili situaciju. I tako dok se ne obrade svi pojmovi koje su izučavali na času.

Ovo je slično kao pantomima samo što ne pokazuju ništa nego crtaju na tabli.

Toalet papir igra

toiletOve će biti samo po sebi zanimljivo čim pošaljete učenika u WC da donese rolnu toalet papira. Zatim odredite nekoliko učenika koji će odmotavati papir. Ostali nek prate (mnogo je da svu učestvuju). Učenicima kažete da odmotaju malo papira (npr. dužine između pola metra i metar). Kada svako od njih odcepi deo rolne, potrebno je da izbroje koliko lističa papira su odcepili. Onoliko koliko su listića odmotali, toliko činjenica o današnjoj lekciji treba da objasne.

Jedna od podvarijanti je da mi pripremimo papir i da na nekoliko listića napišemo neke činjenice sa časa. Ne na svakom već na svakom drugo, trećem …. I onda sve to ponovo zamotamo i isto dajemo učenicima da odmotavaju. I onaj ko ima sreće možda ne dobije ni jedan pojam, a neko možda više.

Veoma interesantno za one koji nose toalet papir u torbu 🙂  Šta li će samo učenici reći 🙂

Očekujte još „sitnih“ metoda.

__________________________

slike uzete:

odavde,

odavde i

odavde


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 thoughts on “Malo metoda za kraj časa

  • Marija

    zanimljive metode 🙂
    druga i treća mi se najviše sviđaju, mada nisam sigurna da li je uopšte dozvoljeno da učenici napuste učionicu pre završetka časa… 🙄

  • Zoran

    Ma da .. ovo su metode koje će vas lako odvojiti od ostalih nastavnika (ako gledamo iz ugla učenika) i uvek kada učenici dođu na vaš čas očekivaće nešto ovakvo i sigurno neće bežati sa časa.

    A što se tiče puštanje učenika ranije sa časova …. mislim da je to više naka moralna prepreka nego zakonodavna. Jer čas traje 45 minuta ali nigde ne piše jasno gde se taj čas mora relaizovati. Natavnik uvek može da kaže da je učenike pustio da nešto istraže napolju. 🙂 🙂 🙂
    Veći je problem ako se stalno dešava da nastavnik pušta učenike ranije a to znači da se nije dobro pripremio i da ne realizuje gradivo u potpunosti.

  • Irina

    Sad mi je jasno zasto u poslednje vreme nema toalet papira u skolskom WC-u…

  • Jasna

    Slazem se sa komentarima da su ideje izuzetno zanimljive, ali u mojoj skoli, recimo, nije dozvoljeno da ucenik napusti cas pre samog zavrsetka casa, tako da ta ideja ne dolazi u obzir…Inace su prilicno inspirativne, svaka cast

  • Lidija

    Imam jas uste edna ideja:
    Koga ima nekoe predavanje za koe sme svesni i nie deka ne e interesno za ucenicite, mozeme da go nadopolnime so toa sto pri predavanjeto nastavnikot se seta niz ucenicite i od eden list hartija kine parcinja i na koj ucenik dade nastavnikot hartija mu kazuva nesto bitno od lekcijata da zapise (poim, recenica ili sl.), Ova e doba tehnika i za onie ucenici koi ne vnimavaat na cas, no na niv im se dava parce od listot, no ne im se kazuva sto da zapisat na hartijata. Taka se zadrzuva vnimanieto do krajot na casot vo iscekuvanje.