Jesenji ciklus seminara 6


Tri, skoro četiri meseca nakon početka jesenjeg ciklusa seminara, seo sam da napišem tekst. Bukvalno seo u fotelju i pišem, ne kuckam za računarom, jer sada dok sam za računarom imam više od 500 „razloga“ da budem dostupan i pratim dešavanja na internet prosvetnoj sceni. To su moje kolege koje su uspešno savladale seminare u oktobru, novembru i decembru. Za ova tri meseca uspeli samo da obučimo više od 550 prosvetnih radnika da koriste blogove i društvene  mreže u nastavi. Tako veliki broj polaznika seminara zahteva dobru organizaciju pre seminara i administraciju nakon seminara, ali uspeli smo nekako da sve sredimo.

Seminar BTF u nastavi, nastao je iz razloga usamljenosti. Bukvalno tako. Nije mi teško da svaku internet novotariju iskoristim u nastavi, tako da sam lako konvertovao prednosti bloga i facebook-a iz klasičnog korišćenja tipa Veliki brat do alata neophodnog za komunikaciju sa učenicima i kolegama. Na ideju da koristim FB u nastavi došao sam kad sam uvideo da ja sa učenicima u školi provedem 90 minuta, a oni zatim odu kući i budu na FB-u još 5-6 sati. Pa, kad su već online, rešio sam da i to vreme iskoristim za nastavu, pa je tako nastala moja prva grupa za rad sa učenicima. Usamljenost koju sam spomenuo, primetio sam koristeći tviter i čitajući blogove i forume. Bilo je prosvetara na mreži, ali u veoma malom broju, što je velika šteta za jednu profesiju koja bi trebalo da bude pionir u istraživanju i edukaciji. Sve novine koje sam želeo da naučim, morao sam da tražim „preko bare“, da čitam strane blogove, pratim tviter naloge iz drugih obrazovnih sistema, jer nije bilo dovoljno informacija sa naših prostora. Nije mi to bilo teško, kao ni sada, ja internet smatram jedinstvenim svetom, bez granica, ali nedostajala mi je naša priča, naši problemi, naša iskustva …Tako sam došao na ideju da napravim seminar.

Lako je smisliti ideju, ali treba je i realizovati. Imao sam sreće što sam sarađivao (i dalje sarađujem 🙂 ) sa odličnim nastavnicima, kolegama sa kojima se fenomenalno razumem i na koje se mogu osloniti. Seminar BTF u nastavi pravljen je oko 4 meseca, a u izradi su mi pomogle Marija Đokić i Radmila Nikolić.  Puno multimedije na seminaru, zahtevalo je još saradnika, tako da se širi sastav autora seminara kretao od 7 do 10 ljudi. Znao sam da smo napravili dobar seminar, a kasnije se pokazalo da tako i polaznici misle.

Nakon završetka seminara, bilo je potrebno da ga predstavimo što većem broju nastavnika, a za to se pobrinula Uprava za digitalnu agendu (Ministarstvo kulture, informacija i informacionog društva), na čelu sa Jasnom Matić. Pošto pratim rad ove institucije, mogu reći da su u samo nekoliko godina više uradili za obrazovni sistem nego naše matično ministrstvo. Jednostavan je razlog za to … DA ima tim koji gleda u budućnost i tako se ponaša i reaguje. Vuku konkretne i hrabre poteze, nisu spori i tromi kao druge državne institucije. Saveti Marije Laganin i Slobodana Markovića, doprineli su tome da je saradnja bila na obostrano zadovoljstvo, a rezultati fenomenalni.

Odlučili smo da u oktobru realizujemo seminar u dve grupe, a u novembarskom još u tri, pa smo sa marketingom krenuli još početkom septembra. Potražnja je bila velika … oko 800 prosvetnih radnika već je bilo prijavljano do 15. oktobra. Odlučili smo se za prvih 600, a ostale smo prebacili za martovski ciklus.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

drugi deo trilogije: Iskustva sa seminara (priča o druženju sa kolegama na edukaciji) … „izlazi“ 02. februara u 17:00

treći deo trilogije: Kad avatari ožive (iskustva sa sastanaka širom Srbije i kolegama koje smo upoznali) … „izlazi“ 04. februara u 17:00

slike preuzete sa sajtova:

dailycrowdsource.com

imuelearning.blogspot.com


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 thoughts on “Jesenji ciklus seminara

  • Jelena

    Drago mi je da ste uspeli da napišete tekst 😀 Naši blogovi „cvetaju“, a Vi ste svoj zapostavili zbog nas 😉
    Hvala na svom znanju koje smo stekli na seminaru, i to ne mislim samo na temu seminara, već prvenstveno na „Kako odlično organizovati on-line edukaciju“ kursu, koji verovatno niste ni uvideli da držite.

  • Deda

    Sve vreme pratim reakcije prosvetnih radnika i vidim jednu prejaku energiju koja obecava. Obzirom da je seminar BTF u nastavi u startu imao odlican odziv, verujem da sasvim opravdano moze da bude dugorocnog karaktera jer je prosvetnih radnika u srbiji vise od 120K a malo manje od 1K su prosli prvi krug.
    Takodje, saglasio bih se sa tvojim stavom da je DA na celu sa Jasnom Matic ucinila vise za prosvetu nego ministarstvo prosvete u zadnjih 500 godina. Na zalost, min.prosvete ne prati ove stvari na odgovarajuci nacin i ne odgovara istim koracima, nemaju inicijativu niti podrsku. Nadam se da ce se i to promeniti jer BTF zaista daje odlican primer kako treba raditi. Uz BTF postoje jos nekoliko prejakih seminara koje prosvitnim radnicima mnogo znece u praksi. Sto pre dopru do njih, to bolje za sve nas i nasu decu pre svega a u kompletu i za obrazovni sistem u Srbiji.

    Zorane, tvoja genijalnost i preduzimljivost je vodilja za sve nas koji te poiznajemo. Hvala ti na svemu, pratim u stopu i radujem se svakom narednom koraku!
    Za par godina, kada se budu pregledavali rezultati, ovaj projekat bice jedan od pionira u edukaciji prosvetnih radnika koji su uspeli da se otgnu od letargije, ucmalosti i pokazu da su itekako spremni za samoedukaciju, prihvatanje novih alata u radu i savremenu edukaciju svojih ucenika. Takodje, verujem da ce sada i oni povuci svoje kolege iz okruzenja da krenu istim ili slicnim putem?
    Bravo i veliki rispect!!!
    Deka 😛

  • zoran Post author

    @Jelena, nema problema za moj blog … zapostaviti jedan zarad toliko dobrih novih je itekako opravdano 🙂

    @Deda … ni jedan čovek ne može sam da živi, ni da usamljen napreduje. Okolina ga čini i usmerava na pravi ili krivi put, pa tako i moja okolina mene usmerava u dobrom pravcu 🙂 Tx.

  • Natalija

    Da li ce ovaj on-line seminar biti opet organizovan i kako se prijaviti?