Iskustva sa seminara


Oktobarski seminar za mene je bio iskustvo koje me je definitovno povuklo da se bavim e-learningom. Na seminaru je bilo 250 polaznika od kojih je većina već učestvovala na online seminarima i koji su bili već aktivni korisnici internet resursa u nastavi. Ono što je karakterisalo oktobarski seminar je profesionalnost učesnika, pažljivo i temeljno čitanje lekcija i odlična atmosfera na forumima. Dobar rezultat je bio neizostavan, komentari još bolji. Relativno mala e-mail komunikacija sa polaznicima svodila se na pitanja za dodatna znanja i servise koje su polaznici tražili. Naravno, sve ovo ne bi bilo tako dobro da nije bilo odlične moderacije Marije Đokić i Radmile Nikolić, koje su imale ogroman posao da pregledaju 200 profila i blogova. Nakon ovog seminara nastali su odlični blogovi i tviter nalozi koje treba pratiti.

Nakon seminara učesnici su popunili online anketu, čije rezultate možete pogledati na sledećem linku: http://twtpoll.com/y1fybm

Kako su kolege u svojim anonimnim upitnicima komentarisali seminar možete pogledati na sledećim slikama:

Inače kolege su seminar u oktobru ocenile prosečnom ocenom 3,88 od maksimalnih 4 poena. Ovo je ocena kojom smo prezadovoljni, ako znamo da su učesnici u oktobru bili iskusni autori i realizatori internet seminara u Srbiji.

 Nakon oktobarskog seminara dve stvari su bile očigledne: napravili smo dobar seminar i bilo je mnogo naporno moderirati. Jednostavno, bilo je potrebno pregledati svaki profil, svaki blog, fb grupu i ispratiti twitter nalog. S obzirom na to da smo u novembru planirali preko 300 polaznika, bila nam je potrebna pomoć. U pomoć su uskočili Marina Petrović, Vukašin Vasić i Miloš Petrović. Sada smo sa proširenom ekipom bili spremni i za drugačije polaznike. Novembarska grupa je bila manje iskusna od oktobarske. Većina polaznika nikada nije pohađala online seminare i samim tim imali smo mnogo više posla. E-mail komunikacija je bila mnogo češća, tako da smo mnogo više vremena provodili online. Seminar je rađen na dva različita servera, zbog sigurnosti, mada nismo imali nikakvih problema. Ma koliko su nam ovaj seminar i njegova moderacija bili naporni, ono što smo tada pravili nisu samo blogovi i alati na društvenim mrežama, već i jedna potpuno nova populacija nastavnika koji su sada spremni da pohađaju online seminare.

Radio sam analizu o tome koliko ima prosvetnih radnika u Srbiji koji su spremni da pohađaju online seminare. Prateći statistike PIL-ovih seminara, koji su pioniri e-learninga u Srbiji, iz godine u godinu došao sam do rezultata da je od 80000 prosvetnih radnika u nastavi, samo njih 1000 posećivalo online seminare. U ovu brojku nisam računao nastavnike informatike.

Nakon novembarskog, a kasnije će se ispostaviti i decembarskog seminara, ovaj broj se podigao za oko 400 nastavnika, koji će naredne godine biti u stanju da prate bilo koji online seminar na moodle platformi. Ovo je veliki korak za našu prosvetnu scenu. Mislim da je to najveći uspeh e-seminara.net u jesenjem ciklusu.

Kako su polaznici ocenili novembarski seminar možete pogledati u anketi na adresi: http://twtpoll.com/qbfadm, a neke od njihovih komentara pogledajte na slikama:

Inače kolege su ovaj seminar ocenile prosečnom ocenom 3,82 od maksimalnih 4 poena. 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

treći deo trilogije: Kad avatari ožive (iskustva sa sastanaka širom Srbije i kolegama koje smo upoznali) … “izlazi” 04. februara u 17:00

prvi deo trilogije o seminarima: Jesenji ciklus seminara možete pročitati ovde …

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *