Kad avatari ožive 2


Došao je decembar i subote koje su bile rezervisano za sastanke sa učesnicima seminara. Tokom seminara, učesnici su postavljali svoje fotografije ili neke sličice, ali slike koje smo stvarali u glavi dok smo gledali profile ili blogove „oživele“ su najpre 3. decembra u Nišu, zatim 10. decembra u Novom Sadu, 17. decembra u Beogradu, 20. u Boru i 24. decembra u Kragujevcu.

U Nišu je bio sunčani letnji dan u decembru, a tako lepo smo se osećali u društvu Vranjanaca, Knjaževčana, Leskovčana, Aleksinčana, Nišlija i ostalih kolega. Odlična diskusija, možda najveća od svih, ostavila je na nas utisak da su kolege sa juga itekako raspoložene za nova znanja. Hvala kolegama iz Niša.

Sa juga Srbije, naredne subote otišli smo na SPENS, gde smo se sreli sa kolegama iz Vojvodine. Žao mi je što je tog dana bio organizovan i prvi srpski Moodle Mot, pa smo žurili nazad u Beograd. Sastanak u Beogradu je bio u dva termina. Prisutnima se obratio i gospodin Slobodan Marković iz Digitalne agende, koji je još jednom dokazao da u obrazovanje nacije moraju ulagati svi,  iz svih izvora, a ne samo iz Ministarstva prosvete. Srdačni domaćini u politehničkoj školi u Kragujevcu učinili su da sastanak odlično protekne. Žao mi je što velika ekipa Kragujevčana sa seminara nije bila prisutna .. ali, ima vremena, upoznaćemo se.

Pored putovanja po Srbiji, u decembru je održan i namenski seminar za nastavnike muzičkih škola, koji je organizovala Marija Đokić, primetivši da „muzičara“ uopšte nema na internetu. Ova grupa nastavnika je bila posebna iz razloga što smo pokušali da spojimo nastavnike koji su okrenuti potpuno suprotnom polju interesovanja od ovoga što nudi seminar. Ali njihova kreativnost doprinela je tome da ova grupa kreira puno kvalitetnih blogova. Ono što karakteriše ovaj seminar su gotovi alati koje učesnici kreiraju na seminaru i koriste  dalje za svoju nastavu. Da ne bi ovi blogovi ostali usamljena ostrva, smislili smo agregator članaka sa blogova nastalih na ovom seminaru. Na adresi edublogodak.com trenutno je objavljano više od 2700 članaka sa naših blogova. Dokaz da smo napravili i realizovali odličan projekat su nastavnici koji su aktivni na društvenim mrežama i na svojim blogovima. Jedan od dokaza za to je i pokretanje organizovane stručne diskusije na twitter-u sa haštagom #eseminari koja je pokrenuta na inicijativu kolaga sa seminara. Jedan od najlepših tvitova i komentara koje smo dobili za naš seminara je tvit kolegenice Svetlane Mandić :

Prvi seminar koji i nakon što je završen i dalje traje -:)

Sve u svemu, usledio je zasluženi novogodišnji odmor. Evo, mesec dana nakon završetka poslednjeg seminara, bukvalno sam se uželeo komunikacije sa kolegama i rada na  seminaru. Još uvek se sećam da sam odlazio na spavanje sat ili dva nakon ponoći i ustajao posle pola sata da odradim ili dodam nešto čega sam se setio. Bilo je naporno, ali evo jedva čekam  naredni ciklus seminara i nove kolege sa kojima ćemo sarađivati i učiti jedni od drugih.

„Vidimo se“ početkom marta …

 


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 thoughts on “Kad avatari ožive

  • drug Dobrica

    Cestitke. Samo mala ispravka. Ne moze iz juga Srbije, mora sa juga Srbije. Puno uspeha u daljem radu…