Zašto Blog, twitter i facebook u nastavi 8


za učitelje …

 

Dolazak informaciono komunikacionih tehnologija u učionice je neizbežna stvar, koja nam se dešava. Većina prosvetnih radnika je spremno dočekala ovu novinu, ali kao i sve tehnološke novotarije, primena savremenih tehnologija u nastavi se iz dana u dan menja. Samim tim, danas nije dovoljno imati računar u učionici ili nositi lap top, potrebno je pokazati učenicima i roditeljima da mogu sa učiteljima komunicirati na novom, transparentnom jeziku.

Ono što je nedostajalo učiteljima je spoznaja da svoje učenike i njihov razvoj mogu lako pratiti uz pomoć savremenih tehnologija i interneta. Iz tog razloga kreirali smo seminar Blog, twitter i facebook u nastavi, koji se realizuje putem interneta od kuće, koji je u potpunosti interaktivan, na čijem završetku svaki polaznik ima kreiran svoj sajt (blog) i naloge na društvanim mrežama za komunikaciju sa svojim učenicima.

Tokom jesenjeg ciklusa seminara u razgovoru sa učesnicima, konkretno sa učiteljima, došli smo do saznanja da je ovaj seminar njima itekako bio od pomoći. Kako je to moguće, kada učitelji rade sa decom koja uglavnom ne koriste računar u svrhu obrazovanja, čak i ne smeju imati naloge na facebook-u ili twitter-u? Kako seminar primeniti u radu učitelja? Odgovor je jednostavan, učitelj će kreirati svoje alate i nameniti ih sebi, svojim kolegama, roditeljima, savetnicima, pedagozima. Prednosti su velike.

Uzećemo primer učitelja u Boru. Znajući da učenici već u tim godinama provode dosta vremena za računarom, uglavnom igrajući igrice, ali i koristeći facebook iako im je zabranjeno, oni su veoma podložni opasnostima. Nećemo sada pričati o opasnostima, ali učitelji itekako moraju biti obazrivi i poznavati ovaj komunikativni alat koji koriste učenici i biti u stanju da im pomognu i da ih razumeju u slučaju da im zatreba pomoć. Jednostavno, zamislite učitelja koji ne ume da odgovori učeniku na postavljeno pitanje, danas deca to ne praštaju, godinama građen kredibilitet lako se ruši. Ovo je jedan od primera, a ima ih mnogo. Kreirajući svoj blog, obratićemo se različitim ciljnim grupama:

prvo učenicima: postavljaćete video materijale koji će učenicima dodatno pojasniti ono što su učili na času. Npr. ako je u pitanju predmet Svet oko nas i npr. lekcija Gde čovek živi, iako ćete vi na času to lepo predstaviti, kada se čas završi napomenućete učenicima da kad odu kući pogledaju na vašem blogu video materijale. A na blogu ćete postaviti video materijale gradova, sela, naselja … funkcionisanje života. To je velika prednost.

 zatim roditeljima: blog je odlična platforma za komunikaciju sa roditeljima. Šta to znači roditelju? Zamislite da ste roditelj i da se vratite kući sa posla, razgovarate sa detetom šta je bilo u školi i šta su radili, da li su nešto pisali u sveskama i šta ima za domaći. Ma koliko bili sigurni  u informacije deteta, možete i da „skoknete“ do bloga učiteljice koja je postavila članak o današnjim lekcijama, slike sa časova na kome vidite šta je vaše dete radilo, šta su pravili, crtali … Pogledate na kraju materijal koji su pisali, uporedite sa tekstom iz sveske svog deteta i naravno pročitate šta ima za domaći. Fenomenalno, zar ne? Pored toga, želite da vidite ocene svog deteta, odete na stranu koja je samo za vaše dete i unesete lozinku koju vam je učiteljica poslala sms-om, koju znate samo vi i pristupite ocenama, izveštajima, analizama…

E sad, zamislite kakvu reputaciju u gradu ima takav učitelj. Pogotovo u gradu koji ima problema sa upisom prvaka zbog manjeg broja dece.

zatim, obratićete se kolegama: kada na svoj blog postavljate članke sa vašim utiscima o realizovanim časovima, analizama lekcija i zadataka, slikama sa časova, sa seminara, zadataka iz matematike, dobićete veliki reputaciju kod svojih kolega, koji će često posećivati vaš blog tražeći potrebne informacije za svoju nastavu. Pored kolega, ovo će primetiti i direktori škola, savetnici, inspektori … ko zna ko sve još i kakve će vam se mogućnosti za dalji napredak otvoriti.

benefite će imati i vaša škola. Znajući da je u gradu sve manje i manje dece, mnoge osnovne škole ostaju bez prvaka, a samim tim i učitelji bez posla. Kako roditelji danas biraju učitelje svoje dece, razmislite da ste vi roditelj, da li bi upisali svoje dete kod roditelja sa kojim između ostalog imate i ovakvu komunikaciju, da pored roditeljskih sastanaka imate i mogućnost da dobijate svakodnevno informaciju o napredovanju svog deteta. Ovo će itekako značiti školi, koja će u gradu steći bolju reputaciju i na taj način obezbediti i sigurniju egzistenciju za svoje radnike.

Ovo su samo neki od benifita koje mogu imati učitelji u svom radu, a sve je veoma jednostavno. Mogućnostima nema kraja, učitelji su itekako kreativni prosvetni radnici i siguran sam da će pored ovoga navedenog da pronađu još mnogo načina da podignu kvalitet svoje nastave.

Naredni ciklus seminara: 6. mart 2012. godine na adresi: www.e-seminari.net


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 thoughts on “Zašto Blog, twitter i facebook u nastavi