Čas bez učenika 5


2014-03-17 09.27.43

Evo uskoro počinje nova školska godina, a ostao sam vam dužan opisa jednog časa koji sam realizovao prošle godine. Ne smatram da je ovaj čas nešto preterano ugledan ili ogledan, ali možda vam može dati ideju kako da nešto slično napravite, jer se može primeniti na svaki predmet, a oprema je dostupna. Odavno imam ideju za jedan ovakav čas, još od vremena kreiranja seminara Nastava u oblaku, odnosno još dok sam izučavao računarstvo u oblaku došao sam na ideju da bih mogao da realizujem jedan čas u potpunosti putem interneta, u računarskom oblaku, bez učenika u učionici. I uspeo sam.

 

Osnovni cilj časa je da učenicima pokažem njihovo buduće radno mesto – računarski oblak. To su učenici II razreda smera poslovni administrator, koji će veliki deo svog radnog vremena provoditi van kancelarije, najčešće na tabletima, pametnim telefonima ili laptopovima. Pored ovog cilja, konkretno smo radili tabelarne kalkulacije i kreiranje grafikona. Ideja je da kreiramo upitnik na internetu putem alata Gugl upitnik o vrsti doručaka koje učenici kupuju. Tu su bila neka uopštena pitanja: pol, razred, uspeh u školi, šta najčešće doručkujete, koliko košta doručak … Učenici su podeljeni u 4 grupe po 4 učenika i kreirana su 4 ovakva upinika. Upitnici su kreirani pre održanog časa.

Evo linka do upitnika. Svi su izgledali ovako slično: Upitnik 

Svaka grupa je podeljena u dve podgrupe sa po 2 učenika. Jedan par učenika je bio u dvorištima 4 osnovne škole u Boru (grupa 1 – „Dušan Radović“, grupa 2 – „Vuk Karadžić“, grupa 3 – „3. oktobar“, grupa 4 – „Sveti Sava“ i „Branko Radičević“). Drugi par učenika je bio u određenim kafićima u Boru. Prvi par učenika je pomoću pametnih telefona, pristupao onlajn upitniku i anketirao učenike osnovih škola u Boru, dok je drugi par mogao da bude kod mene u učionici, ali zbog atraktivnosti bili su u zasebnim kafićima. Ja sam bio u učionici i pratio dešavanja. Ko poznaje grad Bor na sledećoj mapi može videti ko je gde bio

mapa_bora

Pošto sa tim učenicima imam tročas, za vreme drugog časa oni su otišli na svoja mesta, a ja sam pozvao kolege da prisustvuju času. Očekivano je bilo iznenađenje i pitanja „gde su učenici?“. Tokom časa, na video projektoru sam pratio gugl tabelu koja se popunjavala rezultatima ankete i video koji par kako radi. Veoma je bitno da kažem da su učenici koji su kreirali upinike, podelili gugl tabelu sa ostalim učenicima iz svoje grupe i omogućili im da mogu da menjaju podatke. Ja sam na času, učenicima koji su bili u kafićima, putem „ćaskanja“ na gmail-u davao zadatke šta treba da računaju u tabeli. Jedan od zadataka je bio da izračunaju koliko ukupno anketiranih učenika troši novac za doručak, zatim da odrede koja vrsta doručka je najpopularnija ili da naprave grafikon. Svi njihovi rezultati su se odmah videli na projektoru i sve kolege u učionici su mogli da prate rad učenika, kako onih u dvorištima koji anketiraju učenike osnovnih škola, tako i onih iz kafića koji rade zadatke koje sam im davao.

Sadržajno, ovo je bio jednostavan čas. Učenici su lako kreirali onlajn upitnike u računarskom oblaku i rešavali zadatke iz tabelarnih kalkulacija. S obzirom na to da svakodnevno koriste pametni telefon, nije im bilo teško da se priključe na internet, pristupe upitniku i popunjavaju ga, a takođe ni da na laptopu rešavaju zadatke.

Tehnički je malo zahtevno da se izvede ovakav čas, jer u potpunosti zavisi od interneta. Kako bi učenici mogli da unose podatke prikupljene anketama, moraju da imaju pristup telefonima sa internetom, odnosno da imaju pakete mobilnih operatora sa brzim protokom, ali to nije problem, jer sveko od njih to ima. Sa druge strane, namerno smo za rad izabrali kafiće, jer u njima često ima internet pristupnih tačaka, a učenici su već znali gde su ti kafići, tako da su se priključili na njihove bežične mreže. U školi je za praćenje i komunikaciju dovoljan jedan računar priključen na internet, a ako želite da još neko sa vama prati, onda je poželjan video projektor.

Smatram da je cilj časa ostvaren, jer sam učenicima pokazao da će sutradan na svojim „radnim mestima“ često dolaziti u situaciju da rade nešto van kancelarije i da će morati da komuniciraju, razmenjuju informacije ili ih javno postavljaju na internet, nebitno da li su to slike, video materijali ili neki dokumenti. Takođe, pokazao sam im praktičan zajednički rad na jednom deljenom dokumentu, kao i mogućnost da neko nadgleda i proverava njihov rad.

Ovaj čas možete primeniti na bilo kom predmetu, odnosno, učenike možete poslati na istraživanje, anketiranje, slikanje … bilo gde u gradu, i da sa drugom grupom učenika pratite njihov rad, diskutujete i ocenjujete. Internet nema zidove …


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 thoughts on “Čas bez učenika

  • Наталија Диковић

    Савршено! Свака част! Мислим да су ученици уживали и пуно научили, а интернет и овакав начин рада је већ присутан у скоро свим сферама рада а у будућности ће бити подразумеван.

  • Darina

    Po ko zna koji put – bravo! Nova ideja koju planiram primeniti ove školske godine – pored već ostalih, koje dobijam od OKC-a… Već nekoliko projekata – časova van škole smo realizovale sa koleginicama, i smatram da sve više treba da radimo sa decom u realnom okruženju… Škola budućnosti 😀

  • Svetlana

    Veoma zanimljiv i impresivan čas.Ali, ono što me deprimira je činjenica koliko bih ja morala da poznajem rad na računaru da bih mogla da napravim takav čas.Takođe i znanje učenka , informatičko , mora biti na nivou.U međuvremenu sam se prijavila za taj seminar ali sam umislila da kao učiteljica ne mogu tako da radim a i nisam toliko informatički ,,potkovana“ , nažalost.Veoma se stidim toga i sebi prebacam.Gledam sama nešto da naučim iz nekog priručnika ali istina je da mi prvo treba jedan seminar od pola godine, godinu konstantnog informatičkog sadržaja i pitam se gde to ima da se kupi.Vrištim u neznanju i prosto me izluđuje što ne umem sve što zamislim da učenicima prikažem pomoću računara u više programa.To je potreba a ja ne mogu da je zadovoljim.To meni dođe kao stakleno zvono pod kojim se gušim, nikako kao škola bez zidova gde širiš svoje vidike do beskraja.Da zaključim o času; aktivnosti odlično zamišljene i čim vidite takav čas odmah znate da ispred sebe imate sajber genijalnog profesora.Nisam zavidljiva po prirodi ali tako vam ZAVIDIM NA INFORMATIČKOM ZNANJU JER SVOJU KREATIVNOST MOŽETE DA PRESIPATE U KORAKE, KORAKE U PROGRAM, PROGRAM U PRIMENJIVO ZNANJE. FANTASTIČNO !