Lični plan stručnog usavršavanja 3


Za ovaj tekst o planiranju stručnog usavršavanja, odlučio sam se na osnovu mnogih imejl poruka koje sam dobio, odnosno pitanja kolega oko plana stručnog usavršavanja. To je aktuelna tema ovih dana u školama, administracija nikada ne spava 🙂 Ali, to je sasvim u redu. U bilo kojoj oblasti da radimo, nebitno da li smo nastavnici, lekari, vozači, konobari … ako želimo da radimo svoj posao bolje, moramo da učimo, makar i novi koktel da napravimo. Definitivno šef sale ne traži svom konobaru da piše plan kada će da ide da uči o vinu ili kada će na YouTube da gleda kako se prave novi kokteli, ali kod nas u prosveti nije tako. Možda nam ne veruju da se usavršavamo, ko zna 🙂

Lični plan stručnog usavršavanja lepo je definisan Pravilnikom o stalnom stručnoм usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, koji kaže da naše stručno usavršavanje treba da planiramo na osnovu plana, koji napravimo na osnovu toga što odredimo naše slabosti.  Naravno, da mi ne bismo razbijali glavu šta nama to ne valja, Zavod je smislio anketu koja nam pomaže u tome. Stvarno korisna stvar, sve nam je lepo definisano. Ono što sam primetio da zbunjuje nastavnike je izgled plana ličnog stručnog usavršavanja i šta sve tu treba da stoji.

Kolege, tu bukvalno treba da stoji ono što vi želite, nikako ono što mislite da će se nekome svideti. Nemojte se previše opterećivati ovim, jer niko neće više da vas  ceni ako planirate da idete na stručno studijsko putovanje u Finsku ili hoćete da organizuete Dane nauke u vašem gradu. Napišite stvarno ono što želite.

Ono što prvo radimo kod plana je pretraživanje Kataloga seminara koje je odobrio ZUOV, uglavnom preko interneta, jer štampani valjda više i ne stižu u školu. To je sasvim OK. Zbog neke organizacije i zbog toga što država (čitaj lokalna samouprava) treba nastavnicima da plati stručno usavršavanje, naše ministartvo odobrava određene seminare za koje smatra da ispunjavaju standarde, odnosno koje želi da plati. Slična stvar kao i sa udžbenicima – mora da postoji određeni red, ne može svako da radi šta hoće. Sada, neću ulaziti u to kako se to realizuje i sprovodi i da li se taj izbor vrši kvalitetno, ali tako je kako je, država je rekla svoje i odabrala ono što želi da plati. U poslednje vreme to i ne plaća, ali to je opet druga priča. Nakon izbora određenih akreditovanih seminara, odnosno ispunjavanja broja bodova za ovu školsku godinu, dalje možete planirati za svoju dušu.

U plan možete unetu sve što planirate da radite da unapredite svoj posao. Možda vam ovo deluje čudno, ali bukvalno unesite da ćete pratiti edukativni video servis – TeacherTube ili Kan akademiju (KhanAcademy) ili kanal na YT „Uči slobodno„. Definitivno ćete i ove godine odgledati po ko zna koji put Lajanje na zvezde, ako ne samostalno onda definitivno u autobusu na ekskurziji ili putovanju na Sajam knjiga. Pored cele plejade domaćih filmova, zašto ne navesti Opasne misli (Dangerous Minds) ili Fenomen Finske (The Finland Phenomenon), Društvo mrtvih pesnika (Dead Poets Society) … da ne nabrajam više, definitivno ima previše filmova koji govore o obrazovnim sistemima, načinu rada u školi i u učionici. Navedite vaše omiljene sajtove koje ćete posećivati, elektronske časopise na koje ste pretplaćeni … za mene je sve to stručno usavršavanje. Nikako ne smem da zaboravim možda i najvrednije resurse, vebinare, kako domaće tako i strane, masovne onlajn seminare (MOOC) od kojih su najpoznatije platforme Coursera,  Udemy … Nikako ne zaboravite TED govore, a takođe i vašu komunikaciju i angažovanost na društvenim mrežema. Možda vam je čudno da napišete da ste aktivni član nekoliko grupa prosvetnih radnika na fejsbuku ili da redovno pratite haštag #edchat na tviteru, ali verujte mi, to je stvarno stručno usavršavanje nastavnika. Da ne spominjem vaše edukativne blogove i tekstove na njima. Ovako bih mogao još dugo, ali svako od nas ima drugačije navike i drugačije izvore inspiracija za svoj rad, pa slobodno sve to navedite. Iako deluje čudno da sedimo u fotelji i gledamo TED govor Kena Robinsona (sir Ken Robinson) uz kokice i to navodimo kao stručno usavršavanje, samo se setite da je Zavod delio akreditovana Uverenje za dežuranje na završnom ispitu za osmake !!!

Pretpostavljam da ćete imati problema da u školi dokažete da ste ispunili neke stavke iz plana kao što je npr. gledanje filmova ili poseta sajtovima, ali nađite način. Pored opisa šta ste radili, eventualno datuma, možete i slikati sebe 🙂 Danas su popularne selfi fotografije („sebići“), pa što to ne iskoristiti. Neki od ovih načina stručnog usavršavanja možete dokazati i Uverenjem, jer svaka institucija koja organizuje vebinar ili masovni onlajn kurs ili neakreditovan seminar može vam izdati Uverenje, kao što to čine Ljubitelji finih vebinara, Coursera ili Obrazovno Kreativni Centar, pa to možete iskoristiti kao dokaz. Možda vam sve ovo deluje uzalud, ko će sada da se time bavi, ali sutradan kada odlučite da konkurišete za neko od viših nastavničkih zvanja, pored akreditovanih Uverenja, koja će imati svi nastavnici u Srbiji, komisije će posebno bodovati vaše dodatne aktivnosti povodom stručnog usavršavanja kao i dodatna uverenja. Znam da se mnoge stvari podrazumevaju i da ne možemo evidentirati sve što radimo, a pretpostavljam da puno naših aktivnosti spada u stručno usavršavanje.

Ipak, uverenja kao uverenja, dokazi da ste prošli stručno usavršavanje služe da ispune formu, dok našim učenicima to ništa ne znači. Njima znači kada im na časovima prenesete potrebno znanje, kada koristite savremena nastavna sredstva i omogućite im kvalitetno školovanje. Danas je puno resursa za to … iskoritimo ih.


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 thoughts on “Lični plan stručnog usavršavanja