Zašto treba da se prijavite kao predavač na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju? 1


Iako je za nastavnika svaki dan konferencija jer ulazi u učionicu u kojoj je publika željna znanja, koja ga prati, sluša, ocenjuje … mali broj nastavnika ima priliku da svoj rad i znanje predstavi široj javnosti, odnosno svojim kolegama. Kada logično razmislim … da li je dovoljno da smo samo predavači u učionici? OK, to nam je osnovni posao i siguran sam da ima odličnih nastavnika predavača, koji svoja znanja nisu predstavljali van svoje učionice. Ja, kao nastavnik, želeo  bih da te svoje kolege slušam kao učenik, siguran sam da bih svašta novo naučio.

S obzirom na to da dobro poznajem našu nastavničku scenu, znam da imamo odlične nastavnike koji treba da podele svoje znanje i iskustvo sa ostalima. Nije bitno da li je to na Nastavničkom veću ili stručnom veću, bitno je da podelimo svoje znanje sa drugima, samo tako možemo praviti bolji obrazovni sistem.

Ja se ne sećam kada sam prvi put „pričao“ kolegama, možda na seminaru, projektu, stručnom skupu, tribini, konferenciji … ali neka od svojih predavanja i te kako pamtim. Jedno od takvih predavanja je bilo i predavanje na prvoj konferenciji NT u obrazovanju koja je bila u Domu omladine. Predstavio sam svoje iskustvo u radu sa učenicima na društvenim mrežama;  u početku prezentacija nije radila; moderirao je Peter Twining iz Velike Britanije; sala je bila prepuna;  … ali se sećam da je dva puta bio gromoglasan smeh iz publike i tri puta aplauz. Sve je trebalo da traje 15 minuta, ali su pitanja iz publike oduzela još toliko 🙂 Iako nije mnogo bitan moj osećaj, važno je da sam vama preneo iskustvo … moram da priznam da je bilo fenomenalno.

nt_2014

Iako nisam tip za javni nastup, više volim ulogu onlajn edukatora, da bih bio potpun nastavnik moram da imam i ovakvo iskustvo. U Srbiji nema mnogo velikih konferencija na kojima se možete predstaviti pa je zato bitno iskoristiti svaku priliku. Jedna od odličnih prilika je konferencija NT u obrazovanju u organizaciji British Council-a koja se održava u februaru svake godine.

Siguran sam da svaki čitalac ovog teksta ima materijal i iskustvo koje može predstaviti na ovoj konferenciji jer su teme veoma raznovrsne i pokriveni su svi aspekti upotrebe IKT-a u obrazovanju. Ova konferencija je najveća u regionu, ne samo po broju učesnika i broju kompanija koje se predstavljaju na njoj, već i zbog same organizacije, odnosno podrške predavačima. Za predavače je zadužen tim koji će raditi na temi, prezentaciji, javnom nastupu i pružiti svu moguću tehničku i stručnu pomoć. Takve uslove retko koja konferencija nudi.

Teme na konferenciji su vam poznate: predškolsko obrazovanje, osnovno i srednje, srednje i visoko, kao i inkluzivno obrazovanje, ali ono što bih ja voleo da čujem na ovoj konferenciji su iskustva nastavnika, stručnih saradnika, direktora i svih ostalih zaposlenih u obrazovanju u temi liderstvo. Našem obrazovnom sistemu su potrebni lideri i u školama ih ima – nisu to samo direktori, već svi zaposleni i bilo bi dobro da čujemo vaše priče kako ste svojim angažovanjem unapredili svoj rad ili rad vaše škole. U školama postoje nastavnici koji su na sebe preuzeli održavanje računarske opreme, predložili direktoru da uvede informacioni sistem, obučili kolege da ga koriste i omogućili roditeljima i učenicima da prate svoj rad na nov i inovativan način. Takođe, među nama postoje i stručni saradnici koji su razvili sistem komunikacije i obaveštenja, sakupljanja podataka, analize i izveštaja uz pomoć IKT i tako rešili jednu od najvećih boljki našeg obrazovnog sistema – birokratiju. Hteo bih da čujem i to i da to prenesem u moju školu. U Srbiji postoji dvanaest regionalnih centara za stručno usavršavanje u kojima rade kolege koji su pravi lideri. To su kolege koji održavaju jedan veoma važan segment našeg obrazovnog sistema i siguran sam da su njihove priče fenomenalne i motivišuće.

nt_2016

Nadam se da ćete iskoristiti priliku i postati deo onih koji su učestvovali na najvećoj konferenciji u obrazovanju na Balkanu i biti na bini od 9. do 11. februara 2017. u Bel Ekspo Centru. Ja ću biti tamo, to znate … i voleo bih da vas najavim na centralnoj bini 🙂

 

 


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Zašto treba da se prijavite kao predavač na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju?