Preduzetništvo i obrazovanje 1


Da li samo meni ovo čudno zvuči? Kada sam pre 10 godina bio u velikom projektu u našem sistemu obrazovanja, nosioc projekta je puno ulagao u nastavnike. Kada kažem ulagao, mislim prevashodno na kvalitetne i skupe obuke, ali i velike honorare za rad na projektu. Često smo vodili diskusiju da li je opravdano da se nastavnik dodatno plati za rad na reformi obrazovanja ili u nekom projektu koji obuhvata rad koji se podrazumeva? Danas u nastavi su svi podjednako plaćeni, ali ipak ima nastavnika koji se stručno usavršavaju stiču viša zvanja a i bila je baš gužva za 200 spoljnih saradnika – savetnika.

Uvek je pod znakom pitanja angažovanje nastavnika na dodatnim poslovima, kao što su promocije knjiga, promocije nekog nastavnog sredstva, softvera u nastavi, honorari sa seminara, rad na projektu. Često ovakve poslove prate negativni komentari, ali ako dublje razmislimo nema velikog napretka bez ovakvog vida motivacije. Nije bitno ko ulaže sredstva, privatni ili državni sektor … moramo krenuti ovim putem. Projekat o kome sam pisao na početku je mnogo ulagao u naš obrazovni sistem i realno ga poboljšao, konkretno srednje stručno obrazovanje, kroz uvođenje novih kvalitetnih, savremenih i traženih obrazovanih profila do visoko obučenih nastavnika. I danas u našem sistemu ima takvih projekata koji se uglavnom finansiraju sredstvima van našeg ministarstva a često i MPNTR objavi neki konkurs za nastavnike ili NVO.

Primetno je da je veoma mala motivacija nastavnika da sami krenu u traženje investitora za svoje ideje. Mnogi razmišaljeju kako da unaprede svoju nastavu i sistem oko njih i to su fenomenalne ideje, mnoge sam i sam slušao, mnoge podržao, ali nekako ostane samo na tome, na priči. Nastavnici nemaju tu „preduzetničku žicu“.

Ove godine na konferenciji Nove tehnologije u obrazovanju u organizaciji British Council-a, prvi put će biti organizovana Pitching competitions, odnosno Sesija ideja nastavnika koji imaju ideje i želje da pronađu način da ih realizuju. Pretpostavljam da ste već videli program ovogodišnje konferencije koji je odličan i da ste videli da drugog dana 10.02. od 9:00 piše Pitching TBC.

U ovom delu svoje ideje predstaviće nekoliko nastavnika, koje će pratiti žiri sastavljen od predstavnika MPNTR, investitora iz IT kompanija, izadavača, novinara, drugih nastavnika, direktora … Ovaj žiri će proceniti ideju, razmatrati je sa prezentorom i dati svoju procenu uspešnosti. Da li će se ideja nastavnika realizovati, zavisi od njihovih sposobnosti da „prodaju“ ideju, a pošto znam kakve su ideje … biće veoma zanimljivo 🙂

Ovo je prvi put da se na našim prostorima organizuje nešto ovako. Pitching je karaktersitičan za IT sektor a poznato je da se IT sektor trenutno najbrže razvija u svetu. Da li je našem sistemu obrazovanja potrebna ovakva injekcija svežih ideja, da li su preduzetnicima potrebni nastavnici sa idejama koji će da pokrenu set projekata? Definitivno je potrebno da se ulaže u nastavnike i njihove ideje jer ko bolje poznaje obrazovni sistem, njegove mane i vrline od nastavnika. Nadam se da će ovo biti samo početak i prva u nizu ovakvih sesija i da ćemo sve češće da organizujemo i spajamo investitore i nastavnike …

Prema tome … vidimo se na Novim tehnologijama i dođite da navijamo za odlične ideje 🙂


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Preduzetništvo i obrazovanje