Čitanje ishoda 2


Ono što sam primetio u svojoj školi i kod mojih kolega nastavnika je veliki nedostatak komunikacije nekih viših institucija i same škole. Konkretno, moja škola je u pilot projektu i imamo ogledne profile kod kojih su nastavni progami pojedinih predmeta pisani po principu Obrazovanja zasnovanog na ishodima. U školi je grupa nastavnika koja je veoma aktivna u projektu i može da sagleda taj način rada. Da vidi probleme … da se potrudi da ih ukloni …. i da svoju nastavu učini kvalitetnim. To svoje iskustvo su stekli kroz razne seminare u projektu. Veliki problem u našoj nastavi je što ostali nastavnici nisu prošli te seminare ili bar one bitne (logično nema pare za to) i oni rade na jedan drugi način. Neću reći ni bolji ni gori, jer nisam kompetentan za to, ali u svakom slučaju drugačiji.

Obzirom da reforma našeg sistema propagira Obrazovanje zasnovano na ishodima a i ja smatram da je bolje, rešio sam da svoje znanje (bolje je reći informacije) koje sam stekao prenesem i njima. Sve to planiram da kompletiram u jedan “Omnibus seminara”, mada to i nisu seminari već više plenumske diskusije i radionice sa mojim kolegama koji će imati 4 dela:

  1. Čitanje ishoda,
  2. Priprema nastave po Berlinskom modelu,
  3. Nastavne metode aktivne nastave,
  4. Provera postignuća učenika.

Prvi deo sam održao u subotu 29. 11. I verovali ili ne, došlo je 20 nastavnika. Bio sam oduševljen, ne preterano što su došli mene da slušaju (mada ima malo i toga :) ) nego zato što veliki broj mojih kolega ima želju za daljim usavršavanjem i inovacijama u nastavi. U razgovoru sa mojim drugim kolegama iz drugih gradova, kažu da se kod njih to nikad ne bi desilo. Da neko dođe da radi u subotu i još na semiar koji ne nosi časove za licencu …. ma ajde, nema ništa od toga. Ali sve častitke mojim kolegama, ipak su dokazali da su dobar kolektiv.

Ovaj nazovi seminar inače ne postoji, osim kao neka obuka koju sam slušao ja, podelio sam na tri dela.  Ne volim da na nekom predavanju ja držim glavnu reč ali ovde sam morao većim delom da odradima tako. Jednostavno za to kratko vreme nisam uspeo da nađem metodu kojom bih ovu preoblematiku predstavio svojim kolegama.

Prvi deo je bila priča o brojkama u reformi, o razlici između tradicionalnog pristupa nastavni i ovog “reformističkog”, o predmetnom i modularnom sistemu obrazovanja kao i o tome kako nastaje jedan obrazovni profil u srenjim stručnim školama. Za zagrevanje je bilo i dosta. Kao što sam i očekivao razvila se veoma kvalitetna diskusija.seminar-ets-citanje-ishoda-066

U drugom delu sam ipak ubacio malu radionicu. Ipak najviše volim radioničarski deo. Nakon podele u grupe, nastavnici su dobili jedan modul iz ekonomskog predmeta za čije ishode i sadržaje su trebali da naprave test da ocene učenike. Četiri različite grupe su imale 4 različita testa. Kratkom analizom došli smo do toga da nastavnici preskaču ono najbitnije a to su glagoli u ishodima a najviše vode računa o preporučenom sadržaju. Što je velika greška.

Treći deo je bio takođe diskusioni plenum u kome smo razjasnili u čemu je snaga ishoda i da je Blumova taksonomija glagola veoma korisna stvar.

Ja sam zadovoljan, a kako su moje kolege doživele ovu radionicu pogledajte na slici, a možda se neko i pojavi ovde da me bar anonimno iskritikuje :)

Evo moje prezentacije koje sam tada koristio:

Ako neko želi da me kontaktira u vezi ove priče … profesor.zoran@gmail.com


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 thoughts on “Čitanje ishoda

  • cica

    Bravo Zoki, kada bi svi u ovom našem obrazovnom sistemu bili vredni i radni, imali inicijativu kao ti, gde bi nam bio kraj. Nadam se da će mnoge mlade kolege slediti tvoj način angažovanja i rada, a i mnogi stariji bi mogli ponešto od tebe naučiti. Pozdrav za tebe i samo napred.

  • Zoran

    Zdravo Cico. Dobrodošla na sajt i hvala na lepim rečima.
    Znam da mnoge kolege rade iste ili slične stvari u obrazovanju, nadam se da će se javiti i prikazati nam njihova iskustva.