Obuka u birou (1) „E, sinko, toga u moje vreme nije bilo…“


obukaPre nekoliko meseci su mi postavili sledeće pitanje: „Da ponovo upisuješ ekonomsku školu da li bi opet upisala ekonomskog tehničara ili neki od oglednih profila?“ Moj odgovor je bio da bih sigurno upisala neki ogledni profil. A zašto? Pa, pored opštih prednosti u pogledu aktuelnosti ovih novih profila tu je, pre svega, obuka u birou kao nastavni predmet koji čini njihovu okosnicu i koji, po meni, izdvaja ogledne profile od klasičnih profila koje smo mi pohađali.

Meni se, pre svega, svideo sam koncept simulacije rada preduzeća. U ovakvom načinu rada uloga i nastavnika i učenika je izmenjena u odnosu na tradicionalnu nastavu. Nastavnik dobija i ulogu direktora, koji upravlja preduzećem, rukovodi, nadgleda rad… a učenik dobija i ulogu radnika zaposlenog u preduzeću koji izvršava dobijene zadatke, donosi odluke, organizuje poslovanje, sarađuje sa drugim zaposlenima, sa okruženjem…

Samim tim, učenik ovde gubi pasivnost i dobija aktivnu ulogu jer je prinuđen da rešava probleme, komunicira, sarađuje, prikuplja, analizira informacije itd. Učenici se ovde privikavaju na rad u grupi, ali i uvežbavaju samostalnost u radu, vežbaju svoju kreativnost i svakako imaju priliku da pokažu koliko imaju dobrih ideja.

Dalje, kad razmišljam o ovom predmetu slika koja mi se javi jeste slika ribe preko koje su nam na seminaru slikovito pojasnili vezu Obuke u birou i ostalih predmeta u profilu. Obuka je kičma, a ostali predmeti su kosti. Samostalni, ali ih obuka drži zajedno, povezane u jednu celinu. To je jedna od stvari koja mi se posebno svidela – činjenica da se ovde prevazilazi veštačka odvojenost nastavnih predmeta. Do sada su se nastavnici trudili da svako, u domenu svog predmeta ukaže na njegovu vezu sa ostalima, ali je tek sada praktična međusobna povezanost predmeta, odnosno neophodnost znanja iz različitih predmeta, izbila u prvi plan.

Nakon obimnih priprema, lepo je videti da su se one isplatile, te biti na časovima gde vlada radna atmosfera, a opet opuštena, gde učenici imaju pozitivan stav prema radu, funkcionišu kao uvežbani radni kolektiv, obavljaju tekuće poslove i rešavaju probleme. Istina, ponekad nije sve tako sjajno, u toku rada se javljaju različite teškoće (o tome drugi put), ali meni ovi časovi predstavljaju iskreno zadovoljstvo.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *