Prvi časovi obrade teksta 2


Uvek oduševljen nečim novim rešio sam da probam da učenicima predstavim teoretske sadržaje na jedan drugi način. Obzirom da se radi o prvim časovima o programu za obradu teksta, potrebno je malo teorije da bi kasnije učenici znali da praktično rade. I baš mi se sviđa kako je prošao ovaj deo u pokušaću stalno da koristim malo teorije mada neznam da li je to uvek izvodljivo.

radni-list-1Čas sam podelio na faze i planirao da oni sve sami odrade. Najveći akcenat sam stavio na informisanje i na osiguranje znanja. Početnih pet minuta motivacije sam iskoristio za razgovor kojih sve programa za obradu teksta ima i odakle ti programi kod nas u računaru. Onda sam ih podelio u parove i dao im radni list koji je sadržao 5 pasusa kojima su trebali dati naslove. Pasusi su bili sa tekstom o radnom okruženju, podešavanju margina, opciji pomoći, veličini i orijentaciji papira i snimanju dokumenata. Oni su sami morali smisliti naslove i dobio sam uglavnom slična rešenja ali je bilo i velikih promašaja.

Nakon toga dao sam im jedan mali radni zadatak da podese margine, veličinu i orijentaciju lista i da snime dokument u dva različita formate. To su radili oko 15 minuta. Da bi bio siguran da su nešto naučili napravio sam još jedan radni list na kom sam napisao odgovore a oni su trebali smisliti pitanja. Dva odgovora su zahtevala baš malo razmišljanje i pretpostavio sam da neće znati ali smo zato kroz diskusiju došli do rešenja.

radni-list-2Mislim da je čas bio dobar po gotovu što sam im dao nastavni materijal iz koga treba da uče u jednom zanimljivom obliku. Dok su čitali pasuse morali su nekoliko puta da pročitaju da bi smislili naslov. Time sam već završio  pola posla. Isto i kod osiguranja znanja, morali su dobro razmisliti da bi smislili pitanja. Jedino što mi je na kraju ostalo malo vremena za neku veću diskusiju, ali mislim da je sve bilo OK.

Celu pripremu možete dovući ovde…


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 thoughts on “Prvi časovi obrade teksta

  • Dragana

    Poštovani kolega,
    veoma zanimljiv čas.Baš mi se dopao.Veoma jasno, finkcionalno i povezano i što je važno misaono angažuje učenike.Lepo što dajete ideje i vaše viđenje.
    Dragana

  • Zoran

    Hvala kolegenice,
    nadam se da ćete uspeti da iskoristite nešto od ovoga …