Fenomenalni engleski … 10


world_map

Ovom času nisam prisustvovao, ali sam od kolega čuo da je bio odličan. Naravno odmah sam pojurio Oliveru da mi objasni šta je to radila i evo predstavićemo i vama. Nastavna jedinica je bila Future Time Clauses (ma šta to značilo 🙂 ) i realizovana je za jedan čas. Da bi pripremila ovaj čas koristila je materijal sa interneta i to sajtove na temu ekologije, održivog razvoja, zaštite životne sredine kao i materijal dobijen od profesora geografije Radiše Petkovića. Od materijala na času  koristila je: tablu, kartice, balone, radne listove, slike i kartu sveta. Uostalom da vam ja ne bih prepričavao evo citiram kako je ona to meni prenela:

U uvodnom delu učenicima sam skrenula pažnju na uvodnu rečenicu koja će biti lajt motiv časa i sa njima kratko diskutujem na tu temu značenja rečenice. Da bi se bliže upoznali sa temom, kao i terminima koji će se javljati tokom časa, učenici rešavaju pet anagrama (pet reči sa ispremeštanin slovima), a početna slova otkrivenih reči takođe daju reč EARTH (planeta zemlja) koja je i tema celog časa.

baloniZatim glavni deo časa započinjem podelom učenika u grupe i podelom zadataka. U grupe se dele tako što izvlače kartice sa simbolima (zemlja, voda…) i svako seda u klupu sa simbolom koji ima na kartici. Kad se formiraju grupe, jedan predstavnik uzima naduvan balon sa nacrtanim simbolom te grupe, u grupi probuše balon, a unutar balona nalaze se zadate teme. Pet tema: voda, vazduh, zemljište, životinje i otpad i energija. Svaka grupa dobija pisani materijal sa podacima vezanim za temu i dobijaju radne zadatke. Zadatak je da vezano za temu smisle pet If rečenica (npr. „Ako Ne uradimo to i to, desiće se to i to“) i da svaku rečenicu opredele na koji se deo sveta najviše odnosi.

Na kraju predstavnik grupe prezentuje rečenice tako što će ih prikačiti na odgovarajće mesto na mapi sveta, dok ostale grupe slušaju. Na kraju nastavnik rezimira da je svrha ovoga časa bila ne samo da se obnove i utvrde kondicionalne rečenice, već i da se kod učenika podigne svest o ekologiji kao i načinima na koje oni mogu da doprinesu očuvanju prirode i planete zemlje.

Olivera Marjanović

Odlična ideja za čas. Baloni i mapa sveta su učenicima jedan običan čas pretvorili u pravo uživanje i rad.


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 thoughts on “Fenomenalni engleski …

  • Stefanović Nenad

    Interesantan čas, interesuje me me da li je konverzacija na času isključivo na engleskom ili i na srpskom jeziku?
    Hvala
    Stefanović Nenad
    dipl ekonomista
    Ekonomska škola Valjevo

  • Vesna Petkovic

    Veoma kreativan i originalan cas. Odlicno osmisljeni koraci. Ucenici su sa uzivanjem u takmicarskom duhu
    odradjivali svoje zadatke. Obrazovni , vaspitni i funkcionalni ciljevi su u potpunosti realizovani. Dobar primer i
    bogatstvo ideja posebno mladjim kolegama u organizovanju aktivne nastave. Sve pohvale.

    Pedagog skole

  • Olja

    Hvala svima koji su izrazili pozitivne kritike na racun casa engleskog jezika. Dugujem odgovor kolegi iz Valjeva.Cas je odrzan najvecim delom na engleskom, kao i inaca vecina casova koje drzim, sem u trenucima kada su ucenicima bile nejasna uputstva sta treba da rade, a to su uglavnom ucenici sa slabijim znanjem engleskog.

    Olivera Marjanovic

  • Gordana

    Draga Olivera, iako se ne poznajemo, svaka cast za cas. Najzad da neko podeli sa nama nesto konkretno i dobro.
    Meni se najvise svidela kombinacija vaspitno-obrazovno-funkcionalnih ciljeva i mera kojom su djaci bili optereceni za taj cas. Mislim da je to pogodjeno u milimetre i sekunde. Izuzetno zaista. Nekada sam predavala engleski jezik i znam koliko djaci ne vole IF recenice, a na ovaj nacin je mnogo lepse i kreativnije podsetiti se istih. A da ne pricam o svesti u vezi sa zagadjivanjem Zemlje i budjenju odgovornosi za svoje postupke…. Jos jednom sve cestitke!
    Gordana Seke iz Kule
    profesor ekonomske grupe predmeta

  • Dina

    Olivera,
    Sjajno osmišljen čas! Drago mi je što ste svoje iskustvo podelili sa nama!
    Učiteljica iz Novog Sada

  • kristina

    olivera,
    i meni se ovako osmisljen cas jako dopao. nadam se da cu uspjeti da ga realizujem. 🙂
    pozdrav

  • Slavica

    Efektno, sa puno entuzijazma.Čestitam , konačno da potvrdim činjenicu da još uvijek ima onih koji su hrabri, kreativni i na ponos nama svima koji se bavimo ovim poslom.Kamo sreće da nas ima mnogo više.Potvrđuje se ona izreka“Nije znanje znati , već je znanje znati ga dati „.Slavuj

  • Violeta

    Svaka cast za ovakav cas 🙂 ! Imam i jedno pitanje…da li neko ima pripreme za engleski jezik od petog do osmog razreda, udzbenici Talk Talk?? Hvala puno….