Utvrđivanje kroz kviz znanja i veština 13


Ovaj čas sam osmislio još pre nekoliko godina. Ne mogu da se setim gde sam „ukrao“ ideju, ali dosta podseća na kviz Zdravo Evropo u kom učestvuju učenici. Ovaj čas možete koristiti za bilo koji predmet, za utvrđivanje ili obnavljanje, a isto tako i za obradu nekih lakih nastavnih jedinica.

Ja sam ga ove godine iskoristio za I razred za obnavljanje lakih oblasti. Evo plana toka časa:

faza Aktivnost učenika Metode mediji Cilj učenja
Motivacija

(10 min)

učenici slušaju uputstvo nastavnika za realizaciju časa plenum / motivisati učenike da aktivno učestuju u kvizu
Informacija

(5 min)

učenici prate na projektoru (ili na tabli) primere pitanja ili zadataka demonstracija računar, projektor, primeri pitanja i zadataka informacija kakva pitanja i zadatke da smisle
Izrada

(60 min)

učenici učestvuju u kvizu (smišljaju pitanja i zadatke i rešavaju iste) kviz ??? računari, projektor, semafor (excel obrazac za praćenje rezultata) utvrđivanje znanja i veština učenika
Generalizacija i evaluacija

(15 min)

učesnici dobijaju ocene od nastavnika i komentarišu ocenjivanje u grupi plenum / feedback nastavnika

Kako je zamišljen „kviz metod“ (naravno da ovaj metod zvanično ne postoji 🙂 )? Najpre učenike podelim u 4 grupe. To odradim uz pomoć karata … to mi je najlakše; 4 grupe po 3 učenika. Svaka grupa ima zadatak da smisli 2 pitanja i 2 zadatka. Kako je moj predmet računarstvo  i informatika, lako je smisliti dva teoretska pitanja i dva zadatka koja se rešavaju na računaru.

Kada svaka grupa smisli svoje zadatke onda krećemo sa pitanjima prve grupe. Kada prva grupa pročita svoje pitanje ostale 3 grupe se javljaju da odgovore. Ona koja se prva javi, prva odgovara i tako redom. Ako tačno odgovori dobija 4 poena, a ako pogreši ide u minus 4 poena.  Ona grupa koja se druga javila, ako tačno odgovori dobija 2 poena, a treća 1 poen, naravno, ako promaši – isto toliko u minus. Dešava se da ni jedna grupa ne odgovori tačno ili se ne jave, pa je onda potrebno da grupa koja je postavila pitanje odgovori tačno. Ako oni pogreše odgovor na svoje pitanje … odlaze u minus 5 poena.

Sve grupe postavljaju pitanja u krug. Kada se završe dva kruga teoretskih pitanja prelazimo na zadatke. Zadatak je formulisan precizno i mora sadržati vremenski okvir. Npr. za 50 sekundi je potrebno da odrade neku vežbicu. Vremensko ograničenje je bitno, jer može se desiti da učenici namerno odugovlače ako imaju dobar rezultat. Bodovanje je isto.

Tačnost odgovora potvrđuje grupa koja je pitanja ili zadatak postavila dok nastavnik proverava tačnost. Sve vreme na projektoru stoji „semafor“ koji nastavnik popunjava nakon svakog odgovora. Semafor je u stvari excel obrazac koji možete preuzeti ovde … Praćenje semafora od strane učenika je veoma zanimljivo jer razvija takmičarski duh.

Ovaj metod ima sigurno i nekoliko pedagoških propusta … kao npr. negativni poeni. Pedagogija forsira priču da ne treba davati negativne poene, ali u srednjoj školi učenici to mogu zloupotrebiti i iskušavati sreću, pa to treba sprečiti nekako 🙂 Takođe i vremensko ograničenje nije poželjno, ali ovde je u pitanju igra/kviz, pa treba voditi računa i o tome.

Sve u svemu, čas je veoma dinamičan. Od nastavnog materijala je potreban računar i projektor i excel obrazac (koji imate na linku iznad), ako želite da se rezultati prikazuju preko projektora, a ako vam to nije dostupno možete koristiti i tablu na kojoj ćete nacrtati tabelu.

Za sve dodatne informacije javite se ….


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 thoughts on “Utvrđivanje kroz kviz znanja i veština