Tvitomanija: Obrazovanje i društvene mreže 1


tviter i beleške Već neko vreme prijatelji mi govore da treba da se prijavim na neku od  IT konferencija i da pričam o nekom svom radu i vezi koju sam uspeo da ostvarim između obrazovanja i IT sektora. Ne mislim da imam šta pametno da pričam, odnosno, smatram da je to normalna stvar i da svi znamo da je IT odličan alat za obrazovanje … ali činjenica i implementacija na terenu govori suprotno. U stvari, ja obožavam da pričam u svom okruženju, u svojoj učionici, kada se sakupimo u kafiću (čitaj kafani) i da pametujem kolegama kako treba ukinuti sveske, jednostavno ih zabraniti. Malo me pogledaju čudno, iskuliraju, ne kažu ništa … ali sigurno misle da nisam baš kako treba 🙂

U Srbiji se retko organizuju konferencije, tribine koje se iskuljučivo bave upotrebnom IT u obrazovanju. Naravno postoje izuzeci, naše zvanične institucije organizuju okrugle stolove, ali se oni uglavnom bave generalnim i opštim stavovima – nema konkretnih završnih akcija kako da se to implementira u školama. Postoje određeni seminari, veoma kvalitetni, ali opet nema velikog buzz-a. Do sada, IT konferencije u Srbiji ne daju veliki prostor obrazovanju, odnosno, klasičnom sistemu obrazovanja, već su uglavnom fokusirane na biznis, marketing, uticaj … ili ih ja nisam uočio, ostavljam mogućnost da grešim, ali ako informacija nije stigla do mene … onda nešto nije dobro.

Na svim konferencijama postoji segment edukacije, ali je direktno vezan za određene servise (kako raditi u wordpress-u, pokretanje startup-a, osnove web dizajna …), ali ne postoji segment koji je okrenut obrazovnim institucijama. Ove godine u Novom Vinodolskom, organizatori Tvitomanije su ubacili ovaj segment pod nazivom: Obrazovanje i društvene mreže. Kvalitetne i odlične organizacije mora da „gledaju“ mnogo ispred trenutnih dešavanja i da pored diskusije o aktuelnim temama (politika, novinarstvo, mediji, poznate ličnosti …) razmisle da nam na društvene mreže dolaze klinci koje niko ne uvodi u svet komunikacije na društvenim mrežama, koji su prepušteni sami sebi i ponašaju se, najblaže rečeno, čudno. Organizatori Tvitomanije su ovo primetili i nadam se da će otvoriti put svim budućim organizacijama da u svoje programe ubace pitanje obrazovanja.

Sada ostaje samo da mi nastavnici dođemo na ovu konferenciju i damo svoj doprinos, uključimo se u rad, panel diskusiju i možda zajednički dođemo do nekog predloga, inicijative ili rešenja za neke probleme. Nadam se da će učitelji, nastavnici, profesori, pedagozi iz celog regiona … naći i odvojiti malo vremena da razmenimo iskustva u Novom. Znam da se u našem Adria regionu sve dešava mnogo godina kasnije u odnosu na razvijenije obrazovne sisteme, ali takođe znam da je jaka snaga pojedinaca, entuzijasta koji rade na upotrebni društvenih mreža u nastavi. Veliki je broj ličnih blogova nastavnika, na nama razumljivom jeziku koje nastavnici koriste. Učenike je možda teže „izvući“ na naše blogove, ali za njih su rezervisane društvene mreže.

Pa, drage kolege, nadam se da se vidimo na Tvitomaniji, siguran sam da možete da se organizujete da međusobno razmenimo iskustva. Ipak Slovenija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Bosna, Crna Gora … još uvek imaju slične probleme u obrazovanju, pa možda nađemo neki način da te probleme zajedno rešavamo. Internet nema granice 🙂

 

 


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Tvitomanija: Obrazovanje i društvene mreže