Zašto tako razmišljam? 9


ucionicaProblem koji je zadesio područje Srbije poslednjih nekoliko dana zadesio je sve oblasti … odnosno promenio je potpuno živote ovih ljudi. Ne želim da nabrajam šta je najviše ili šta je najmanje bitno, ali ono što sam prvo primetio, gledavši sednicu „estrade“ je da u nabrajanju problema i predloga rešavanja nije bilo nigde prosvete. Bar na toj jednoj sednici koju sam odgledao do kraja (mislim da je bila druga).  To je bila subota, a u ponedeljak je trebalo da počne škola … bar negde. Naravno, u ugroženim područijima to nije bilo moguće, ali pretpostavljam da je neko razmišljao o tome da nešto kaže toj deci i njihovim roditeljima. Ipak smatram da su roditeljima bitna njihova deca, ubedljivo najbitnija, i da im je i kroz glavu prošla misao: šta i kako oko škole, mature, upisa …

U to ime postavio sam jedan post na fb grupi da vidim kako kolege pozitivci razmišljaju o tome, šta bi oni radili da su ministar. Naravno, predlozi su bili različiti, što je i logično, različiti smo ljudi. Imali smo ideju da nakon te ‘moždane oluje’, napravimo malu anketu i eventualno pošaljemo ministru neke naše predloge i stavove. Odaziv nije bio adekvatan da bi mogli da budemo ikakva reprezentativna grupa, pa smo od toga odustali. A i baš u tom trenutku je Ministarstvo izašlo sa saopštenjem šta i kako u tim područijima.

Kao i obično, ima i onih koji su podržavali takav stav, ali i onih koji nisu. I dalje smatram da je to dobro, jednoumlje nikada nije bilo dobro. Ono što me je najviše čudilo je da se sve nekako „vrtelo“ oko male mature … da li je treba ukinuti ili ne??? Nije se toliko diskutovalo za ostale razrede, a ni za veliku maturu. Lako je bilo „odlučiti“ da se u tim područijima završi školska godina za ostale razrede … ali kako za osmake? Oni su u kritičnom položaju, a ovi ostali nisu ?!?!

Danas je ministar izašao sa stavom da će se matura održati. Iako sam svašta prošao u našem sistemu obrazovanja, ipak ne mogu sebe da smatram potpuno kompetentnim da sagledam sliku kao ljudi koji sede u MPN, ali mi se ovaj potez dopao i izneo sam svoje mišljenje. Smatram da je ovaj potez hrabar i pametan. I za jedan i za drugi pridev ove odluke sam razmišljao da li su adekvatni i baš mislim da jesu.

Šta je ovo izazvalo?

Na fb-u je bilo puno objava sa istim linkom, od kojih ću ovde izdvojiti one koje ja vidim (iako objave nisu nimalo pogrdne ili kompromitujuće, ipak sam zatamnio imena kolega):

Screen Shot 2014-05-21 at 9.45.51 PM   

Screen Shot 2014-05-21 at 9.44.49 PM

Screen Shot 2014-05-21 at 9.45.25 PM

Ono što je karakteristično je da objave koje nemaju nikakve komentare ili imaju negativne komentare prema ovoj odluci, nisu nešto popularne, bez komentara su ili lajkova. Moja objava sa podrškom, za nepuna 3 sata, imala je „malu“ diskusiju (koja još teče). Znao sam da se sa mojim mišljenjem ne slaže većina nastavnika, mada, sa druge strane, ima i onih koji se slažu sa mnom. Nekako po difoltu imamo uvek nešto protiv (makar na prvu loptu). Ali, evo linka, pa možete isprati komentare i reakcije.

Screen Shot 2014-05-21 at 10.27.17 PM

Zašto tako mislim?

Da se odmah razumemo, ne smatram da su deca iz ugroženih područja i deca iz ostalih područja u istom položaju, naravno. Kao što sam tamo i napisao, nije bitan broj, mada je u ovom slučaju mali procenat škola koje ne mogu da funkcionišu kako treba, ali i da zanemarimo te brojke, ne smemo odustati od male mature u celoj Srbiji. Ono što se dešavalo prethodnih godina nije ličilo ni na kakav ispit koji ima veze za funkcionalnim znanjem, već samo sa bubanjem. A prošle godine nismo ni imali malu maturu, već su se učenici u srednje škole upisivali prema uspehu u osnovnoj.

Kao što je neko napisao, naš obrazovni sistem ima puno mana i zašto baš da krenemo od ovog ispita? Zato što smatram da to nije samo ispit !!!

Ako nema ispita, znamo šta se dešava. Dešava se ovo što sada imamo u srednjim školama. Primer direktno iz moje učionice: predajem u školi za čije profile trebe veliki broj bodova – poslednji na listama su imali oko 80 bodova. U prethodnim razredima je bio veoma mali broj učenika iz seoskih škola, uglavnom su se kod nas upisivali učenici iz gradskih i to onih škola u kojima se traži malo veće znanje. Iako nisu svi bili vukovci,  uspeli su da nabubaju one zadatke za prijemni i preteknu učenike iz slabijih škola koji na prijemnom nisu uspeli da pokažu svoje znanje. Ove godine je situacija drugačija. Veoma veliki procenat učenika je iz seoskih škola i škola sa nižim kriterijumima. Jednostavno, učenici koji su išli u škole sa višim kriterijumima u kojima su se trudili i sakupili određeno znanje, nisu uspeli da se upišu, jer im je jedna četvorka iz matematike ili fizike, smanjila broj bodova za neku decimalu i nisu upisala željene profile. Ta deca su oštećena. I to ne može niko da opovrgne. Kao posledicu toga imamo veoma lošu strukutru u jakim profilima, u kojima ćemo sada imati po prvi put učenike u avgustu, a izgleda i direktno ponavljače.

Ovo je očigledna posledica prošlogodišnjeg ukidanja mature. Šta to dalje implicira?

Učenici, roditelji, ali i nastavnici u tim „jakim“ osnovnim školama, shvatili su da su im učenici oštećeni? Roditelji će krenuti da ispisuju učenike iz tih škola zbog nastavnika koji mnogo traže i upisivati ih u škole u kojima će dobijati petice. Nastavnici koji mnogo traže, ili samostalno ili pod pritiskom direktora, sniziće svoje kriterijume i deliće učenicima petice. Direktna posledica sistema bez ikakve provere znanja iz prelaska osnovne škole u srednju je snižavanje kvaliteta i uništavanje dobrih i jakih osnovnih škola.

Šta to dalje implicira u srednjim školama?

Kako sada većina učenika nosi visoke ocene iz osnovnih škola (jer smo malopre rekli da su svi snizili kriterijume), oni žele da se upišu na što bolje obrazovne profile. Uglavnom ciljaju medicinu, ekonomiju … i ostale četvrte stepene. Niko ne želi da se upiše na treći stepen. Srednje škole kada to ukapiraju, one više i ne nude treći stepen, jer ta odeljenja neće biti popunjena. Kako je u većini opština u Srbiji problem sa brojem dece za upis u srednje škole (ne računam Bg i velike gradove, jer tamo odlaze učenici iz malih opština), svi odlaze na četvrti stepen. U Boru se za narednu školsku godinu nude samo 2 trogodišnja odeljenja i to kao ona poslednja koja najverovatnije neće biti upisana. Time dolazimo do situacije da nema više trogodišnjih zanimanja. Ne zalazim sada u to šta to znači dalje za privredu, ali je očigledno da će i oni učenici koji nisu za četvrti stepen, sada to upisati … i najverovatnije završiti, jer ako bi nastavnici držali kriterijume, većina bi ponavljala, a onda će im školske uprave ukinuti ta odeljenja u kojima ostaje po nekoliko učenika i ostaće bez posla. To je posledica koju će osetiti srednje škole ako nema male mature.

Naravno, ovo su samo očigledni primeri, da ne zalazim u dubinu. I naravno, ne mislim da je ovo jedini problem našeg obrazovanja, ali ovo se ne može sada sprečiti. Siguran sam da se još može raditi na usavršavanju ovog testa, a sigurno naći i bolje rešenje, ali sada ne. Možda treba reforma koja će krenuti od nekog početka i onda se naći način da mala matura bude drugačija ili se ne boduje. A naravno da takvih rešenja ima, ali ne mogu biti primenjiva ova godine, čak ni naredne.

Nemam rešenje za učenike osmih razreda u poplavljenim područijima. Ne znam tačno koliko ih ima, ali smatram da bi bolje bilo da oni nemaju maturu, da se oni upišu sa uspehom iz škole. Tačno je da će oni tada biti u boljem položaju i da im to nije nikakva satisfakcija za sve što su preživeli, ali bolje je tako dozvoliti njima da budu u prednosti, jer ih je manje od ostatka Srbije … nego napraviti haos.

P.S. hvala svim kolegama koji su učestovali u diskusijama, svačije mišljenje izuzetno cenim, što me je i podstaklo da pojasnim svoj stav. Iako ne možemo svi da učestvujemo u spasavanju, ali osim finansijskih uplata i doniranjem stvari, konkretnom i svrsishodnom diskusijom možemo da pokažemo naš stav.

slika nije sa naših prostora, preuzeta je sa sajta


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 thoughts on “Zašto tako razmišljam?

  • Ana

    Postovani gospodine Milojevicu,
    posle ovoga sto sam procitala, potpuno se slazem da je potrebno odrzati prijemni ispit, ali za sve prosvetne radnike. Kada, po mom misljenju, stecenom iz svega sto sam do sada procitala, bar 50 % njih ne bude polozilo test zbog ne znanja maternjeg jezika i PRAVOPISA, nadam se da ce shvatiti da daju los primer svojim ucenicima. Setice se svog skolovanja i nacina na koji su dosli do svoje diplome i mislim da ce se koliko toliko postideti svojih moralnih predavanja. I da ce ih savest naterati da prelistaju udzbenike i postanu pravi uzor omladini. Do tada, nema smisla pricati o obrazovanju i o znanju nasih ucenika, kada smo i mi nepismeni.
    S’ postovanjem, Ana

  • zoran Post author

    Ana … potpuno ste u pravu, siguran sam da ni mi nismo idealni.

  • ecentar

    Ana, ništa niste slagali kada ste napisali da ste nepismeni, reč neznanje se piše sastavljeno. Čestitam na iskrenosti!

  • Ljilja

    Do tada, ima smisla pričati o obrazovanju, znanju i pismenosti naših nastavnika. Predlog s/sa nikada se ne upotrebljava sa apostrofom.

  • Биљана

    Поштовани Зоране,

    сви смо у својим објавама кратко изнели мишљење о одлуци МП, па смо се вероватно и погрешно разумели.
    Када сам поделила Вашу објаву, била сам љута јер сам сигурна да оваква одлука неће спасити наш образовни систем, али ће зато испаштати деца из поплављених крајева. Испадоше деца главни кривци за незнање а завршни им дође као казна за то.

    Ја нисам против ПРИЈЕМНОГ испита, баш напротив, мислим да је неопходан. Искрено, нисам за то да се знање деце процењује на начин на који се то сада ради.

    Везано за тему, издвојићу само један од разлога против, прецртавање на тесту! Није велики грех ако дете погреши па прецрта, дешава се то и нама. Наравно да ми је јасно зашто се ти задаци не признају, али нису деца крива што смо ми који прегледамо тестове несавесни и неодговорни (да не употребим неку гору реч).

    Родитељи који су свесни да знање њихове деце не одговара оценама биће увек против завршног. Морам признати да га се плаше и неки наставници, из истог разлога. Ни за ово нису деца крива.

    Прошле године смо обрисали завршни (замало да и ту испадну главни кривци јер су куповали тестове), мислим да морамо и ове. А постоји начин да се међу одликашима направи разлика и без испита. Испратите њихове активности од првог до осмог разреда и издвојиће се најбољи.

    Колико нас ће јавно рећи нешто о колегама који не раде свој посао добро? Ученике прозивамо стално и то због незнања. А где смо им показали да је знање битно?

    Када се онима који“знају“ пружи шанса да ураде нешто, промениће се и однос деце према школи.

  • Ana

    Jako mi je drago da ste se osvrnuli na moj komentar. Procitali ste ga i Vi (ecentar), a i gospodin Milojevic i uredio svoj tekst. Kao profesoru, moralna obaveza mi je da Vam skrenem paznju kako ne bi ponovo ucinili istu gresku „Rečca NE uz imenice, prideve i priloge po pravilu piše se SASTAVLJENO: nesreća, nemaština, neznanje, nevinost, nevin, nemaran, nemiran, neprijatan, neprijatno nedovoljno i td. Razlog što neki učenici počnu i ovim slučajevima pisati rečcu NE odvojeno – leži u nesigurnosti. Deca, što nisu dobro savladala pravilo, istina ređe, stanu pisati rečcu NE odvojeno i od imenice (ne znanje, ne sreća), što je nedopustivo, jer NEZNANJE i NESREĆA su antonimi za imenice ZNANJE i SREĆA.“ Iskrena jesam, hvala na cestitkama. Profesora Milojevica cenim i postujem njegov rad, ali smatram da reforma krece sa vrha a ne sa dna. Zbog toga sam predlozila prijemni za profesore.
    Zao mi je ako sam bilo koga povredila osetivsi se prozvanim u mom komentaru. Unapred se izvinjavam svima onima koji misle da nisam u pravu. Svacije misljenje cenim, ali ipak ostajem pri svom stavu.
    Sto se tice prijemnog ispita za upis u srednje skole potpuno se slazem sa Biljanom

  • zoran Post author

    @Ana,
    što se tiče pravopisa i izgovora, ja sve priznajem, svestan sam svojih nedostataka i trudim se da učim. Nikada se ne ljutim kada me kolege isprave u pravopisu, i moj komentar nikako nije bio zlonameran. Oni koji me lično poznaju mogu ovo da potvrde.

    @Biljana,
    ja nisam ništa loše mislio pod objavama ostalih autora, baš naprotiv, cenim da svako ima svoje mišljenje, kao što sam napisao. Zato sam malo i objasnio svoje viđenje. Drago mi je da ima kolega koji argumentovano obrazlažu svoje viđenje male mature.

    U ovom lošem obrazovnom sistemu ne mogu sebe da smatram idealnim, kao deo njega i ja sam reprezent lošeg. Kao i kolege iz učionice do mene i one tamo. Svako od nas ima bar jednog kolegu za koga smatra da nije za školu, ali isto tako i taj kolega misli za nas. Na žalost mi ne možemo da vidimo naše slabosti, jer smo prepuni sujete. Evo vam očiglednog primera: Svi znamo da postoje nastavnici koji se plaše da će njihov nerad da se vidi na maloj maturi. A kada bi pitali sve nastavnike iz OŠ niko ne bi imao ništa protiv da se njihov rad proveri preko dece. Neko negog laže. I to je najveći problem, a kasnije stručnost nastavnika.

  • Биљана

    Знам да нисте мислили ништа лоше, само сам и ја Вама појаснила своје мишљење.
    Поздрав!

  • Deda

    Ne slažem se u sledecem: smatram da sva deca U Srbiji treba da imaju završni ispit.
    I molim te da ne generalizujes škole na seoske, gradske, one u kojima postoji kriterijum i one koje ne drže do istog. Makar dopisi, čast izuzecima.
    U pravu si za ostalo, podržavam stavove, činjenice.