Čas prava


Među nastavnicima vlada mišljenje da časove nekih predmeta možete učiniti interesantnim a kod nekih je to nemoguće. Takođe vlada i mišljenje da su neki časovi interesantni sami po sebi zbog specifičnosti (informatika, fizičko) a drugi su dosadni sami po sebi (teorijski predmeti). Mislim da nije tako i da se svaki čas  može učiniti interesantnim. Ali učiniti čas interesantnim ne znači da je on kvalitetan.

Danas sam bio na času Prava, obrađivani su rokovi (a pravo nevolim, mada mi u poslednje vreme itekako treba) i čas mi je prošao za tren. Moja kolegenica Violeta Trajković čas je krenula sa malim brainstormin-gom, zatim su učenici na ispisanu reč na tabli ROKOVI dodavali termine koji ih asociraju čija se početna slova poklapaju sa slovima ROKOVI (ispuni slova …). U sledećoj fazi časa podeljen je nastavni materijal, tekst sa prazninama, koje su učenici popunjavali. Nakon toga i kratke diskusije, na poslednjoj fazi učenici su smišjali pitanja za već date odgovore.

Ovaj deo je bio najteži ali je davao osiguranje znanja učenicima. I taman je ostalo malo vremena za evaluaciju.

Po mom mišljenju čas je vrlo kvalitetno odrađen jer su učenici  čitavog časa bili zauzeti i imali su pune ruke posla. Svi su bili angažovani i nisu imali vremena da se dosađuju. A to je ono što očekujemo od aktivne nastave.

Sve u svemu  … bravo.

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *