Piramida učenja


Naša sećanja za školu i nastavnike  vezana su uglavnom za neke smešne i čudne dogodovštine.  Sada kada razmislim o mojim nastavnicima u potrazi za nekim koji je dobro radio svoj posao, uglavnom se setim njihove “priče” na časovima. Neki nastavnici su odlično “predavali” i govorili smo da su pravi stručnjaci.  Čak i iz osnovne škole ne mogu da se setim nekih drugih načina prenosa znanja osim klasične priče. Možda zato i ništa nisam naučio u školi.

Danas je metodika nastave malo ozbiljnija. Ona je postojala oduvek, ali nije kod nastavnika bilo volje da se trude oko svojih časova, za onoliko para koliko su dobijali. Sada obzirom da idemo ka evropskim standardima aktivno orijentisana nastava se podrazumeva. Bar bi tako trebalo da bude ali da li je tako? Šta u stvari dobijamo time što se pomučimo da nam čas izgleda malo … dinamičnije od klasičnog predavanja. Dobijamo mnogo, bar tako kažu procenti.

piramida_retencije

Ako pogledamo na slici kakvi sve prenosi znanja postoje, vidimo koliko je nama ostajalo od naših nastavnika … oko 5%. Naravno trudili smo se da to čitanjem kući  nadoknadimo, ali i to je dostizalo do 10 %. Zato smo sve i zaboravljali nakon nekoliko meseci.

Ipak se malo više sećam nekih časova iz geografije i biologije, jer tu smo imali karte i skelete ali i to ne mogu baš detaljno da opišem jer time ostaje samo 20% prenetog sadržaja. Časovi informatike i laboratorijskih vežbi se već sećam jasnije jer sam tu nešto radio a kristalno se sećam nekih diskusija na časovima. Jeste da one nisu bile konkretno vezane za gradivo ali od njih ostaje  oko 50% sadržaja o kome se diskutuje. I dan danas  sećam se kako da povežem naizmenične prekidače ako to od časova prakse nisam nikad radio ali praktičnim radom se prenosi 75% sadržaja. I naravno danas mogu reći da najbolje vladam materijom koju i predajem jer već nekoliko godina  se držim sličnog sadržaja koji prenosim učenicima. To je i način koji je najbolji za učenje.

Ova piramida pokazuje koliko znanja i veština ostaje našim učenicima nakon naših časova. Šta mi možemo očekivati od njih ako im ostane samo 5% ili 10% prenetog. Dvojka ide tek od 45%. A u našim školama itekako dominira najprostiji način rada: “Nemoj neko da je zucnuo dok ja pričam!!!”

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *