Kao dobra prezentacija ?!?! 3


Faza prezentacije, diskusije ili evaluacije ili ma bilo koja faza časa uglavnom sadrži neku prezentaciju, nekog rada. U poslednje vreme je veoma popularno da se prezentuje putem elektronskih prezentacija uglavnom MS Power Point-a. Što je sasvim u redu, jer je program relativno lak za kreiranje prezentacije i prezentacija lako prepravljiva u poslednjem trenutku.

Sad na kraju godine vidim da je jurnjava za projektorima po školi, jer nekako na kraju godine svi prezentuju seminarske radove, istraživanja …. ili bilo koji deo časa. Uglavnom puštamo učenike da sami prave prezentacije i da nam tako predstave svoj rad. Mada se i nastavnici sve češće opredeljuju da predstave lekcije putem PowerPoint-a. Pre nekoliko godine je možda i sinonim za uvođenje tehnologije u nastavi (ili čak aktivnu nastavu) bila PowerPoint prezentacija. Nadam se da smo se malo pomerili od toga i da je danas situacija drugačija.

Prisustvovao sam velikom broju predavanja na kojima je ppt bila velika pomoć u radu, ali na još većem broju predavanja je ppt bila sasvim dovoljna da uspava ljude i uništi predavanje. Ne bih sada preterano razvijao priču oko pravila prezentovanja (postoji seminar Dositeja o tome) ali ipak nekih ću se „pravila“ dotaći. Mada pre nego što počnem moramo znati da je utisak o prezentaciji dosta individualan i da ako ja ne uživam u nečemu ne mora da znači da neko drugi neće.

Broj slajdova nije fiksno definisan, ali ako vam prezentacija sadrži između 8 i 12 slajdova nećete napraviti grešku. Naravno da to ne znači da ako imate 5 slajdova da vam je prezentacija loša ili ako imate 25 da ćete smoriti publiku, ali ako vam za nešto treba 5 slajdova pokušajte to da predstavite i bez ppt-a ili ako imete informacije koje moraju da stanu na 25 slajdova… zapitajte se koliko će zapamtiti publika. Pokušajte drugačije.

Ono što uglavnom vidimo na prezentacijama je tekst na slajdu. Prezentacija uvek mora biti proprećena komentarima onoga koji nešto prezentuje i nepotrebno je trpati tekst na slajdu jer to možemo reći. Naravno da ono što je bitno trebamo napisai, podvući ili boldovati ali nikako čitati sa slajda. Jer pretpostavljemo da u publici sede ljudi koji znaju da čitaju pa smo zato i napisali tekst na slajdu, nikako čitati sa slajda. Sami ste videli da šabloni prezentacija uglavnom sadrže nabrajanja, tako da se držite toga i nabrajajte 7 plus, minus 2 reda. Izbegavajte cele smisliene rečenice …. to pričajte.

Ja nisam umetnik da mogu da ocenim dobar dizajn prezentacije, ali primetio sam da kada prezentacija ima dve-tri boje i kada su slajdovi istog dizajna ostane mi mnogo više informacija nego kada je pretrpano bojama. Naravno vodite računa o kontrastu jer projektor uglavnom daje mnogo bleđu sliku od monitora i nemojte upasti u zamku da stavljate siva slova na crnu podlogu ili žuta slova na belu podlogu. Uvek napravite viliki kontrast boja kod teksta.

Najveća zamka PowerPoint prezentacija su efekti. Jednostavno nisam nailazio na prezentacije koje nemaju efekte. Što i nije loše ako su efekti korisni, ali uglavnom su to beskorisni efekti. Nema potrebe da nam padaju slova sa neba i da se sklope u naslov. Možda će to nekog oduševiti ali prezentacija je tu da nam objasni ono što je nemoguće bez nje. Efekte koristite ako želite da objasnite ono što ne možete rečima ili slikom. Nema potrebe da nam se vrte i skaču slike, ali ako pokušavate da predstavite površinu kupe, efekti će vam u tome mnogo pomoći. Efekti su najveća zamka za dobru prezentaciju, zato vodite računa, jer oni nam služe da napravimo animaciju za proces koji ne možemo predstaviti drugačije a nikako za naše dokazivanje.

Velika pomoć u pravljenju prezentacija čine templates (gotovi dizajnirani primeri) koje možete proneći na netu. Ima onih koji se plaćaju ali ima i besplatnih. Evo jednog kvalitenog sajta za template prezentacija (http://slideshop.com/) a evo vam i jedan besplatan template koga sam ja skinuo i često ga koristim. Template je veoma koristan jer možete sve elemente razložiti, prepraviti i korsititi kako vama odgovaraju ili prekopirati u vašu prezentaciju. Potrebno je samo da odete na ovu adresu: http://slideshop.com/free_sample i da unesete neko ime i email

Sve u svemu …. koristite ppt, ali vodite računa o pravilima prezentacija i prezentovanja


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 thoughts on “Kao dobra prezentacija ?!?!