Da li učenike prihvatiti za prijatelje na FaceBook-u? 5


Opet u svojim tekstovima spominjem Facebook. Šta ću kada je stvarno svud oko nas nastavnika. Jednostavo učenici tamo žive neke njihove „živote“. A i mi smo hteli ili ne hteli deo tih života.
Kada šetate ulicom i prođe neka osoba pored vas, da li od nje tražite da vam bude prijatelj? Mi, da kažem „odrasli“ to ne radimo, ali deca u njihovim „životima“ to rade. To su neka nova pravila. Na FaceBook-u kao i u našim učionicima postoje neka pravila ponašanja. Ali ona se dosta razlikuju jedna od drugih.
U pedagogiji ne postoji neka pravila koja se odnose na „prijateljstvo“ između nastavnika i učenika na FB. Jednostavno, jer je ta pojava krenula pre nekoliko godina. Nadam se da će se i pedagozi ubrzo pozabaviti time, a do tada evo nekih razmišljanja.

Sećam se da sam prvo kreirao MySpace profil pa zatim i FB profil. Razlog toga bio je rad sa društvenim mrežama na sekciji iz informatike. Kada smo prešli dalje potpuno sam zaboravio na to. Nakon nekoliko meseci (možda i godinu dana) FB je doživeo veliku popularnost i setih se da imam profil. Naravno da nisam mogao da se snađem jer sam imao gomilu nekih zahteva od prijatelja do ratova mafije. Među njima je bilo i zahteva učenika. Nisam znao šta da radim. Nekako sam te strane zamišljao drugačije.

Znao sam da neću na mom zidu postavljati neke kompromitujuće fotografije ili postove, ali nekako mi je taj odnos bio čudan. A kad sam video da moji učenici mnogo više vremena provode na FB nego u školi, rešio sam da im malo i školu uvedem na FB.  Otvorio sam stranu: Časovi iz informatike i krenuo da „frendišem“ sa novim „prijateljima“.

Danas koristim FB za komunikaciju sa učenicima, jer tamo mogu uvek da ih nađem i kada jednom dam neku poruku za neku hitnu promenu u školi oni to brzo razglase svima.

Mislim da nema nekog generalnog pravila da li biti „frend“ sa učenicima, ali smatram da se nastavnik na FB-u mora ponašati kao van škole. Ponašanje nastavnika mora biti odgovorno  kako u offline tako i u online svetu. Jer FB je ogledalo nas kakvi smo u školi. Kako nam učenik na zidu može komentarisati postove tako će komentarisati i časove.

Da li FB franding ima tendencije da postane nešto ružno? Naravno da ima. A da li možemo to da promenimo? Nemoguće … Pa onda trebamo samo voditi računa i u učionici praviti hijerarhijske odnose učenik-nastavnik a FB iskoristiti kao jedan odličan alat i platformu za još bolju komunikaciju sa našim učenicima.

A ono što je najbitnije da ja sve moje FB prijatelja poznajem lično …. a vi?

Slike preuzete odavde …. i odavde…


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 thoughts on “Da li učenike prihvatiti za prijatelje na FaceBook-u?

  • Marija

    Ako neko već odluči da svoje učenike prihvati kao prijatelje na Facenook-u, onda to treba pametno uraditi. Srećom, postoji način za kontrolu informacija, ondnosno možete kontrolisati šta ko može da vidi od onoga što postavljate na FB. Ja sam to rešila tako što sam kreirala grupu „Učenici“, kojoj sam limitirala pristup određenim informacijama i slikama koje postoje na mom FB profilu. Za sada radi 🙂

  • Мирјана Спасић

    „Moja идеја је да се ученицма приближи школа путем канала комуникације који су њима блиски, генерално није нова, али у области физичког васпитања, нарочито на нашим просторима, свакако јесте. Могућност да ученици на једном месту виде различите спортове и технике сигурно ће им помоћи да систематизују знањ…а стечена на часовима, науче када нису били присутни или се подсете нечега што су заборавили». Све јасно показује да треба ићи у корак за временом, да је пожељно уносити новине у начин рада, али и да кад се нешто стварно жели и воли, увек се пронађе пут и начин да се то и оствари. Остаје нам само да следимо добре примере и не дозволимо себи да нас опште незадовољство и немотивисаност савладају и онемогуће да будемо другачији и креативни у раду.“

  • Петар Благојевић

    Наравно да треба прихватити ученике, као и било кога другог, као пријатеља на фејсу. Јер, ученици, као и већина других корисника нета, никад не отварају налоге на озбиљним и корисним, да не кажем радним сајтовима. Фејсбук зато и служи паметнима, бар мислим, да могу дознати што више најразноразнијих имејл адреса, ако им некад затребају за проширење свог тренутног радног нет простора.

  • Andrijana

    Mislim da je sasvim uredu biti prijatelj sa nastavnicima na fejsu…