Predrasude u učionici 12


Po nekoj definiciji, predrasude definišu neka naša iskustva ili iskustva naše okoline. Svi smo mi puni predrasuda o nekoj osobi ili nekom događaju, a to govori da smo samo ljudi. To što imamo predrasuda prema nečemu ili nekome u našem profesionalnom pozivu ne smemo pokazivati. Taj loš hallo efekat može nas dovesti do neobjektivnosti.

Ono što u odeljenju može stvoriti problem među učenicima su predrasude koje oni imaju jedni prema drugima. Ovde ću pokušati da vam predstavim jedan čas odeljenjske zajednice koji možete potpuno iskopirati i pokušati da primenite na svom času. Naravno, nisam ja ovo ništa izmislio, čak sam i materijal dobio od kolegenica koje ovu radionicu inače realizuju na časovima građanskog vaspitanja.

Čas otvaram plenumom, razgovorom o tome kako učenici stiču mišljenje jedni o drugima. Pretpostavljate da ćemo dobiti razne odgovore. Neverovatan uvod za ovaj čas je bila njihova reakcija na plakat koji se našao kod nas u školi, nešto Gej je OK .. nisam video, ali tako nešto. I onda smo lepo ušli u priču. Nakon kratke diskusije prešao sam na drugi korak.

Sledeći korak je da im podelite kartice (po mogućstu zelene i crvene) i postavite im zadatak: „Na zelenim karticama napišite sa kim bi od ponuđenih osoba sedeli u kupeu u vozu, a na crvenim napišite sa kim ne bi sedeli. Na jednu karticu upišite 3 osobe.“ Naravno oni će odmah pitati: „Koje osobe… kakve osobe … gde su osobe … mislite na nas iz odeljenja …?“. Vi ćete im ispisati na tabli ili možete iskoristiti i ovu prezentaciju koju sam napravio …. link ka prezentaciji …

Naravno, neka slajd sa primerima putnika stoji 10 minuta dok oni upišu na karticama. Nakon odabira dobio sam ovakve rezultate:

Kao svog saputnika odabrali bi:

  • Sveštenika iz manastira Studenica – 22 od 23 učenika
  • Seljanku koja nosi dve korpe pune domaćeg sira, jaja i nekoliko flaša rakije – 17 učenika
  • Mladu devojku, čudnog izgleda; sa minđušom u nosu i zelenom košuljom – 15 učenika

A kao osobu sa kojom nikako ne bi sedeli:

  • Novinara albanske nacionalnosti, iz Bujanovca – 18 učenika
  • Romkinju sa 4 male dece – 17 učenika
  • Momka hrvatske nacionalnosti sa ordenjem iz domovinskog rata na svom kaputu, koji spava i hrče – 9 učenika

Kada odaberu svoje „saputnike“ koristim ‘metod grudve’ da grupišemo odgovore. Najpre ih grupišem po troje, pa od njih zatražim da u grupi odaberu po tri osobe sa kojima bi putavali i sa kojima ne bi. Znači, potrebno je da razviju određeni stepen tolerancije da prihvate i neku osobu sa kojom ne bi putovali. Kada završe u grupi po troje, onda takve dve grupe od troje grupišem u jednu grupu od šestoro pa zatražim da njih šestoro odrede tri poželjna i nepoželjna putnika. Tu treba da pokažu još jedan stepen tolerancije. Tako grupišem učenike u 2 grupe od 12 i na kraju sve grupišem u jednu veliku grupu.

Na kraju smo imali rešenje, odnosno tri poželjna putnika i tri nepoželjna putnika. Razviti diskusiju o tome zašto bi sa njima  putovali i zašto ne bi. Nakon toga razgovarati i sa onim učenicima koji su promenili svoja početna mišljenja i zašto su to uradili. Nagovestiti da su oni imali visok stepen tolerancije i da je to što su drugima popustili  pozitivan primer. Takođe ćete  uvideti koji učenici „iskaču“, koji nemaju nikakvu tolarnaciju i puni su predrasuda. Pogotovu će do izražaja doći njihovo neznanje. Naravno, vi ćete sami kasnije razviti diskusiju na času.

Pokušajte ovo na času … ne treba puno spremanja a diskusija je zagarantovana 🙂


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 thoughts on “Predrasude u učionici

  • From Russia...

    Pa, cimeru, kad planiras da realizujes nesto slicno sa zaposlenima u skoli ? Bas bih voleo da jos bolje upoznam osobine ljudi sa kojima radim…jer tako malo znamo jedni o drugima…a opet, mozda rezultati pomognu rukovodstvu skole u izboru saputnika za potrebe putovanja…i usaglasavanju kriterijuma tolerancije…na putovanju…

  • Zoran

    Hahaha … dobra ideja. Ali nešto mislim kako bi za nas bio potreban poseban vagon 🙂

  • From Russia...

    …you are probably right…samo sto ce neki biti u vagonu…a neki ispred, pa da sporadicno tresu vagon…da bi oni u njemu imali utisak da se krecu…pa bi vremenom zamenili mesta…jer,lepo je da svi nekad imaju osecaj da se krecu…makar i na ovaj nacin…mislim na kretanje unapred, naravno…

  • From Russia...

    Just An Illusion

    Searching for a destiny that’s mine there’s another place another time.
    Touching many hearts along the way

    hoping that I’ll never have to say
    It’s just an illusion – illusion – illusion.
    Follow your emotions anywhere
    is it really magic in the air?
    Never let your feelings get you down. Open up your eyes and look around
    It’s just an illusion – illusion – illusion.
    Could it be that it’s just an illusion putting me back in all this confusion?
    Could it be that it’s just an illusion now?
    Could it be that it’s just an illusion putting me back in all this confusion?
    Could it be that it’s just an illusion now?
    Could it be a picture in my mind? Never sure exactly what I’ll find.
    Only in my dreams I turn you on. Here for just a moment then you’re gone.
    It’s just an illusion – illusion – illusion.
    Could it be that it’s just an illusion putting me back in all this confusion?
    Could it be that it’s just an illusion now?
    Could it be that it’s just an illusion putting me back in all this confusion?
    Could it be that it’s just an illusion now? . . .

    Simpaticna pesmica, simpatican film ( trick FX )…
    Za sve one koji sa puno entuzijazma, ljubavi i posvecenosti rade u prosveti, sirom nase planete…sa zeljom da se „krecu“ napred…tacnije, za one koji „tresu“ vagon…
    A jos vise za one koji to nisu…i koji sede u vagonu dok drugi „tresu“…

  • Tanja

    Prakticna preporuka: jedan cas nije dovoljan za realizaciju ovako obimne teme kao sto su tolerancija i predrasude. Dakle, ako zelite da se bavite tolerancijom, bolje je odabrati neke druge putnike, jer je za navedenene vezano previse stereotipa te se otvara diskusija koju je nemoguce zatvoriti za samo jedan cas.