Pomoć google-a na času 3


Za vreme leta napravio sam plan da ću od jeseni manje vremena provoditi na netu. Ali …. blago je reći da sam pogrešio. Jeste da sam smanjio spektar interesovanja, ali fokus na jednu oblast me je bukvalno zalepio za monitor. I tako … naiđoh na još jednu ideju za čas. Radi se o projektu Maths Maps – A New Collaborative Project koji sam iskoristio za ideju. Dok sam čitao o ovome na pamet mi je pala diskusija sa mojim matematičarima da je teško napraviti zanimljiv čas iz matematike. To su samo formule, jednačine, zadaci … i naravno reših da dam jedan predlog.

Za ovaj čas vam je potreban računar (može laptop), bilo bi dobro da imate projektor i naravno internet. Radi se o google-ovoj aplikaciji GoogleMaps. Ovaj google-ov servis je veoma koristan i ne bih sada da ga opisujem ali stavrno je fenomenalan. Pored njega lako ćete izgubiti nekoliko sati putujući svetom. Za korišćenje na času napravio sam jednu mapu koja vam može poslužiti da slično napravite vi u vašem gradu. Za primer sam uzeo grad Bor, a i vama preporučujem da koristite gradove u kojima živite, jer će to učenicima biti posebno zanimljivo. Evo mape:


Pogledajte uvećanu mapu Zanimljiv čas.

Na mapi sam predstavio lokaciju škole i lokaciju stanova dva učenika. Ako je čas utvrđivanja možete odabrati učenike koji odgovaraju. Stavite neke simbole po želji i povučete linije putanje od škole do stanova ili obrnuto. Na slici su to plava i crvena linija. Google maps vam automatski izmeri rastojanje od stanova do škole. Ali s obzirom na to da su jedinice u miljama i stopama (mada to se negde može podesiti) odlična je vežba da učenici pretvore rastojanje u metrički sistem. Ja sam dao odnose kilometra i milje a možete ih i direktno na času „izguglati“. Rastojanje između stanova učenika (narandžasta linija) naravno, računate pomoću Pitagorine teoreme (pod pretpostavkom da postoji prav ugao).

Da vam ne pričam da možete dalje da računate obim, površinu …. ili bilo šta što ste sa učenicima realizovali na časovima. Dalje sledi ubacivanje još adresa učenika, četvrtog da dobijete četvorougao … petu učenik petougao …. i dalje po želji. Osim toga postoji opcija da vam google nacrta najkraći put po ulicama od tačke do tačke. Tako da možete izmeriti koliko je stvarno rastojanje po ulicama od kuće do škole i da tražite od učenika da izračuna vreme kada treba poći u školu a da ne zakasni, ako se npr.  kreće 6 km/h.

Ovo su samo neke od ideja šta sve možete dalje da radite, ali najbitnije je da imate na projektoru ovu mapu i da je direktno menjate u zavisnosti od zadataka, broja učenika, gradova i sela … nema granica mašti. Čas će učenicima biti zanimljiv jer direktno vide vezu između matematike, fizike i realnog života. A pogotovu što će dobiti korisne informacije o svom mestu stanovanja. Mislim da je mnogo korisnije nego da im dajete da crtaju oblike na tabli i da zatim računaju.

Da bi deteljnije videli šta sam od opisa i zadataka postavio na mapi, koristite uvećani prikaz i sa leve strane imate opiste pojedinih elemenata na mapi, a tu možete postavljati i zadatke. Rad sa google maps aplikacijom nije preterano težak, a za one koji se ne snalaze baš evo jednog video uputstva:

Pa krenite ….


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 thoughts on “Pomoć google-a na času

  • Jelena

    Pa naravno da u matematici postoje teme koje se mogu obraditi na zanimljiv način. To je zato što nas matematika i okružuje celog života. Ona je naš saputnik i u odrastanju i u sazrevanju. Nastavnici matematike imaju taj važan zadatak da prepoznaju životne situacije u kojima nam je neophodno znanje matematike i predoče ih đacima. Ti će časovi biti, sami posebni interesantni jer su životni i znanje koje đaci na njima stiču je primenjivo. Šta im vredi da znaju da reše kilometarske jednačine sa gomilom zagrada ako ne znaju da se snađu na jednoj mapi svog grada. To su i rezultati Pisa testiranja pokazali. Mnogo teorijskog i neprimenjivog znanja koje je još i nepovezano kroz različite predmete.
    U matematici, kao i u bilo kom predmetu postoji mnogo tema koje se mogu obraditi na zanimljiv način a sve u cilju razumevanja predmeta i njegove primene a ovaj predlog kolege Zorana je jos jedan primer za to.

  • From Russia...

    A tek u pripremi i realizacijii ekskurzije…google moze biti od velike pomoci…

  • Petar Blagojević

    Ideja je zanimljiva, ali ja bih izabrao Sremske Karlovce, i pritom ne bih išao na sajt Gugl Earth već bih direktno koristio Google Earth program. Naravno, ovo bi značilo da najpre moram instalirati Google Earth u školski računar, što nikada neću učiniti, ali ja ovo pišem samo hipotetički. Zašto bih koristio Google Earth program, a ne sajt za razgledanje Zemlje. Zato što se onda klikom na model zgrade može pročitati ko je navrtao određeni model. Onda bih otišao u Sremske Karlovce, a ne u Bor. Zašto? Pa da kao fol slučajno pritisnem na neku zgradu tamo, ne bi li učenici doznali da sam sve modela zgrada tamo izmodelovao lično ja. Ili bih otišao u Prag, što bi bilo joše efektnije. Naravno da je upotreba Google Earth-a za postavljanje zadatak nesicrpna, kao interneta i računara uopšte? Pitanje je samo ko ima volje da koristi računar ako ima više od par godina radnog staža. Jeste li svesni činjenice koliko je nastavnika koji su se istakli u modernizovanju nastave putem interneta, računara, itd, avanzovalo jedino u smislu sve većih i većih tehnoloških viškova? Trebalo bi da odvojite bar jednu stranu i za taj problem, jer korišćenje sajta Google Earth-a nije nikakav problem. I kome za to još trebaju neka uputstva?