Za vredne nema raspusta 3


Približava se raspust. Još nedelju dana, pa onda dve nedelje …. da kažem odmora. Mada, znajući svoje učenike, to će biti mnogo više umora nego odmora. Nekako, učenici jedva čekaju taj raspust, a i mi nastavnici. Neko se izvuče pa ne dolazi u školu, neko se ipak  javlja svaki dan … naravno, sve zavisi od direktora. Pretpostavljam da ćemo kao i svake godine ovu pauzu iskoristiti za neko usavršavanje i da će biti korisno.

S obzirom na to da puno gledam američke filmove i stalno sam na njihovim sajtovima, u njihovom obrazovnom sistemu nije baš tako. Njihovi učenici vreme „holiday“-a provode radno. Uglavnom dobiju neku temu za istraživanje i za rad. Ili  je možda to samo u filmovima? Bilo kako bilo, ja sam rešio da svojim učenicima ipak zadam malo posla preko raspusta. Naravno, neće to biti ništa spektakularno teško, već malo posla da se ne opuste mnogo, jer znam da čim zvoni u četvrtak za kraj … škola ih neće interesovati 20 dana.

I tako, smislio sam im radni zadatak … odnosno nekoliko zadataka. Uglavnom je rad u grupama po 4 učenika. Završni rad treba da budu zidne novine na određenu temu. Kako je ovo gradivo za prvi razred, a njima timski rad nije baš jača strana …. nisam siguran kako će uraditi, a pogotovu što se neće videti. Ali, to mi je i cilj da uspeju da rade i preko interneta, jer su i teme vezane za internet servise.

Evo, ovde ću postaviti zadatke koje sam ja spremio. Oblast je internet, a generalna tema: Nije internet samo FaceBook, pa nastavnici informatike mogu skinuti materijale i proslediti svojim učenicima. Nadam se da samo neće provaliti odakle im da mi ne obore blog 🙂

Zadatak 1: Online servis Flickr

Zadatak 2: Online servis GoogleMaps

Zadatak 3: Onilne servis: Twitter

Zadatak 4: Online servis: Picasa

Zadatak 5: Online servis DropBox

Zadatak 6: Online servis Skype

Za ovaj rad preko raspusta odlučio sam se jer sam primetio da učenici veoma neozbiljno doživljavaju školu. Ali, baš kao da su krenuli u grad. Na kraju kada se ocenjuje malo se uozbilje, a kako su nama niski kriterijumi, svi dobiju dobre ocene i oni su presrećni. Neću sad da pišem o razlozima ovakve prakse, ali tome sam rešio da stanem na put. Naravno, ako budem usamljen slučaj, odmah će me učenici provaliti i biće: „Opet nas onaj ludi Zoran smorio čak i za vreme raspusta … „. To je logično. Jer, svi mi treba da se trudimo da njima olakšamo prolaz kroz školu, ali ja to olakšanje nisam razumeo tako da im dajemo manje da rade i da uče, nego da im drugačijim pristupom materiji olakšamo kompleksnost sadržaja. Drugačiji način rada, metode, uslovi …. Zahtevi koje treba da stavljamo pred učenike moraju biti veoma visoki, a sada nisu … pogledajmo PISA rezultate. Da li će za ove poduhvate postojati kritična masa nastavnika, da bi učenici shvatili da je to standard, da nešto rade i preko raspusta … ne znam, ali znam da sam pokušao.

slika preuzeta sa Vukajlije


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 thoughts on “Za vredne nema raspusta

  • Jamping Jack Flash

    VRLO CESTO, AKO SI JEDINI I USAMLJEN U NEKOM STAVU ILI RAZMISLJANJU, NE ZNACI OBAVEZNO DA NISI U PRAVU !!! I OBRATNO, NE ZNACI DA JE VECINA UVEK U PRAVU…NAROCITO U SRBIJI !!!

  • Sladja

    Hvala kolega na ponuđenim materijalima. Mislim da ću ih iskoristiti u drugom polugodištu, s tim što ću uključiti i Windows Live servis. Takođe, sve pohvale za objavljene članke, linkove i pristup nastavvi.

  • Ivana Vasiljkovic

    Imam troje dece, dvoje starije dece sina sesti razred i cerku cetvrti. Posto necemo ici nigde prrko zimskog raspusta, jer nam najmladji clan koji ima tri i po godine ima boginje, razmisljala sam da ovu stariju decu zaposlim nekim interesantnim sadrzajem, skolom gde bi se zabavili i nesto naucili.
    Unapred zahvalna mama Ivana