10 stvari koje treba da uradite ove školske godine 2


Svake školske godine na početku pravimo neke planove. Najveći elan imamo na samom početku, planiramo sve i svašta, jedva čekamo časove … ali oduševljenje već posle mesec, dva splasne i upadnemo u neku kolotečinu ili probleme koje pokušavamo da rešimo i ne razmišljamo o nekim poboljšanjima. Ovde ću nabrojati desetak stvari koje bismo trebali da uradimo kako bismo malo resetovali svakodnevicu. Ovde ne mislim na standardne poslove, administracije, stručna usavršavanja, izlete, ogledne i ugledne časove, već na nešto što nije standardno. Mnoge od ovih radnji neki nastavnici uveliko rade, ali mislim da većina ne.

1. Jedan čas van učionice

Realizujte makar jedan čas van učionice. Pretpostavljam da učiteljice, a i neki nastavnici, ovo rade svake godine i to više od jednog časa, ali ako izuzmemo praktičnu nastavu, većina nastavnika koji rade u srednjim školama ne izlazi van učionice. Možda je ovo jednostavno za časove biologije, istorije, geografije, ali veliki je izazov da realizujemo čas matematike van učionice ili još komplikovanije računarstvo i informatiku. U ovom slučaju doći će do izražaja naša kreativnost i sigurno ćemo smisliti čas van učionice.

2. Osvežite učionicu

Učionice treba napraviti tako da budu vizuelno prihvatljive za učenike. U ovome prednjače učiteljice, jer one i te kako lepo dizajniraju i uređuju svoje učionice, a najveći je problem kod predmeta u srednjim školama gde često nekoliko nastavnika deli isti kabinet. Ovde ne mislim da treba da unesemo postere i šeme, već da u učionicu/kabinet unesemo neku biljku. Po mogućstvu što veću, ali ako je nemoguće onda i saksiju sa cvećem. Dodatni vaspitni cilj može biti da zadužimo nekog učenika da održava biljke … uvek treba raditi na odgovornosti.

naslovna

3. Pozovite roditelja na čas

Jednog ili više, nije bitno. Možda ovo smatrate besmislenim, ali pozovite nekog od roditelja i na čas kada radite sa učenicima novo gradivo i kada ocenjujete. Nastavnici imaju veoma loš marketing, roditelji dobiju informacije uglavnom od učenika i iz tračeva, pa nije loše da pokažete da ste odličan nastavnik. Ako roditelji ne znaju šta se dešava u učionici, oni će pretpostavljati i to uglavnom loše. Ovako će tačno znati, a i videće koliko učenici znaju.

4. Snimite svoj čas

Postavite kameru u uglu naspram table iz pravca učenika i snimite svoj čas. Ovo je odlična metoda da vidite sebe iz drugog ugla i da analizirate šta i kako nije dobro. Još bolje je da snimak pustite nekom ko nije nastavnik ili učenik, pa da oceni da li je razumeo ono što ste predavali i da li ste dobar predavač. To je dobra stvar da vidite na čemu možete poraditi kako biste poboljšali svoje nastavničke veštine.

5. Napišite čestitku učenicima za NG

Pretpostavljam da neki nastavnici ovo rade, možda usmeno, možda pošalju imejl, ali lepo odštampana čestitka sa željama za bolji uspeh u sledećoj godini, pogotovo ako je zalepljena na vrata učionice sa spoljne strane, činiće da se učenici lepo osećaju. E, ako je iscepaju … opet i to nešto znači 🙂

6. Predložite menadžmentu škole neka rešenja

Pretpostavljam da je i u vašoj školi veliki problem sa izostancima i da često diskutujete o njima na većima. Iako se vaš glas na većima čuje, osmislite način, napišite i pošaljite direktoru i pedagogu kako biste vi smanjili izostajanje učenika. Možda će direktor prihvatiti vaš način, a i ako ne prihvati, videće da imate inicijativu i da vam je bitno da učestvujete u podizanju kvaliteta rada u školi. Nemojte biti pasivni posmatrač, iako je plata za koju radimo isuviše mala. Niko drugi neće poboljšati rad naše škole, moramo to sami.

7. Dođite u školu neprimereno obučeni

Ali samo jednom 🙂 I najavite direktoru, da ne bi pao u nesvest. Pokušajte da oponašate svoje učenike, da se obučete kao oni (ok, ne baš isto, ali slično), da vidite kako će reagovati. Obavezno žvaćite žvaku dok pričate i stalno gledajte u mobilni telefon. Bilo bi idealno kada biste mogli neku nalepnicu kao tetovažu da zalepite na ramenu.

tetoo

8. Gost na času

Dovedite nekog stručnjaka za određenu oblast na čas. Iako možda ovo učiteljice rade, treba to praktikovati i u srednjim školama. Jeste da mi nastavnici sve znamo, ali nije loše dovesti nekog menadžera, direktora preduzeća, građevinskog radnika, autoelektričara…

9. Napišite pismo sindikatu …

… i zakačite ga na oglasnoj tabli sindikata. Napišite im da ne očekujete od njih samo popust za proslave ili šoping ture ili eventulano poklon za 8. mart, već stalna izveštavanja, novosti, edukaciju kako se treba boriti za svoja prava. Mi plaćamo te ljude, pa kada već nešto platimo, očekujemo nešto i da dobijemo. Oni su prihvatili da budu plaćeni, odnosno, ne bune se da dobiju novac, što znači da su pristali i da nam budu servis. Kažite im da smo svesni da nije štrajk jedini instrument sindikata, ima ih još puno.

10. Napišite imejl ministarstvu prosvete

Kao i za sindikate, pošaljite imejl MPNTR. Napišite im sve što mislite da nije dobro u vašem školskom, odnosno, radnom okruženju. Ali jasno i argumentovano, nemojte emotivno, neće vas uzeti za ozbiljno. Nemojte samo da se žalite, već napišite i predlog načina za rešavanje problema na koji se želite. Pokažite da ima nastavnika koji razmišljaju kako da unaprede pojedine elemente koji loše funkcionišu. Neko će to pročitati … makar prve redove, pa budite kreativni 🙂

Slike preuzete odavde i odavde

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 thoughts on “10 stvari koje treba da uradite ove školske godine