Koji kadar čini osnovu kvalitetne onlajn nastave? 3


Kao što sam pisao u tekstu o potrebama škole za implementaciju onlajn nastave, školama su potrebni određeni resursi. Tu je nekoliko važnih faktora, a jedan možda najvažniji za kvalitet onlajn nastave su instrukcioni dizajneri onlajn obuka. Instrukcioni dizajn nije novina, to većina vas nastavnika već radi. Po nekoj definiciji instukcioni dizajn je proces u kojem se primenjuju pedagoške teorije, kao i metode i tehnike rada, kako bi se planirali i kreirali materijali za učenje i tako oblikovao proces učenja. Znači to nije neki grafički ili veb-dizajn, to je samo način kako ćete da napravite i predstavite materijale za učenje. Većina nastavnika to radi za svoju nastavu, koristi didaktička sredstva iz škole, udžbenike i ostale materijale od izdavača, a često i pravi svoje materijale. Ali, pored izrade materijala neophodna je i veština pravilnog rasporeda i namene tih materijala da bi proces učenja bio efikasan.

Znanje i veštine

Instrukcioni dizajneri onlajn obuka su kadar koji nedostaje našem obrazovnom sistemu. Ovo su osobe, uglavnom edukatori, koji moraju da imaju određena znanja i veštine i to:

  1. Didaktikainstrukcioni dizajner mora da bude vrhunski didaktičar. Ovaj nivo poznavanja didaktike mora da bude na nivou da kada se u kafiću povede priča o podučavanju plesa da odmah može stvoriti sliku da je najbolje učiti nekog tako što mu pustite film Prljavi ples, zatim ga vodite na HipHop takmičenje, pa tražite da instalira igricu Just Dance Now i da je igra pola sata svaki dan, zatim da dolazi tri puta nedeljno u studio na vežbanje i na kraju da napravi svoj jutjub kanal sa svojim pokretima (sve ovo sam sada izmislio, ali važno je da odmah poznajete ceo tok učenja).
  2. Informatička pismenost ovo je veoma široka oblast, ali što više znate to ste kvalitetniji instrukcioni dizajner. Ovde se misli prvenstveno na znanje internet komunikacije (poznavanje internet pregledača), lokalnih ofis programa, a pogotovo ofis programa u računarskom oblaku. Veoma visok nivo korišćenja programa za organizaciju vermena, za komunikaciju i timski rad i to kako na računarima tako i na mobilnim telefonima. Ako bih pokušao da procenim na skali od 1 do 10 koliki je novo veštine koju morate da posedujete, onda je to 24. Neki od programa/onlajn servisa koje morate da znate u prste su: Bilo koji internet pregledač, Gugl disk, Trello, Slack, CamScanner, Gugl kalendar, Gmail sa svim pratećim dodacima i filterima … 
  3. Platforma za učenjeovo je više informatička veština. Tehnika koju morate da poznajete do detalja. Što dublje poznajete tehniku to će vam biti lakše da dizajnirate onlajn obuku. Tačno je da instrukcioni dizajner ne moraju da poznaju administraciju LMS sistema, ali ako dobro poznaju šta je sve moguće uraditi sa sistemom, onda mogu i da dizajniraju obuku prema tome. 
  4. Veb-alati za nastavupored platforme za učenje, neophodno je poznavati još puno dodatnih veb-apliakcija pomoću kojih je moguće kreirati interaktivni nastavni materijal. Platforme za učenje nude prostor i određene resurse pomoću kojih postavljamo nastavne sadržaje, ali često ih je potrebno nadograđivati i dopunjavati dodatnim interaktivnim sadržajima, vežbama, igricama. Upravo ovaj element je ono što razlikuje onlajn obuku od kvalitetne onlajn obuke. Svako može da napravi PDF materijale ili PowerPoint prezentacije i da ih postavi na Moodle i da kaže da je napravio onlajn obuku. U teoriji to je možda tačno, ali tako dizajnirana obuka neće da da rezultate, jer nije Moodle napravljen za PDF i za PPT. Poznavanje ovakvih veb-aplikacija za nastavu je šlag na torti onlajn obuke. Neke od aplikacija bez kojih nema smisla da uopšte razmišljate o instrukcioniom dizajnu su: LearningApps, H5P, ThinkLink, Padlet, Lino, Genial, Quizizz, Gugl upitnici/test, StoryBird, Pixtoon …
  5. Programi ili veb-alati za obradu digitalnog sadržajaovo je već posebna priča. Ovde nije neopodno da poznajete ove programe i veb-alate 100%, ali što ih više poznajete to je bolje za vas. Ovo znači da morate da znate da obradite neku fotografiju u programima za obradu fotografija, da uredite video-materljal u video-editorima, da napravite gif formate, kreirate i obradite audio-zapise … Neki od programa koje morate da znate su: Gimp (besplatna alternativa Fotošopa), Canva (siromašan veb-alat za obradu slika), Active Presenter (program za snimanje ekrana i obradu video-sadržaja), Audcity (progrma za snimanje i obradu audio-zapisa) i još mnogi, mnogi drugi … 

I ako su četiri od pet datih karakteristika u vezi nekih informatičkih znanja, to ne znači da su ovom profilu najbliži informatičari. Ova osoba mora da bude kombinacija dobrog didaktičara i informatičara. Čak, lakše je da neko ko je dobar didaktičar nauči ove programe i alate, nego što će informatičar da nauči didaktiku. I kada sve ovo znate, opet ne znači da ćete biti instrukcinoni dizajner za onlajn obuke,  jer važno je da u odmah glavi imate celokupni tok obuke, da se stavite u cipele onog ko uči, da dobro poznajete ciljnu grupu i da prema njihovim karakteirstikama koristite sva ova vaša znanja. 

Instrukcioni dizajner je posebno radno mesto

Ovde sam naveo 5 karakteristika, ali vidite da je didaktika na prvom mestu. Ova didaktika ne podrazumeva samo tok učenja, već je tu važno znati različite modele planiranja učenja. Od osnovnog ADDIE modela, preko Dick and Carie, minimalističkog ili modela prototipa,  do jednostavnog tekst+slika modela, instrukcioni dizajner definiše didaktiku. Sve ovo je potrebno znati.  Ne bih da vas razočaram, ali čak i kada imate sve ove karakterikstike i veoma ste dobri u svakom segmentu ne znači da ćete biti dobar instrukcioni dizajner. Osnovni razlog za to je što se svaka od ovih karakteristika menja, odnsono zahtevi se menjaju. Didaktika je najstabilnija, ali i ona se menja u zavisnosti od ciljne grupe, odnosno od karakteristike učenika ili učesnika vaše onlajn obuke. Učenici danas nisu isti kao što su bili pre 20 godina i treba tok učenja prilagoditi konkretnoj ciljnog grupi. Da ne pričamo o programima i veb-alatima koji se menjaju svakodnevno. Znači, instrukcioni dizajner mora da uči konstantno i to mora da mu bude osnovni posao. 

Najpribližnija veština ovom radnom mestu je veština nastavnika, ali ako želite da budete vrhunski instukcioni dizajner to je teško ostvarivo  paralelno sa poslom nastavnika u školi, profesora na fakultetu ili nekog IT-evca u firmi. Moguće je biti instrukcioni dizajner paraleno sa ovim poslovima, ali nije moguće biti dobar i vrhunski instrukcioni dizajner. Za to je potrebno odvojiti puno radno vreme (i malo preko toga) i biti fokusiran samo na to. Ne želim previše da „dignem u nebesa“ ovu profesiju, ali realno ovo je skup puno veština koje se ne mogu naučiti na fakultetu. 

Zbog kompleksnosti ovog poziva, danas se edukatori, odnosno instrukcioni dizajneri udružuju u timove, pa je čest slučaj da pedagozi i andragozi veoma dobro izučavaju i poznaju didaktiku učenja, dok informatičari savladaju veštine kreiranja materijala u raznim programima i veb-alatima i na taj način kao tim kreiraju odlične onlajn obuke. Svako se fokusira na svoj deo i sa dobrom komunikacijom i saradnjom ostvaruju vrhunske rezultate. 

Zašto nemamo ovaj kadar? 

Nažalost u našem formalnom sistemu obrazovanja teško je napraviti ovakve kadrove, jer nema mesta a ni vremena za dodatni rad i angažovanje. Rad sa učenicima, a posebno sa papirima oduzima dosta vremena i energije i samim tim je nemoguće fokusirati se na lični razvoj i napredak u ovom pravcu. Naše obrazovne ustanove mogu da pokušaju sa naprednim nastavnicima, onima koji su entuzijasti, koji su radili na sebi i koji odskaču u ovom oblastima od ostalih i da na taj način naprave kadar koji će im pomoći u kreiranju sistema onlajn nastave, ali je to mukotrpan proces. Najčešće takvi nastavnici budu jako opterećeni i često neshvaćeni u školi, nailaze na prepreke i na sputavanja, jer ne žele svi da rade u onlajn okruženju. Zato i u našem sistemu ima veoma malo kvalitetnih sistema onlajn obuke. 

Ali, svi se nadamo da će sve više i više nastavnika razmišaljti o ovom pozivu i usavršavati se u ovom pravcu. Instrukcioni dizajner se ne postaje preko noći, čak ni za nedelju dana, ili mesec dana … OKC ima najbolje instrukcione dizajnere koje je „pravio“ godinama. Ali u ljude vredi ulagati. 🙂

 

 


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 thoughts on “Koji kadar čini osnovu kvalitetne onlajn nastave?

  • Mirjana

    Poštovani Zorane,
    hvala Vam na ovom tekstu. Ja imam dugogodišnje iskustvo sa instrukcionim dizajnom, ali već odavno sam u potrazi za nekim kursom ili posle diplomskim studijama gde bih mogla da dobijem i papir za to.
    Da li možda imate nekih informacija o tome?

  • zoran Post author

    Poštovana Mirjana,

    Nemam informacije o tim zvaničnim kursevima, odnosno sertifikata na našem prostoru. Znam da ima puno takvih kurseva na Udemy i na Coursera, ali kod nas u Srbiji ne znam 🙁