Preduzetništvo u obrazovanju – uvodna priča


Šta je preduzetništvo u obrazovanju?

Pokrećem seriju tekstova, odnosno to će više biti set edukacija, uputstava, saveta … ali i aktivnog rada, saradnje, mentorstva i ulaganja u nove preduzetničke ideje u obrazovanju. Ovaj lični mini-projekat zasnivaće se na mom iskustvu i znanju koje sam stekao u prethodnih 15 godina aktivnog bavljenja i razvijanja biznisa u sektoru obrazovanja.

Ovaj mini-projekat sadržaće:

  • blog članke sa tekstovima i video materijalima namenjenim celokupnoj prosvetnoj internet populaciji,
  • njuzletere koji će biti namenjeni pretplatnicima,
  • vebinare, odnosno onlajn sastanke na kojima ćemo komunicirati i na kojima ću davati odgovore na vaša pitanja i
  • uživo sastanke po gradovima u kojima ima interesovanja za dodatnim predavanjima, druženjima i razvoju dalje saradnje.

Sve ovo će biti besplatno za zainteresovane, a finansiranje će obezbediti OKC, koji će na kraju i ulagati u nove preduzetničke ideje nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika, direktora koji žele da pokrenu sopstvenu preduzetničku priču. Ovo će direktno biti namenjeno onima koji žele nešto više u odnosu na državni posao koji sada imaju. Svi vi koji osećate da vam je posao takav da ne napredujete, da se ne razvijate, da ne možete da pokažete svoj potencijal u školi, vrtiću … vama će ovi tekstovi biti veoma korisni. Sa druge strane, ako vam je državni posao sasvim u redu, ako nemate tu dodatnu komponentu da unapredite svoj posao i život, ne želite da izađete iz svoje zone komfora, slobodno preskočite ove tekstove. 

Pošto ste već na mom blogu, pretpostavljam da ste čitali neke moje tekstove i znate otprilike šta radim i čime se bavim. Iako sam ovaj blog pokrenuo pre 15 godina (davne 2007. godine), detaljnije o meni možete pročitati na sledećoj strani, kako biste stekli kratku sliku o mom dosadašnjem radu: O Zoranu … 

Za početak, evo malo detaljnije priče šta je sve u planu i zašto sve ovo radim:

Šta je, u stvari, preduzetništvo?

Bio sam na desetinama konferencija, pohađao nekoliko obuka, čitao i slušao pametne ljude … Neću vam dati klasičnu definiciju preduzetništva, već ću vam preduzetništvo opisati kroz osećaj.

Preduzetništvo je životni rolerkoster koji vam daje nešto što niko ne može da vam da, a to je sloboda. I to sloboda u svakom pogledu. Preduzetništvo je kontrola nad životom i igrica u kojoj sve zavisi od vas samih. I uspeh i neuspeh.  

Nažalost, na ovim prostorima, a pogotovo u sektoru obrazovanja, pa čak i zdravstva, kuture … u svim javnim delatnostima, preduzetništvo nije razvijano. Nekako se prećutno negoduje kada nastavnik želi dodatno da zaradi dajući privatne časove ili kada vaspitač dodatno radi u kreativnoj školici … Slična priča je i sa doktorima koji otvaraju privatne ordinacije ili sa sportistima koji osnivaju sopstvene klubove. Onaj ko je sposoban ne treba da čeka na državu ili na nekog drugog da mu omogući bolje sutra, već treba sam da uzme stvar u svoje ruke. 

Gledajući i slušajući preduzetnike, biznismene, menadžere, uspešne, ali i manje uspešne privrednike kako pričaju o sopstvenom biznisu je slično kao da slušate vatrenog navijača omiljenog kluba, ili adrenalinskog zavisnika koji je došao sa Himalaja. Njihovo uzbuđenje i energija su dokaz da su opčinjeni svojim poslom. Novac ovde ne igra neku veliku ulogu. Većina preduzetnika mesečno radi za iznos koji može dobiti i na nekom državnom poslu ili kod privatnika, ali osećaj slobode koji imaju je nešto što njihovim očima daje sjaj. 

Međutim, ne može svako biti preduzetnik, biznismen i baviti se sopstvenim poslom. Čak i u jako razvijenim državama i društvima u kojima se neguje preduzetnički duh i države nude razne pogodnosti za razvoj preduzetništva i sopstvenih poslova, ne uspevaju svi koji imaju ideje. 

Mnogo je razloga za neuspeh, ali uglavnom se zasnivaju na strahu od neuspeha. Pogotovo u Srbiji i državama u okruženju. Kod nas nisu sjajni uslovi za samostalan posao i teško se ljudi odlučuju da napuste neki „siguran“ posao zarad svog sna. Pogotovo u prosveti. Ali, baš je prosveta dobra jer ima tu mogućnost da u početku, dok ne „stanete na svoje noge“, radite i redovan i dopunski posao. A koji su sve to dodatni poslovi koje možete da radite, objasniću u narednim tekstovima detaljnije, a sada ću samo neke nabrojati.

Šta mi to možemo da radimo dodatno ili potpuno samostalno?

Lista poslova sa kojima možemo da pokrenemo sopstveni biznis je velika. Danas je najbolji trenutak u istoriji čovečanstva za razvoj sopstvenog biznisa. Tehnologija nam je tu mnogo pomogla i ona je neophodan element preduzetništva. Svaka ideja može postati novi biznis, samo je pitanje koliko će biti uspešna i da li ćemo mi umeti da je realizujemo. Ja ću dati neke predloge i u narednim tekstovima detaljnije o njima pisati i pričati, ali ideja i poslova je još milion … ne ograničavajte svoju maštu i kreativnost. 

  1. Privatni časovi iz svoje struke – ovo je već poznato odavno i mnogi od nas se time već bave. Sada su odlični, a u budućnosti će biti sve bolji i bolji trenuci kada treba početi sa ovim poslom, jer su škole veoma snizile nivo kvaliteta i u budućnosti će se formirati privatne škole ili privatno-javno partnerstvo sa nastavnicima koji će imati reputaciju, ali i redovne učenike na privatnim časovima.
  2. Obrazovni JuTjub kanal – ovde je tehnologija samo alat preko koga možemo da dođemo do hiljade i hiljade dece, odraslih ili kolega. Mi smo već medijski eksponirani u učionici, ne predstavlja nam problem da pričamo pred masom, a ovde je to dovedeno do savršenstva i dobrom idejom i organizacijom možemo napraviti odličan posao. 
  3. Bloger nastavnik, vaspitač, stručni saradnik – slična priča kao kod YT kanala, samo sa mnogo više mogućnosti. Blog je samo još jedan kanal pomoću kog naša struka i kvalitet mogu da dođu do izražaja.
  4. Autor nastavnih materijala, zbirke, skripte – ovaj posao već rade mnogi od nas, ali za druge, za izdavače. Taj sektor će se takođe promeniti i doći će do liberalizacije i slobode nastavnih materijala. Kada dođe taj trenutak treba da budemo spremni. 
  5. Kreativni centar, igraonica, vežbaonica … – pošto što smo već primetili da škole sve manje i manje razvijaju kreativnost dece i učenika, a roditelji imaju sve manje i manje vremena da se posvete svojoj deci, ovakvi centri već niču u mnogim gradovima. Da ne pričam o privatnim vrtićima, jer u državnim nema mesta ili je jako teško doći do njih. Ako mislite da je pokretanje privatnog vrtića daleko od vas … ne brinite, pojasniću kako je to lako. 
  6. Obrazovni kamp – institucija koja se takođe pojavljuje na našim prostorima. U većini slučajeva kao sportski ili umetnički kamp, ali sve ono što je na zapadu u razvijenim obrazovnim sistemima urađeno, to će doći i kod nas. U početku će to biti kombinacija obrazovnih, sportskih, istraživačkih kampova … ali brzo će to preći u usko stručne obrazovne kampove. 
  7. Organizacija konferencija – ovo možda i ne spada direktno u našu struku, ali Srbiji i okolini su potrebne konferencije i stručni skupovi koji se bave obrazovanjem, a to može biti potpuni privatan posao. Ovde su potrebne određene organizacione veštine, ali je neophodno poznavati i struku. 
  8. Razvoj obrazovne mobilne aplikacije – ovo je takođe posao za određeni tim stručnjaka, ali među njima mora da postoje i oni koji se bave strukom (nastavnici, vaspitači, pedagozi … ). Ovaj posao već spada u El Dorado poslove, pa ću ga posebno obraditi.

Ovo su samo neki predlozi i ideje. Kroz ovaj mini-projekat komuniciraćemo međusobno i siguran sam da ćete i vi imati neke ideje i predloge, pa ću i dopunjavati ovu listu. O svim ovim predlozima ću pisati detaljnije, posebne blog članke, a naravno, ako mi pošaljete neku novu ideju i nju ću razraditi posebno. Pored ovih blog članaka sa idejama, daću i sadržaje o pravnim aspektima dodatnog ili samostalnog posla, o biznis planovima, o formiranju tima i radu sa ljudima … Biće ovde svega. 

Da li Vas ovo uopšte zanima?

Ako Vas ovo zanima i ako želite da unapredite svoj posao, da se razvijate i napredujete – javite se. Čak i ako ne nameravate da se bavite nikakvim preduzetništvom, nije loše da znate šta sve postoji i kakve su Vam mogućnosti. Nikad se ne zna. 

Ako ste baš onaj tip koji ne želi da rizikuje i da razmišlja o nekom izletu van svog radnog vremena, onda preskočite tekstove i pretplatu. Može se desiti da Vam se sve ovo sviđa, a da niste spremni i da onda možete da imate problema. 🙂 Šalim se, naravno. Ja ću se truditi kroz ovaj mini-projekat da svima koji to žele prenesem svoje znanje i iskustvo … ali na Vama je da to prihvatite ili odbijete. I sve ovo je besplatno, ne postoje nikakvi troškovi. Jer, ma koliko preduzetništvu cilj bio novac i materijalna stabilnost, posebno zadovoljstvo je deliti znanje i iskustvo sa drugima. A neprocenjivo je ako ti drugi naprave uspeh i svoje uspešne preduzetničke priče. Slično kao sa učenicima …

 

 

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *