Dobar ili loš ZOSOV … uključimo se


Kada sa kolegama raspravljam na temu: Zakoni su na strani učenika, učenici mogu da rade šta hoće…“, ja uvek zastupam onu stranu koja smatra da to nije tačno, da smo mi nastavnici zakon i red u našim učionicama i da tu nema kompromisa. Možda je to zato što se sa mnogim pravnim aktima u našem sistemu obrazovanja ne slažem. Jasno je da pravna akta utiču na naš posao, ali više na njih gledamo kao na neku kontrolu nego pomoć. Možda zato što je teško raditi po pravilima ili zato što se ne uključujemo dovoljno u donošenje tih akata.

Znam da će mnogi reći da je naš glas tu nebitan i da ono što mi pričamo u zbornici ili eventualno diskutujemo na Nastavničkom veću i kasnije prosledimo u MPNTR, završi negde u nekoj fioci ili nigde. Ali, to je jedan od načina da utičemo na donošenje nekih akata. U toku je javna rasprava o novom ZOSOV-u i sada kada je nastava završena, u školi na sednici možemo da prođemo kroz članove ZOSOV-a i da zajednički dođemo do nekih sugestija i primedbi koje bismo poslali autorima. Ovaj put je mnogo jednostavnije to uraditi jer je MPNTR omogućilo da se, osim putem javnih rasprava, predlozi šalju i putem imejla. Adresa na koju možemo da šaljemo sugestije je: javna.rasprava@mpn.gov.rs  Osim ovog načina, MPNTR je otišlo i korak dalje, pa će uskoro da objavi i onlajn upitnike koji će sadržati pitanja na koje ćemo moći da damo odgovore i da komentarišemo. Ovi upitnici će malo konkretizovati diskusiju, a rezultati koji se dobiju na ovakav način biće lako obradivi i statistički će pokazati predlagačima ZOSOV-a na kojim članovima treba najviše poraditi. 

Ovaj krovni zakon za obrazovanje rađen je nekoliko meseci. Znam da je nova administracija u našem MP, koja je tamo više od godinu dana, krenula u neke ozbiljne promene, ali je nailazila na određene zakonske prepreke. I to ne samo u samom ZOSOV-u već i u drugim nižim aktima, ali je bilo potrebno sve lepo urediti „odozgo“. Na samom dokumentu su radili i nastavnici, sindikalci, pravnici i normativci i znam da nisu svi predlozi usvojeni, izgleda da to tako mora, kompromis je način da se dođe do nekih rešenja. Iako mnoge sugestije nastavnika nisu usvojene, ovaj ZOSOV ima neke dobre izmene, koje jačaju nastavničku poziciju u školi. Zakon možete pronaći i pročitati na sledećem linku: Novi ZOSOV. Ne oduzima puno vremena, a i te kako je bitno da vidimo šta nam se to sprema. Pretpostavljam da ćemo tamo naći neke članove koje bismo mi drugačije uredili, pa nije loše da to predstavimo donosiocima zakona. Ono u šta sam siguran je da će ljudi koji su radili na ovom dokumentu pročitati, zabeležiti i uvažiti svaku našu sugestiju. Sasvim je moguće da nešto u zakonu oni nisu mogli da vide, a nije teško da im mi na to skrenemo pažnju.

Ono što je ovde još bitno je i to da, osim putem imejl poruke, u javnoj raspravi možemo da učestvujemo i uživo i pomoćnicama ministra kažemo ono što smatramo da nije dobro. Koliko sam video raspored, sada u sredu (1. jula) i u četvrtak (2. jula) javne rasprave biće u Nišu (Elektronski fakultet) i Kragujevcu (Politehnička škola). Sledeće nedelje na redu su Novi Sad (u ponedeljak, 6. jula, TŠ Mileva Marić Anštajn) i Beograd (dva dana – 7. i 8. jul, Gradska uprava). Prema tome, papiriće u ruke i sa ceduljicama na javne rasprave … možda vidite baš ono što oni nisu i to promenite kako bi svima nama bilo bolje.

Ono što sam ja u dosadašnjem predlogu video kao dobro je da se menja broj članova u ŠO i da će odnos biti promenjen – nastavnici će imati tri člana, a roditelji i lokalna samouprava po dva. Taj deo malo jača uticaj kolektiva na donošenje važnih  odluka. Takođe, prilikom izbora direktora, kolektiv će imati određeni filter prema ŠO, odnosno, glasaće se samo za one direktore koji dobiju više od 50% glasova od zaposlenih u školi. Naravno, ima i delova koji mi se ne sviđaju, kao što je broj neopravdanih izostanaka, koji je i dalje veoma visok. Ako baš ne mogu potpuno da se ukinu, odnosno, da se kažnjavaju učenici i sa jednim neopravdanim, onda bih ja pristao na kompromis od maksimalno 5 🙂 Takođe, i čuveni član 131 koji se tiče tehnoloških viškova nije najsjajnije rešen. Kako su tu MP i sindikati na suprotnim stranama, baš me interesuje kako će objasniti zašto nastavnik koji ostane bez dela norme ne može da pređe u drugu školu, nego mora da bude stavljen na listu tehnoloških viškova. Ima tu dosta stvari za diskusiju.

Iako smo mi navikli da sedimo u foteljama i kritikujemo, mislim da se ova ekipa iz MP dosta trudila oko ovog ZOSOV-a i da im treba pomoći određenim sugestijama. Ako ništa drugo, na javnoj raspravi bliže ćete upoznati pomoćnice ministra i videti da imaju veliku energiju i želju da ovo naprave onako kako je najbolje za nas.

Sličice preuzete sa sajta SuperBeba i sa FB stranice MP

Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *