Slagalica … ali elektronska 1


Mislim da nema osobe koja nije uživala sastavljajući slagalize ili popularne puzzle. Psiholozi i pedijatri smatraju da je  slagalica veoma bitna igra u razvoju deteta, pogotovo u uzrastu od dve, tri godine, a složenije slagalice i kasnije. Evo jednog članka o tome: Slagalice razvijaju matematičke veštine … Ovde neću pisati o klasičnim slagalicama, već o servisu na internetu pomoću koga možemo da napravimo slagalicu kakvu želimo i prosledimo je učenicima da je rešavaju. To je servis JigSaw Planet na adresi: www.jigsawplanet.com

Iako slagalice spadaju u igrice, možemo ih iskoristiti u edukativne svrhe. Poznato je da razvijeniji obrazovni sistemi i te kako rade ne gejmifikaciji nastavnih metoda i da većinu igrica možemo da iskoristimo u nastavi, samo nam je potrebna kreativnost i pravo mesto u didaktici časa. Nikako ne smemo čas da zasnivamo na igrici, jer nije to čas zbog igrice, već je igrica tu samo da nam reši neke od eventulanih problema na času, kao što je motivacija, istraživanje, provera znanja …

Tehnika korišćenja …

Ovaj servis je moguće koristiti i bez kreiranja naloga, ali možete napraviti i svoj nalog, što preporučujem jer ćete imati više opcija. Ovaj internet alat možete koristiti na nekoliko jezika, ali još uvek nema srpskog, hrvatskog, bosanskog … pa je najprihvatljivija varijanta engleski.

Ako koristite servis bez otvaranja svog naloga, slagalicu pravite tako što na naslovnoj strani kliknete na dugme Create i otvoriće vam se nova strana u kojoj treba da unesete sliku slagalice, napišete eventualno ime, odredite broj delova i oblik delova slagalice. Nakon toga kliknete na Create i otvoriće se slagalica za rešavanje sa razbacanim delovima.

kreiranje slagalice     slagalica_1

Sklapanje slagalice je veoma jednostavno, uhvatite deo slagalice mišem (držite levi klik na delić) i vučete na poziciju koju želite. Princip igranja je jednostavan. Što se tiče daljih tehnikalija, preko malog menija u donjam desnom uglu možete podešavati pozadinu, restartovati igricu, razmeštati deliće slagalice, a imate i pomoć ako ne možete da rešite slagalicu, pa možete da vidite kako izgleda. U gornjem desnom meniju možete preko opcije Play As da promenite broj delića … da povećate ili smanjite, a posebno dobra stvar je opcija Share pomoću koje možete da podelite slagalicu na nekoj od društvenih mreža, odnosno, da je ugradite u vaš blog. Evo, kao što sam ja ugradio slagalicu ispod. Slobodno je rešite.

Kako ovaj servis iskoristiti za nastavu?

Sada tu dolazi do izražaja naša kreativnost. Ovo je samo jedna od metoda i nije cilj da ceo čas koncipiramo tako da se deca igraju slagalice na računaru ili telefonu. Iako će to za njih da bude super, ipak moramo da ostvarimo ciljeve časa. Ja ne mogu tačno da vam kažem kako na vašim predmetima da iskoristite ovu metodu, ali pokušaću da dam neke smernice. Nemojte zameriti ako sam nešto sadržajno pogrešio iz predmeta koje navedem 🙂 Ono što je najbitnije je da napravite neku sliku koja će biti nastavni ili radni materijal za čas i učenicima dati da je sastave. Ta slika može biti bilo šta, pa čak i slika matematičkog izraza ili način rešavanja neke jednačine …

Ovu metodu možete iskoristiti na uvodnom delu časa, sa ciljem da učenike motivišete za gradivo tako što će rešavati slagalicu. Ako obrađujete neku regiju iz geografije, napravite sliku te regije sa karakterističnim oblastima, gradovima, planinama … i dajte učenicima na početku časa da je sastave. Naravno, ne kažete im šta ćete da radite tog časa, neka sami otkriju. Slično iz istorije, uslikate mapu neke države bez ikakvih podataka na njoj, pa nakon sastavljanja slagalice neka pogađaju koja bi to država mogla da bude i kada je postojala. Iz biologije možete postaviti sliku neke životinje, biljke, nekog dela drveta … i tražiti od učenika da sastave i odgovore na neka karakteristična pitanja. Što se tiče matematike, tu su geometrija ili stereonometrija, slike oblika i tela.

Da biste ovo tehnički izveli potrebno je da kući pripremite sliku i slagalicu. Distribucija na samom času je izvodljiva preko linka koji ćete proslediti učenicima. To može biti preko fejsbuk grupe odeljenja ili preko vašeg bloga ili ono što ja najviše preferiram, preko imejla. Sigurno neće svi imati pametne telefone, ali već smo dokazali da ih većina učenika ima, bar u srednjoj školi i višim razredima OŠ, pa ih možete grupisati da zajedno rešavaju preko telefona. To je najjednostavniji način, ako nemate računare u učionici.

U centralnom delu časa ovu metodu možete iskoristi da učenicima date neku sliku koju će dalje analizirati, od nje možda da naprave neki rad, uputstvo ili jednostavno da je opišu. Tu iz biologije možete učenicima dati sliku lanca ishrane, pa da učenici napišu priču zašto je to tako, iz tehničkog obrazovanja ili nekog stručnog tehničkog predmeta, sliku OTO motora (ili nekog drugog uređaja), a oni da napišu uputstvo, odnosno, način funkcionisanja. Ili je možete kombinovati sa nekim drugim metodama, npr. iz hemije napravite sliku hemijske reakcije koja kao rezultat ima neko jedinjenje. A naziv tog jedinjenja je napisan na papiriću koji se nalazi na nastavničkom stolu pored drugih papirića sa drugim nazivima i otvara neki sledeći zadatak van interneta, neku novu situaciju za učenje. Mogućnosti je mnogo. Takođe vam je za ovo najbolje da korisite pametni telefon, učenike podelite u grupe … ili parove.

fs izbor

Za kraj časa možete osmisliti iz lekcije koju ste obrađivali nekoliko slika, pa od učenika tražiti da odgovore koja slika je tačna, odnosno, koja odgovara nekom sadržaju koji ste radili. Iz geografije napravite tri slike sa tri različite države, bez ikakvih podataka i pitajte koja je slika tačna, odnosno, ona država koju ste radili na času. Nagradite grupu koja je najbrža u rešavanju. Iz srpskog napravite npr. tri slike pisaca i tražite od učenika da pogode koji je pripadao savremenoj srpskoj književnosti … itd.

Iako ovaj alat/metoda ne predstavlja neki ozbiljan alat za eučenje, ipak će kod učenika izazvati više interesovanja i ovakav čas će im više ostati u sećanju od klasično realizovanog časa. Naravno, ne treba ni preterati pa ceo čas zasnovati na ovoj metodi, već je iskoristiti samo u nekom delu časa. Sve ove slike smo učenicima mogli da damo i kao štampane slike i da od njih tražimo iste ciljeve, da ih motivišemo za čas, da analiziraju sliku i na kraju pronađu tačnu sliku. Ali ovom metodom smo ih aktivirali da nešto rade i da koriste svoje telefone u svrhu nastave. Sigurno će im ovakve slike kroz slagalice ostati duže u sećanju, pogotovo ako se pomuče da ih sastave. A to nam je i cilj, da im slike ostanu što duže u sećanju i da ih asociraju na gradivo koje su radili tog časa.

Pokušajte … pa javite iskustva 🙂


Leave a comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

One thought on “Slagalica … ali elektronska